Sarcina

# simptome ovulatie #preconceptie #ovulatie

9 simptome ale ovulatiei pe care le ignori

Indiferent daca incerci sa ramai gravida sau nu, urmarirea acestor semne ale ovulatiei este o modalitate excelenta de a iti cunoaste corpul.

1. Crampele

Crampele abdominale sunt poate unele dintre cele mai frecvente simptome ale ovulatiei. Unele femei au semne care indica ovulatia, precum crampele intr-o anumita zona a abdomenului, insa altele nu au semne deloc. Crampele usoare apar de obicei in zona abdominala inferioara, pe partea in care se afla ovarul activ.

2. Sensibilitatea sanilor

Atat durerile de san, cat si durerile mamelonului, considerate simptome secundare ale ovulatiei, sunt rezultate directe ale organismului care se pregateste pentru sarcina. Hormonul reproductiv progesteron determina retentia de lichid in sani. Acest lucru duce adesea la durere, sensibilitate sau greutate a sanilor inainte de menstruatie.

3. Balonare

Daca iti este mai greu sa iti inchizi pantalonii in acea perioada a lunii, poti acuza acelasi hormon responsabil pentru sensibilitatea sanilor. Cresterea nivelului de progesteron nu face doar sanii sa inceapa sa retina apa, ci si restul corpului. Aceasta retentie fluida duce adesea la o senzatie de balonare inconfortabila, in special in zona abdominala.

4. Schimbari ale temperaturii corpului

Temperatura nu se va schimba atat de dramatic, incat sa simti disconfort, dar daca iti urmaresti temperatura corpului vei vedea o schimbare subtila.

5. Cresterea libidoului

Acesta este modul naturii de a pune in miscare acele roti care sa duca la aparitia unui copil. Aceasta crestere a libidoului poate fi atribuita unei cresteri a estrogenului si a testosteronului. Daca vrei sa ramai insarcinata, corpul tau percepe mesajul si creaza toate conditiile pentru ca acest lucru sa se intample.

6. Mici sangerari

Micile sangerari aparute la jumatatea lunii pot fi, de asemenea, unul dintre multe simptome ale ovulatiei. In timpul ciclului unei femei, doi hormoni se afla in scena - estrogenul in prima jumatate, iar progesteronul in a doua jumatate. Pe masura ce ciclul progreseaza, progesteronul actioneaza pentru a construi un perete gros in uter care este apoi eliminat in timpul menstruatiei, daca nu a fost implantat un ovul fertilizat. Unele femei prezinta mici pete de sange roz sau maroniu in timpul ovulatiei, deoarece productia de progesteron nu este destul de mare pentru a mentine peretele intact.

7. Schimbarea secretiei vaginale

Acest simptom cheie al ovulatiei se intampla tuturor femeilor, indiferent daca il observi sau nu, deoarece organismul subtiaza fluidele vaginale mai groase in pregatirea unei eventuale fecundatii. Corpul tau creeaza conditii ideale pentru ca sperma sa calatoreasca si sa intalneasca ovulul, usor si eficient.

8. Un miros mult mai fin

Fara sa existe o explicatie stiintifica solida, se constata ca femeile au mirosul mult mai fin la ovulatie, ceea ce le face deosebit de sensibile la mirosuri intense si la feromonii masculini imediat dupa ovulatie.

9. O schimbare a colului uterin

Colul uterin se va schimba usor pentru a permite spermatozoizilor sa circule mai usor. Pe masura ce ovulatia se apropie, este posibil sa se constate o relaxare sau o usoara deschidere a zonei, organismul facilitand in acest sens conditiile pentru fecundare si procreere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare