Sarcina

#al doilea trimestru de sarcina #femei insarcinate #sarcina

Ce NU-ti spune nimeni despre al doilea trimestru (dar ar trebui)

Al doilea trimestru de sarcina este adesea descris ca fiind "perioada de miere" a celor noua luni. Dupa greturile, oboseala si schimbarile bruste de dispozitie din primul trimestru, multe femei insarcinate spera la o perioada mai calma, in care se pot bucura, in sfarsit, de miracolul sarcinii. Insa realitatea este mult mai complexa. Exista o serie de lucruri despre al doilea trimestru pe care rareori le mentioneaza medicii, cartile de specialitate sau alte mame, dar care pot face o diferenta uriasa in felul in care traiesti aceasta perioada.

 

1. "Glow-ul" de sarcina nu este universal

Ai auzit, probabil, de stralucirea gravidei – pielea luminoasa, obrajii imbujorati si acel aer de zeita care radiaza sanatate. Realitatea? Pentru multe femei, al doilea trimestru aduce cu sine acnee hormonala, pete pigmentare (melasma) si un ten imprevizibil. Hormonii isi fac de cap, iar pielea poate deveni mai sensibila ca niciodata.

2. Burta nu explodeaza peste noapte

In filme, femeile insarcinate trec de la talie de viespe la burtica perfect rotunda in cateva zile. In viata reala, insa, cresterea burticii in al doilea trimestru este un proces gradual si diferit pentru fiecare. Unele femei abia incep sa arate a gravide pe la 22-24 de saptamani, ceea ce poate genera anxietate legata de dezvoltarea bebelusului.

3. Ai energie... dar si dureri noi

Este adevarat ca, pentru multe viitoare mame, nivelul de energie creste in al doilea trimestru. Dar odata cu el apar si dureri ligamentare, durere de spate, disconfort abdominal sau chiar senzatii de intepatura la schimbarea pozitiei. Corpul tau se adapteaza rapid la greutatea in crestere si la modificarile hormonale, iar acest lucru nu vine fara costuri.

4. Sanii continua sa se schimbe

Credeai ca s-au oprit din crescut? Mai gandeste-te. Sanii in al doilea trimestru pot deveni mai mari, mai grei, pot aparea vene vizibile si, uneori, o scurgere prematura de colostru. Nu e semn ca "nasti mai devreme", ci doar ca organismul tau incepe deja sa se pregateasca pentru alaptare.

5. Nasul infundat devine un companion permanent

Se numeste rinita de sarcina si este provocata de cresterea nivelului de estrogen si de fluxul sanguin intensificat. Nasul poate fi infundat constant, fara semne de raceala sau alergii. Solutiile nazale saline pot fi de ajutor, dar e bine sa eviti decongestionantele fara recomandare medicala.

6. Nu toata lumea simte miscarile bebelusului la aceeasi varsta gestationala

"Ai simtit fluturii?" – e o intrebare frecventa pe la 18-20 de saptamani. Dar adevarul este ca miscarile fatului pot fi resimtite diferit in functie de pozitia placentei, greutatea corporala sau sensibilitatea personala. Unele femei nu simt nimic clar pana in saptamana 24.

7. Inca poti avea greturi (sau sa apara altele)

Desi greturile sunt asociate mai ales cu primul trimestru, unele femei le resimt si in al doilea trimestru, mai ales dimineata. Altele descopera arsuri gastrice, balonare accentuata sau intolerante alimentare noi. Sistemul digestiv este mai lent, iar uterul care creste pune presiune pe stomac si intestine.

8. Toaleta ramane cel mai vizitat loc

Nu, nu ai scapat inca. Nevoia frecventa de a urina persista, ba uneori se accentueaza. Uterul apasa tot mai mult pe vezica, iar rinichii tai lucreaza din greu pentru a filtra sangele suplimentar din sarcina.

9. Somnul e un carusel

Teoretic, acum ai putea dormi mai bine – nu mai ai greturi, nu esti atat de obosita, bebelusul inca nu te loveste in coaste. Practic, apar insomniile, visele intense, durerile de solduri si nevoia de a merge des la baie. Pozitionarea pernelor si rutina de somn devin arme esentiale.

10. Ai mai mult apetit sexual... sau deloc

Este complet normal sa ai o crestere a libidoului in al doilea trimestru, datorita fluxului sanguin crescut in zona pelvina. La fel de normal este sa nu ai deloc chef. Modificarile hormonale si emotionale sunt intense, iar comunicarea cu partenerul este cheia.

11. Toata lumea are pareri, dar tu alegi

"Nu manca asta!", "Stai mai mult in pat!", "N-ai voie sa te vopsesti!" – sfaturile nesolicitate in sarcina sunt peste tot. Al doilea trimestru aduce mai multa vizibilitate, iar lumea devine brusc experta in sarcina ta. Important e sa ai un medic in care ai incredere si sa faci alegeri informate, fara presiune externa.

12. Este perioada perfecta pentru pregatiri practice

In al doilea trimestru ai, de obicei, mai multa energie si mai putine disconforturi. Este momentul ideal pentru:

  • alegerea maternitatii si a doctorului pentru nastere
  • inceputul cursurilor prenatale
  • planificarea bugetului
  • pregatirea camerei bebelusului
  • alegerea patutului, caruciorului si altor lucruri esentiale

13. Poti avea stari emotionale contradictorii

Esti fericita. Dar esti si coplesita. Si anxioasa. Si indoielnica. Este complet normal. Al doilea trimestru de sarcina aduce o avalansa de ganduri, de la "oare voi fi o mama buna?" pana la "ce se intampla cu corpul meu?". Terapia, grupurile de suport sau simpla discutie cu o prietena pot ajuta enorm.

14. Diabetul gestational poate aparea fara simptome evidente

De obicei testat intre saptamanile 24 si 28, diabetul gestational nu vine cu semnale clare. De aceea este crucial sa faci testul recomandat de medic (testul de toleranta la glucoza), chiar daca te simti bine.

15. Legatura cu bebelusul incepe acum (pentru unii)

Desi unii parinti simt conexiunea emotionala cu fatul inca din primul trimestru, pentru altii acest moment apare abia in al doilea, cand burtica devine mai vizibila, ecografiile sunt mai clare si miscarile incep sa se simta. Nu e nimic gresit in niciun caz.

 

Al doilea trimestru nu este doar o pauza de la simptomele dificile, ci o etapa de transformare profunda. Intelegerea reala a ceea ce presupune aceasta perioada – dincolo de mituri si povesti idealizate – te ajuta sa o traiesti cu mai multa incredere si autenticitate. Al doilea trimestru de sarcina este o sansa de reconectare cu tine insati si de pregatire constienta pentru ce urmeaza.

FOTO: Freepik

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sarcina

Top
Top