Sarcina

#bebelus #gravida #sarcina

A 4-a luna de sarcina

In a 4-a luna de sarcina se poate vedea destul de clar sexul copilului, asa ca este un moment emotionant si foarte important pentru parinti, in special pentru viitoarea mamica. Mai mult decat atat, fatul va incepe din aceasta luna sa aiba trasaturi mai clare si va incepe sa auda anumite sunete.


Modificari ale organismului mamei


Schimbari la nivelul sanilor


Incepand cu a 4-a luna de sarcina, areolele sanilor vor fi mult mai evidente, iar venele vor fi mai proeminente. Durerile vor exista in continuare, iar sanii vor fi din ce in ce mai  tari si mai fermi .  De asemenea, exista posibilitatea ca la nivelul intregii pieli, in special pe fata si pe sani sa apara anumite pete care pot fi provocate de alimentatia precara.


Inima lucreaza mai greu


Uterul, pielea si rinichii au nevoie de o cantitate dubla de sange, ceea ce inseamna ca inima depune eforturi pentru a pompa mai des si pentru a satisface nevoile organismului. Este important ca din luna a 4-a sa incerci sa faci mai putin efort si sa incepi sa eviti ridicarea de greutati.


Aparitia miscarilor bebelusului


Inca de la inceputul lunii a 4-a, este foarte posibil sa incepi sa simti miscarile bebelusului, insa nu este nevoie sa te sperii daca acest lucru nu se intampla deoarece majoritatea gravidelor simt acest lucru abia din luna a 5-a.


Scurgeri vaginale


Cervixul produse mai multe fluide in timpul sarcinii pentru a mentine vaginul curat si pentru a-l feri de infectii, asadar, scurgerile sunt normale. Totusi, daca aceasta scurgere este insotita de o culoare ciudata sau un miros neplacut , trebuie sa anunti medicul si sa faci un set de analize.


Retine ca in timpul sarcinii trebuie sa porti lenjerie intima comoda , fabricata din bumbac 100% si consuma in fiecare zi un iaurt simplu pentru a mentine flora vaginala la un nivel potrivit.


Modificari ale fatului


Incepand cu a 4-a luna de sacina, bebelusul tau incepe sa auda, insa acest simt nu ii va fi complet dezvoltat pana in  luna a 7-a. Totusi, este recomandat sa incepi sa vorbesti cu el in fiecare zi, sa ii pui muzica, sa ii spui povesti si sa comunici cu el la modul general.


De asemenea, din aceasta luna, copilul isi poate schimba expresiile fetei, el facand grimase si incruntandu-se cu usurinta. Desi nu poate vedea inca, retina lui este sensibila la lumina.


Din acest moment, copilului incepe sa ii creasca parul si spracenele.


In luna a-4-a, copilul are aproximativ 11 centimetri si 170 de grame.

Citeste mai departe: a 5-a luna de sarcina
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Top