Sarcina

#insarcinata #gravida #acid folic #alimentatie gravida #sarcina #analize sarcina

Primele 5 lucruri pe care trebuie sa le faci cand afli ca esti insarcinata

Sarcina este o etapa noua in viata oricarei femei si foarte putine dintre cele care raman pentru prima oara insarcinate sunt stapane pe situatie si stiu ce trebuie sa faca in continuare. Dincolo de bucuria aflarii vestii si de entuziasmul de inceput, este important sa te asiguri ca din acel moment, iei toate masurile necesare legate de alimentatie, medici, analize si vitamine pentru ca sarcina sa decurga normal. Daca esti confuza, noi te ajutam sa descoperi primele 5 lucruri pe care trebuie sa le faci din momentul in care afli ca ca esti gravida!

1 Fa-ti analizele de sange pentru confirmarea vestii

Chiar daca rezultatul testului de sarcina este pozitiv, exista sanse ca acesta sa fie fals pozitiv, adica sa arate ca esti gravida, cand de fapt nu este asa.

Dupa ce ai facut testul, fa-ti o programare la medicul de familie si cere analize de sange pentru confirmarea rezultatului, astfel incat sa stii care sunt urmatorii pasi pe care ii ai de facut.

2 Renunta la vicii si obiceiuri proaste

Poti face acest pas de indata ce banuiesti ca ai putea fi gravida, dar mai cu seama din momentul in care ai confirmarea banuielii, chiar si in urma unui test de sarcina pentru acasa.

In cazul in care ai ramas insarcinata, nu iti doresti ca fatul sa aiba de pe suferit de pe urma consumului de alcool, cafea, fumatului sau al unor alimente daunatoare.

3 Ia suplimente de acid folic

Nu trebuie sa ai neaparat confirmarea medicului pentru a incepe sa iei acid folic, una dintre cele mai importante substante nutritive pentru gravide, mai ales in prima parte a sarcinii.

Chiar daca testele de sange nu confirma banuiala, acidul folic nu face niciun rau in organism. E mai bine sa fii precauta si sa le iei din timp, deoarece sunt esentiale in prevenirea malformatiilor congenitale la fat.

Daca esti cu adevarat insarcinata, trebuie sa stii ca o gravida trebuie sa ia o doza zilnica recomandata de 400 mcg de acid folic, cel putin in primul trimestru .

4 Adapteaza-ti dieta

Este indicat sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata si daca esti, si daca nu gravida, dar in mod special in sarcina. Renunta la junk-food in favoarea cresterii consumului de fructe si legume proaspete, aportului de alimente bogate in proteine, calciu etc.

Poti consuma aproape orice alimente care sunt gatite sanatos sau sunt proaspete, cu cateva exceptii care pot pune in pericol sarcina:
 

  • tipurile de peste cu continut crescut de mercur;
  • mezeluri si produse care contin urme de carne cruda;
  • branzeturi si lactate nepasteurizate;
  • sucuri nepasteurizate;
  • varza cruda;
  • ceaiuri din plante nesigure pentru sarcina;
  • alcool, exces de cafea etc.



5 Cauta un ginecolog-obstetrician care sa-ti monitorizeze sarcina

Cel mai probabil ca medicul de familie iti va face cateva recomandari de medici ginecologi care sa-ti urmareasca sarcina si alaturi de care sa si nasti. Daca deja cunosti un ginecolog bun sau ai cateva recomandari din partea cunostintelor, orienteaza-te catre cea mai buna varianta pentru tine.

Medicul pe care il vei alege este persoana careia ii incredintezi cel mai important lucru din lume: viata bebelusului tau. Este important sa iti inspire incredere si sa dea dovada de interes in a te ajuta sa duci cu succes sarcina la bun sfarsit.

Va urma o serie intreaga de teste sau analize prenatale si programari, dar si de sfaturi si pregatiri pentru momentul cel mare, in care iti vei tine bebelusul in brate.


Foto: fromheretomaternityeventually.files.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului