Sarcina

#fereastra fertila #fertilitate #copii

Iti doresti un copil? Iata ce trebuie sa stii despre „fereastra fertila”

Pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata, este foarte important sa cunosti acea perioada din luna in care esti fertila. Afla cum se calculeaza data ovulatiei si care sunt metodele utilizate pentru a determina „fereastra fertila”.

Pe scurt, despre ciclul menstrual si ovulatie

Ciclul menstrual este rezultatul unui proces hormonal natural care incepe sa se manifeste in corpul femeii din adolescenta pana la menopauza. Functia sa principala este asigurarea reproducerii speciei umane.

In medie, perioada ciclului menstrual este de 28 de zile. Acest interval este impartit in doua etape separate de ovulatie, care are loc in aproximativ a 14-a zi. Prima etapa a ciclului menstrual – numita faza foliculara – se calculeaza din prima zi a menstruatiei. Aceasta faza are functia de a aduce la maturitate un ovul, ce urmeaza a fi eliberat de catre ovar in a 14-a zi a ciclului. Aceasta este ovulatia. A doua etapa – numita faza luteala – are rolul de a pregati implantarea ovulului in uter. Daca fecundarea nu are loc, apare menstruatia si se reia un nou ciclu.

Asadar, ovulatia este termenul utilizat pentru a defini eliberarea unui ovul (de obicei, unul singur, dar extrem de rar pot fi si mai multe) de catre ovar. Aceasta este perioada de maxima fertilitate a femeii. Pentru a concepe un copil, acum este momentul optim in care trebuie sa aiba loc fecundarea dintre spermatozoid si ovul. In timp ce spermatozoizii pot supravietui mai multe zile la nivelul tractului genital feminin, ovulul rezista doar 24 de ore dupa ovulatie. De aici apar limitele de probabilitate in ceea ce priveste fertilitatea.

De aceea, specialistii considera ca perioada de fertilitate se intinde pe 5-7 zile, incepand din a 10-a zi a ciclului menstrual pana in a 17-a zi. Aceasta se mai numeste „fereastra fertila”.

Metode pentru determinarea perioadei de fertilitate

Stiai ca este posibil sa afli ziua in care ai cele mai mari sanse de a concepe un copil? Pentru aceasta poti utiliza un instrument online numit calculator ovulatie.

Alte metode la care poti apela sunt:

Calendarul

Poti nota pe un calendar, in fiecare luna, prima zi a menstruatiei. In intervalul dintre menstruatii poti calcula perioada cuprinsa intre ziua 10 si ziua 17 a fiecarui ciclu. Astfel, poti determina cu aproximatie perioada de fertilitate.

Curba de temperatura

Masurarea temperaturii corporale permite determinarea momentului in care apare ovulatia. Pentru a schita o curba termica, tot ce trebuie sa faci este sa iti masori temperatura in fiecare dimineata, la aceeasi ora, si sa notezi valorile intr-o agenda, in general, timp de 3 luni. Trebuie sa stii ca in prima faza a ciclului menstrual, temperatura corpului este mai mica si creste in perioada ovulatiei. Ai nevoie de un termometru digital, care sa indice valorile cu exactitate, pentru ca variatiile sunt minore. In perioada fertila, temperatura poate creste cu 0,4 pana la 1 grad Celsius.

Mucusul cervical

Colul uterin secreta un mucus protector care se modifica in functie de fazele ciclului menstrual. In perioada fertila, consistenta mucusului cervical se modifica astfel incat sa faciliteze calea spermatozoizilor catre trompele uterine. Mucusul cervical devine mai abundent, transparent, inodor, elastic, in zilele de fertilitate maxima.

Imediat dupa menstruatie, nu apar scurgeri vaginale ori sunt in cantitate foarte redusa. In zilele urmatoare, secretiile cervicale sunt vascoase si albicioase. Iar in perioada de ovulatie, mucusul devine incolor si alunecos. Pe masura ce fertilitatea scade, secretiile se reduc. Observa si noteaza toate aceste modificari pentru a determina cu aproximatie perioada fertila dupa ciclu.

Test de ovulatie

In farmacii sunt disponibile teste de ovulatie care masoara nivelul hormonului luteinizant. Cu 24-36 de ore inaintea ovulatiei, hormonul luteinizant atinge nivelul maxim. Masurand in fiecare zi nivelul acestui hormon cu ajutorul unui test de ovulatie (urinar sau salivar) poti identifica perioada cea mai fertila.

Atentie!

Determinarea perioadei fertile nu este intotdeauna o misiune usoara si nu se poate face intotdeauna cu exactitate. Ciclul menstrual este influentat de numerosi factori (hormonali, psihologici, de mediu etc.) si poate varia de la o luna la alta sau in anumite perioade ale vietii. Sunt putine femei care au un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile. In cele mai multe cazuri, durata ciclului menstrual variaza, intre 24 si 35 de zile. Daca ai un ciclu menstrual neregulat sau daca nu reusesti sa obtii o sarcina desi incerci de mai bine de 6-12 luni, este indicat sa te adresezi unui medic specializat in probleme de fertilitate.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului