Sarcina

# investigatii obligatorii in sarcina #investigatii sarcina #sarcina

10+ teste si investigatii obligatorii in timpul sarcinii

O mama sanatoasa inseamna si un bebelus sanatos, tocmai de aceea, pe parcursul sarcinii trebuie sa acorzi o grija deosebita starii de sanatate. Testele si investigatiile obligatorii din timpul sarcinii nu sunt deloc inutile, dimpotriva, ele au menirea de a scoate in evidenta eventualele probleme, cu scopul ca acestea sa fie remediate. Daca ti-ai pus vreodata problema ce inseamna un consult de obstetrica inseamna ca banuiesti ce presupune acesta: te ajuta sa fii sigura ca sarcina ta va fi dusa cu bine pana la capat si ca vei avea un copil sanatos. Pentru asta este nevoie de o serie de investigatii facute chiar din primul trimestru de sarcina.

Iata care sunt investigatiile de laborator pe care trebuie sa le faca o femeie insarcinata pentru a se asigura ca sarcina merge bine:

  • Factorul RH: femeile care au factorul Rhesus (Rh) la nivelul globulelor rosii sunt Rh negative. Probleme pot aparea atunci cand copilul are factorul Rh mostenit de la tata, pentru ca sistemul imun al mamei va produce anticorpi care vor ataca globulele rosii ale fatului, ceea ce poate duce la anemie grava.
  • Hemoleucograma: masoara hemoglobina (Hg) și da indicii daca ai anemie.
  • Glicemia: se masoara pentru a se identifica daca ai diabet.
  • Testele pentru bolile cu transmitere sexuala.
  • TSH: evidentiaza eventualele probleme tiroidiene care necesita tratament, necesar pentru dezvoltarea normala a fatului.
  • Sumar de urina: poate evidentia un diabet, infectie urinara, boala de rinichi. Analiza din a doua parte a sarcinii poate indica preeclampsia, o conditie medicala severa, pentru mama si pentru fat.
  • Examen citologic Papanicolau: este un test screening pentru cancerul de col uterin.
  • Examen bacteriologic al secretiei vaginale.

Desigur, pot fi facute si alte investigatii, daca medicul considera ca sunt necesare, in functie de starea de sanatate a mamei si de istoricul medical al acesteia.

Pe langa investigatiile de laborator, exista si alte teste pe care viitoarea mama trebuie sa le faca: testele de anticorpi si investigatiile imagistice:

Teste de anticorpi

Exista afectiuni virale care pot fi periculoase pentru fat daca apar in timpul sarcinii. Aceste teste in timpul sarcinii arata daca exista anticorpi pentru boli precum: rujeola, oreion, rubeola, varicela, hepatita B. La aceste teste se pot adauga si teste suplimentare pentru infectia cu Citomegalovirus, Parvovirus B19, Toxoplasma gondii.

Investigatii imagistice

Pe parcursul sarcinii exista un calendar al investigatiilor imagistice necesare. In mod obisnuit sunt necesare patru ecografii, una la inceputul sarcinii, pentru confirmare, apoi cate una pentru fiecare trimestru. Investigatiile imagistice sunt importante, pentru ca prin intermediul lor se evalueaza evolutia/dezvoltarea fatului. Ecografiile verifica ritmul cardiac fetal, starea anexelor fetale (placenta, cordon ombilical), calitatea lichidului amniotic si de asemenea pot identifica sexul copilului.

  • Ecografia transvaginala: este o investigatie care permite vizualizarea mai rapida a embrionului comparativ cu ecografia transabdominala.
  • Ecografia de confirmare a sarcinii: are rolul de a vedea daca embrionul s-a implantat corect, unde se afla acesta si de asemenea stabileste si cati embrioni sunt. Aceasta ecografie evalueaza varsta sarcinii si data conceptiei si face posibila stabilirea datei nasterii.
  • Ecografia din trimestrul I: trebuie sa evalueze si translucenta nucala (un test care permite medicului sa-si dea seama daca fatul prezinta risc crescut de sindrom Down. Daca se confirma diagnosticul, acesta poate fi verificat ulterior prin teste genetice).
  • Ecografia din trimestrul II: se face intre saptamanile 20-22. Este una dintre cele mai importante ecografii, pentru ca evalueaza daca organele fatului se dezvolta corect.
  • Ecografia din trimestrul III: se face in jurul saptamanii 32 de sarcina. Are rolul de a evalua dezvoltarea fatului. Medicul poate masura circumferinta capului si lungimea femurului, comparandu-le cu valorile standard.
  • Ecografia de dinainte de nastere: nu este obligatorie, dar aceasta poate da indicii despre pozitia fatului si a cordonului ombilical, ceea ce poate fi de folos pentru evitarea anumitor complicatii la nastere.

Profil biofizic

Dupa saptamana 32 de sarcina se poate realiza un test combinat pentru femeile care prezinta un risc crescut de a avea complicatii legate de perioada de final a sarcinii. Testul combina ritmul cardiac fetal, respiratia, tonusul muscular, cantitatea de lichid amniotic. De asemenea, sunt evaluati factorii de risc pentru mama si bebelus. In urma unui asemenea profil biofizic se poate decide daca este necesara operatia de cezariana.

Este important de retinut faptul ca medicul este cel care recomanda testele si investigatiile pe care gravida trebuie sa le faca pentru a fi sigura ca sanatatea ei si cea  a copilului nu sunt puse in pericol.

Sursa foto: https://imgur.com/a/bpiCaip Via www.shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului