Sarcina

#sushi sarcina #sushi

Se poate manca sushi in timpul sarcinii?

Se spune adesea ca sushi-ul este un preparat pe care ori il iubesti, ori il eviti complet. Dar ce se intampla daca iti place, dar esti insarcinata? Este sigur sa-l consumi in aceasta perioada?

Sushi si sarcina: exista riscuri?

Stim deja ca pestele este un aliment cu restrictii in timpul sarcinii. Iar cand vine vorba de peste crud, atentia trebuie sa fie si mai mare. Medicul Jorge Sandoval explica ce trebuie sa stim despre acest subiect.

Sushi-ul nu inseamna doar peste crud – exista multe variante, unele chiar fara peste. Totusi, e foarte posibil ca intr-o portie variata sa existe cel putin o bucata cu peste sau fructe de mare, ori condimente puternice precum wasabi (foarte iute).

Potrivit dr. Sandoval, riscul alimentelor crude sau prost conservate este ca pot acumula bacterii sau paraziti care provoaca intoxicatii alimentare. Iar in cazul femeilor insarcinate, astfel de intoxicatii pot avea consecinte mai serioase.

„De-a lungul timpului au existat infectii asociate cu consumul de peste crud, sardine sau ton, dar pentru ca sushi-ul este consumat pe scara larga, exista o probabilitate mai mare sa transmita unele tipuri de infectii.”
— Jorge Sandoval

Cand sushi-ul poate fi sigur

Specialistul spune insa ca sushi-ul poate fi consumat in sarcina, daca se respecta toate normele de igiena si se aleg corect ingredientele. Femeile insarcinate pot fi mai sensibile la anumite alimente, asa ca este de preferat sa aleaga retete mai sigure.

De ce este riscant pestele crud in sarcina?

Unii pesti sunt recomandati in sarcina, datorita beneficiilor lor nutritive, dar trebuie gatiti corespunzator pentru a elimina microorganismele periculoase.

De exemplu, somonul si pastravul pot contine paraziti precum anisakis sau diphyllobothrium, care pot provoca boli grave, cum ar fi anisakidoza – o afectiune in care parazitul patrunde in peretii stomacului si intestinului. Acestia sunt printre pestii folositi frecvent in sushi, motiv pentru care e mai sigur sa fie evitati in stare cruda.

Un alt pericol este toxoplasmoza, o alta infectie ce poate aparea in urma consumului de alimente insuficient preparate.

Sushi in sarcina: cum sa il consumi fara griji

Congelarea pestelui timp de cel putin doua zile sau gatirea lui la o temperatura de minimum 60°C elimina majoritatea microbilor si parazitilor. Astfel, modul de preparare si pastrare este esential pentru siguranta sushi-ului.

Sushi-ul preparat cu peste gatit termic, nu crud, poate fi consumat fara probleme in sarcina, daca este ales dintr-un loc de incredere. In schimb, doar refrigerarea la temperaturi inalte nu garanteaza siguranta produsului.

Este important de mentionat ca lamaia nu „găteste” carnea si nici nu omoara toti microbii – ideea ca marinarea in suc de lamaie face pestele sigur este un mit.

Recomandari pentru a manca sushi in siguranta in sarcina

  • Alege variante de sushi cu peste gatit (precum somon la gratar, creveti fierti, ton la conserva)
  • Evita carnea rosie cruda si icrele de peste
  • Verifica intotdeauna ce ingrediente sunt in farfurie – nu presupune ca ti s-a adus exact ce ai comandat
  • Renunta la sosuri si condimente puternice (wasabi, sos de peste, sos de soia foarte sarat)
  • Alege sushi prajit in tempura (in crusta si gatit complet)
  • Daca vrei sa controlezi fiecare ingredient, prepara-l acasa – nu este atat de complicat pe cat pare

Daca nu esti sigura ca preparatul este 100% sigur, mai bine renunta. Nu se intampla nimic grav daca eviti sushi in sarcina, dar consumul de peste crud ar putea fi mai riscant decat merita.

Sushi-ul in sine nu este periculos, dar cand contine peste crud, prudenta este cheia.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sarcina

Top
Top

Sfatul expertului