Sarcina

#doliu perinatal #pierdere sarcina #sarcina

Doliu perinatal. Cum sa faci fata pierderii unei sarcini

Stiai ca una din patru femei isi pierde copilul in timpul primului trimestru de sarcina? Aceste cifre sunt dureroase si inspaimantatoare, dar este o realitate pe care nu o putem ignora si pe care trebuie sa invatam sa o sustinem ca societate.

Vorbim despre doliul perinatal, gestational si fetal, cel care este initiat de decesul unui copil intre a 22-a saptamana de sarcina si cateva saptamani dupa nastere.

Pentru a clarifica termenii, moartea gestationala sau fetala are loc atunci cand fatul are mai mult de 22 de saptamani in pantecele mamei; cand ajunge la 28 de saptamani, sau dupa nastere si dupa prima saptamana de viata, vorbim de moarte perinatala.

Cu toate acestea, in acest articol ne vom concentra, intr-un mod generic, asupra doliului perinatal, pentru a face vizibila aceasta pierdere indiferent de stadiul sau saptamana de sarcina, deoarece durerea nu intelege numere sau etape.

Durerea la pierderea unui copil

Vorbim despre o realitate cu care se confrunta multe femei, dar si partenerii lor, cu toate tabuurile adanc inradacinate care exista inca in jurul acestui subiect. Experienta unui deces perinatal genereaza multa durere, la care se adauga lipsa de empatie si incomprehensiunea din partea societatii, ceea ce face ca acest proces de doliu sa fie si mai dificil.

Cum sa supravietuiesti pierderii unui copil si care sunt caracteristicile acestui tip de doliu?

Potrivit unor experti precum psihologul Sílvia López Urrutia, durerea perinatala are trei caracteristici care o fac speciala:

  • Este o durere negata, pentru care nu exista un ritual si pe care multi oameni o poarta intr-un mod intim.
  • Este complex, pentru ca te pregatesti sa primesti viata si apoi vine moartea.
  • Este nepermisa din punct de vedere social, pentru ca nu este recunoscuta.

Te pregatesti sa primesti viata si vine moartea: asa inseamna sa traiesti un doliu perinatal.

Doliu neautorizat

Potrivit expertului, societatea descurajeaza acest tip de doliu pentru ca nu il intelege cu adevarat. In plus, este foarte greu sa empatizezi cu familiile care si-au pierdut copilul daca nu ai trecut prin acelasi lucru.

Si, pe de alta parte, nici incercarea de a empatiza si de a ne conecta cu pierderea lor nu este usoara, deoarece acest lucru implica expunerea propriilor noastre temeri (si cu atat mai mult daca suntem in cautarea unei sarcini, de exemplu).

Cum sa faci fata doliului perinatal?

Permite-ti sa suferi, sa plangi

Ca in orice proces de doliu, este esential sa iti permiti sa treci prin el, chiar daca este dureros.

Este o perioada complexa si delicata, in care femeia poate simti ca viitorul ei dispare si, odata cu el, toate asteptarile pe care si le pusese in aceasta noua viata alaturi de copilul ei.

Creeaza un gol imens, greu de suportat, dar cu care este convenabil sa traiesti o vreme. Asadar, pentru a trece peste toate acestea, primul pas este sa ne permitem sa le traim, sa acceptam emotiile si sa le validam.

Cauta sprijin

Familia, partenerii (care trec si ei prin acelasi lucru, sa nu uitam) si persoanele apropiate pot fi esentiale in acest proces, asa ca este esential sa le cautati sprijinul.

Da-ti timp

Atunci cand se ia decizia de a deveni mama, se planifica un viitor bazat pe aceasta dorinta.

Iar acceptarea unei noi realitati in care copilul pe care l-am pierdut nu se mai afla in planul fizic este un proces dureros care necesita timp si multa grija de sine.

Asa ca acordati-va timp, respectati-va ritmul si permiteti-va sa va simtiti liberi.

Trecerea prin diferitele faze

Ca si in cazul altor tipuri de doliu, in cazul doliului perinatal multe femei se simt ca intr-un roller coaster emotional. Acestia trec prin toate etapele durerii (negare, furie, tristete, negociere si acceptare) si este un proces neliniar.

Astfel, emotiile traite sunt dinamice si nu urmeaza o ordine si nici nu sunt limitate in timp.

De aceea, insistam asupra importantei celor doua lucruri deja mentionate: sa se permita sa simta si sa treaca prin toate fazele durerii si sa nu se stabileasca o limita de timp pentru a trece peste durere, ci sa se acorde timp.

Cere ajutor specializat

Si, mai ales, ofera-ti posibilitatea de a cere ajutorul specializat al unui psiholog perinatal, alaturi de care sa gasesti un spatiu lipsit de judecati, in care sa-ti poti exprima liber emotiile si sa dobandesti strategii pentru a face fata acestei dureri intr-un mod adaptiv, constient si senin.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului