Sarcina

#alimentatie sanatoasa #sarcina

Alimentatia in sarcina - Top 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Alimentatia sanatoasa este importanta in orice perioada a vietii, insa în timpul sarcinii trebuie sa fii mai atenta la ceea ce mananci ca niciodata. Fatul isi asigura nutrientii si cresterea din dieta ta. De aceea, trebuie sa ai grija sa nu-i lipseasca nimic, insa asta nu inseamna sa ii oferi orice.

Alimentatia corecta pe timpul sarcinii trebuie sa fie ghidata de un medic, mai exact cel de familie, dar si cel de la obstetrica si ginecologie te poate invata cum trebuie sa mananci in aceasta perioada.

Sa aflam cateva lucruri foarte importante despre alimentatia in timpul sarcinii!

1. Nu sari peste micul dejun!

Alege cereale imbogatite cu vitamine si minerale (acestea au un adaos de nutrienti, cum ar fi calciu, fier sau acid folic) sau cereale integrale cu fructe. Ai grija ca acestea sa fie fara zahar.

Aceasta masa ar trebui sa fie cea mai bogata pentru a avea energie si pentru a preveni senzatiile de greata.

Daca te simti rau si nu poti manca mult, incearca sa consumi macar o felie de paine integrala prajita.

2. Ia suplimente cu vitamine si minerale

Medicul te va indruma in acest sens.

Calciul este un mineral care ajuta la dezvoltarea oaselor si dintilor bebelusului. Daca nu ai un aport corect de calciu zilnic, copilul va extrage calciul din oasele tale, pentru a se dezvolta. Acest lucru te poate slabi. Calciul este legat de vitamina D care se gaseste in produsele lactate.

Acidul folic este o vitamina absolut necesara in timpul sarcinii. Deficitul de acid folic poate duce la nasterea unui copil cu malformatii. Aceasta vitamina se gaseste in mod natural in legumele cu frunze verzi, citrice si legume boabe.

Fierul este un mineral necesar pentru oxigenarea sangelui. Sangele trebuie sa transporte mai mult oxigen in timpul sarcinii, pentru a acoperi necesarul bebelusului. Deficitul de fier poate determina anemie si stari de oboseala.

Necesarul difera la fiecare vitamina sau mineral, in functie de trimestrul de sarcina.

Aceste minerale si vitamine sunt adaugate in diverse produse, precum cele lactate sau cerealele pentru micul dejun.

3. Consuma alimente bogate in proteine!

Proteinele are rol structural. Acestea ajuta la cresterea si dezvoltarea bebelusului si a organelor sale (lucru important mai ales pentru inima si creier). Produsele bogate in proteine sunt carnea, ouale, tofu, soia, nuci, seminte, branzeturi si legumele boabe.

Alege carnea slaba, de pasare, careia ii indepartezi pielea. Ai grija ca aceasta sa fie foarte bine preparata termic, pentru a te feri de infectii.

Mananca peste gras (somon, sardine, macrou) de doua ori pe saptamana pentru a-ti asigura aportul de acizi grasi omega-3. Evita carnea de rechin, pestele-spada, tonul alb si marlinul. Acestia au cantitati mari de mercur.

Nu consuma carne cruda, precum sushi, dar nici pe cea afumata.

Consuma oua bine preparate termic.

Lactatele trebuie consumate in 3-4 portii pe zi.

Evita branzeturile moi, precum feta, branza de capra sau de Brie si lactatele nepasteurizate!

4. Alege gustari sanatoase si bogate in fibre!

Evita dulciurile (biscuiti, ciocolata etc.) si opteaza pentru fructe si legume! Acestea sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre, minerale si vitamine de care ai nevoie in timpul sarcinii. Portiile de alimente vegetale trebuie sa fie intre 5 si 10 pe zi, fiecare de marimea unei mingi de tenis.

Consuma lactatele degresate si gustarile din cereale integrale. Cerealele integrale (ovazul, orezul brun, painea integrala, paste integrale) sunt bogate in vitaminele din complexul B si contin cantitati mari de carbohidrati ce iti vor asigura energia. Poti combina cerealele din painea integrala in sandvisuri mici cu branza, humus, fasole pisata sau somon.

5. Hidrateaza-te suficient!

Ai nevoie de mai multa apa in timpul sarcinii.

Evita consumul de bauturi din comert bogate in zahar, precum sucurile. Poti consuma lapte degresat.

Nu consuma cafeina: cafea (exceptie, face cea decafeinizata), energizant, ceai verde sau negru. De asemenea, evita consumul de alcool.

In concluzie, alimentatia sanatoasa in sarcina este foarte importanta si necesita o atentie sporita.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare