Trebuie avut in vedere faptul ca, in timpul sarcinii, prezenta anumitor produse in alimentatie trebuie limitata. Intoxicatia alimentara ar putea cauza probleme grave de sanatate pentru copil si chiar creste riscul de avort spontan.
Riscul microbiologic al maionezei
Multe alimente de origine animala, atunci cand sunt consumate crude, au in interior bacterii care pot provoca intoxicatii alimentare. Din acest motiv, produsele lactate sunt intotdeauna pasteurizate. In cazul oualor, majoritatea agentilor patogeni sunt concentrati in coaja, dar contaminarea poate avea loc in interiorul alimentelor.
In plus, practicile de depozitare necorespunzatoare pot creste riscurile. De exemplu, daca nu pui sosul in frigider si il lasi la temperatura camerei, creezi un teren de reproducere optim pentru dezvoltarea bacteriilor. Cu atat mai mult pe vreme calda.
Principalele bacterii prezente in maioneza
Cele mai frecvente bacterii prezente in maioneza sunt din genul Salmonella. Ingestia lor poate provoca diaree, gaze, dureri abdominale, balonare, varsaturi si febra. In timp ce consumul lor afecteaza negativ sanatatea mamei, acesta pune in pericol si viata fatului in curs de dezvoltare.
In plus, atunci cand simptomatologia se prezinta intr-o forma severa, creste riscul de a suferi un episod de deshidratare, care afecteaza, de asemenea, copilul intr-un mod alarmant. In aceste cazuri, exista o reducere a fluxului sanguin, care afecteaza negativ alimentarea cu oxigen a tesuturilor fetale.
Maioneza care este sigura pentru a fi mancata in timpul sarcinii
Industria alimentara ofera o maioneza care a fost supusa in prealabil unui proces de pasteurizare. Mai exact, este fabricat din oua care au fost supuse acestui tratament termic, ceea ce elimina riscul microbiologic. Caldura reduce populatiile bacteriene, ceea ce face ca alimentele sa fie complet sigure pentru femeile insarcinate. Cu toate acestea, trebuie verificata calitatea ambalajului.
In mod similar, consumul de maioneza in timpul sarcinii ar trebui sa fie limitat, deoarece este un produs cu o densitate energetica ridicata. Desi aportul de grasimi nu este considerat negativ, consumul excesiv de grasimi ar putea duce la supraponderabilitate. Din acest moment, diabetul gestational are mai multe sanse de a se dezvolta, potrivit unui studiu publicat in International Journal of Molecular Sciences.
Beneficiile consumului de oua
Doar pentru ca maioneza facuta cu oua crude trebuie limitata in alimentatie nu inseamna ca ouale fierte nu sunt benefice pentru femeile insarcinate. Acestea contin o cantitate mare de nutrienti de inalta calitate care vor contribui la asigurarea unei dezvoltari corespunzatoare a fatului.
Sunt, de asemenea, unul dintre putinele alimente care furnizeaza vitamina D, un nutrient deficitar in randul populatiei generale si care moduleaza starea de sanatate. Mentinerea unor niveluri adecvate de vitamina D previne diverse probleme, cum ar fi bolile autoimune si alte patologii cronice.