Sarcina

# fibrom fertilitate # fibrom uterin sarcina # fibrom sarcina #fibron #fibrom uterin #conceptie

Poti ramane insarcinata daca ai fibrom uterin? Ce riscuri exista?

In cele mai multe cazuri, femeile afla ca au un fibrom uterin atunci cand merg la primul consult cu ultrasunele, in timpul sarcinii. Acest lucru se intampla deoarece aceasta afectiune nu are simptome.

Sunt rare cazurile in care femeile insarcinate se pot confrunta cu dureri, febra, voma si uneori cresterea nivelului de globule albe in sange. Daca durerea si disconfortul se pot calma cu ajutorul unor medicamente recomandate de medic, inlaturarea fibromului se va putea face abia dupa nastere.

Cum afecteaza fibromul uterin fertilitatea

Femeile pot concepe natural chiar daca au fribrom uterin, insa existenta unui fribrom poate afecta capacitatea de a ramane insarcinata. Marimea si locul in care se formeaza fibromul, impreuna cu alti factori, pot afecta sau nu feritilitatea. Fibroamele care se formeaza in interiorul cavitatii uterine (fibroamele submucose) sau cele cu diametru mai mare de sase centimetri, pot impiedica conceptia.

Daca ai fost diagnosticata cu fibrom uterin si in acelasi timp te lupti cu infertilitatea, este posibil sa ramai insarcinata chiar si fara o operatie de inalturare a fibromului. Interventia chirurgicala nu imbunatateste neaparat fertilitatea, dar este cu siguranta o optiune de luat in calcul. Recomandat este sa ceri parerea medicului specialist care iti poate spune in ce masura fribromul contribuie la infertilitate si care este cea mai buna optiune pentru tine.

Fibromul afecteaza sarcina?

Atunci cand ramai insarcinata si stii ca ai fost diagnosticata cu fibrom uterin, doctorul care iti urmareste sarcina recomanda doar monitorizarea fibromului si nu inlaturarea lui, pentru a nu afecta fatul. Desi cele mai multe femei insarcinate care au fibrom nu se confrunta cu complicatii pe parcusul sarcinii, se poate intampla ca in anumite cazuri sa apara dureri abdominale insotite de sangerari vaginale. In cele mai multe cazuri insa, fibroamele nu afecteaza dezvoltarea normala a fatului si nici placenta si nu vor aparea sangerari abundente dupa nastere.

Ce riscuri exista in sarcina

Riscurile la care se expun femeile insarcinate care sufera de fibrom uterin sunt minime. Cu toate acestea, viitoarele mamici sunt sfatuite sa aiba ceva mai multa grija cand au un fibrom uterin. Chiar daca existau voci ale unor specialisti care spuneau ca exista o legatura intre fibromul uterin si un risc mai mare de a pierde sarcina, studii recente vin sa contrazica aceste opinii, aratand ca riscul nu este mai crescut in cazul viitoarelor mamici care au fibrom.

La ce ar trebui sa se astepte femeile insarcinate care au fibrom uterin

Femeile insarcinate nu ar trebui sa aiba o grija in plus atunci cand au fibrom uterin. Fibromul uterin apare doar la 10% dintre femeile insarcinate. In unele cazuri, fibromul isi schimba marimea in sarcina, putand creste, dar se poate intampla sa si scada in marime pe perioada celor noua luni. De regula, fibromul isi schimba marimea in primele trei luni de sarcina. Pentru ca este normal ca o viitoare mamica sa isi faca griji legate de micutul ei, chiar de cand acesta este inca in pantec, nu este cazul ca fibromul uterin sa fie un motiv in plus de ingrijorare. O femeie insarcinata poate primi cele mai bune recomandari, doar de la medicul care ii urmareste sarcina si care poate tine cel mai bine sub control fibromul uterin care a aparut in aceasta perioada.

Citeste si: Fibrom uterin: cauze, simptome, tratament

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare