Sarcina

# trimestre sarcina #evolutie sarcina #sarcina

Cum evolueaza sarcina in cele trei trimestre?

Sarcina este impartita in trei trimestre, fiecare cu o perioada de 12-14 saptamani si cu o evolutie specifica in ceea ce priveste dezvoltarea fetusului. Pentru ca o sarcina sa fie considerata completa sau „la termen" aceasta trebuie sa ajunga la saptamana 40, altfel nasterea poate fi considerata prematura [1].

Afla in acest articol tot ce trebuie sa stii despre evolutia sarcinii in cele trei trimestre, pentru a fi mai bine informata despre schimbarile prin care va trece corpul tau si a celui mic.

Primul trimestru

 

Primul trimestru incepe din momentul conceptiei pana in saptamana 12 si reprezinta primele trei luni de sarcina.

In toata aceasta perioada ovulul fertilizat se va schimba de la un grup mic de celulele intr-un fetus care incepe sa aiba forma umana.

In acest articol vom discuta pe scurt despre momentele importante ale fiecarui trimestru, insa poti afla aici sarcina pe saptamani - tot ce trebuie sa stie o viitoare mamica, daca doresti informatii mai detaliate despre fiecare saptamana.

A doua luna a acestui trimestru este perioada in care majoritatea femeilor realizeaza ca sunt insarcinate, iar schimbarile hormonale incep sa fie mult mai evidente asupra corpului.

In aceasta perioada va incepe sa se formeze creierul, maduva spinarii si alte tesuturi neuronale ale sistemului nervos central, iar oasele vor inlocui cartijalul existent in prima faza.

Intre saptamanile 9 si 12 dezvoltarea fetusului incepe sa fie din ce in ce mai accelearata, acesta prezentand trasaturi faciale distincte, membre, organe, oase si muschi.

Trimestrul doi

 

Deoarece majoritatea simptomelor asociate cu sarcina, cum ar fi greata si alte tipuri de disconfort tind sa se amelioreze in aceasta perioada, trimestrul doi este considerat de multe femei ca fiind perioada cea mai linistata din cele trei.

Chiar daca organele genitale incep sa se fomeze inca din primul trimestru, majoritatea cuplurilor tind sa afle sexul bebelusului in trimestrul doi cu ocazia ecografiei realizate in saptamana 20.

Intre saptamanile 13 si 16, medicul specialist poate evidentia foarte clar bataile inimii celui mic si pozitia lui in uter.

Tot in aceasta perioada corzile vocale ale fetusului incep sa se formeze, la fel si plamanii. Mai mult decat urechile sunt destul de dezvoltate incat cel mic poate auzi vocile si sunetele din exterior.

In ultima luna a acestui trimestru plamanii fetusului sunt complet dezvoltati, insa un destul pentru a functiona in exteriorul uterului, ochii se deschid pentru prima data, iar cel mic poate clipi si reactiona la lumina.

Trimestrul trei

 

In trimestrul trei atat corpul mamei, cat si corpul bebelusului se pregatesc pentru nastere, acesta din urma crescand rapid in greutate prin acumularea de grasime, care ii va fi de folos dupa nastere.

Creierul celui mic incepe sa se dezvolte mult mai rapid in aceasta perioada, iar pielea nu mai este translucida.

Pe tot parcursul trimestrului trei, medicul specialist va monitoriza cu atentie sarcina prin consultatii saptamanale.

In ultima luna a sarcinii travaliul poate aparea in orice moment. Deoarece fatul coboara in pelvis pentru nastere, este posibil ca in aceasta perioada sa existe un anumit grad de disconfort sau durere.

Plamanii, creierul si toate celelalte organe sunt complet dezvoltate, ceea ce inseamna ca cel mic este gata de a iesi in lume.

Deoarece fiecare sarcina este diferita, trebuie mentionat ca toate informatiile de mai sus sunt generalizate si ca nu reprezinta evolutia exacta a tuturor sarcinilor. Pentru informatii exacte despre propria sarcina este recomandata discutarea cu medicul specialist, doar acesta fiind in masura sa ofere detalii specifice.

Referinte:

  1. “Pregnancy Symptoms.” Ucsfhealth.org, www.ucsfhealth.org/conditions/pregnancy/trimesters. Data accesarii: 16.03.2023
  2. “Fetal Development: Week-by-Week Stages of Pregnancy.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth. Data accesarii: 16.03.2023
  3. “First, Second & Third Trimester: Pregnancy Milestones and Stages.” Maternity, maternity.jacksonhealth.org/pregnancy-milestones/first-second-third-trimester/. Data accesarii: 16.03.2023

 FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare