Prin urmare, mare atentie la ce si mai ales la cat mananci de sarbatori. Consumate in exces, carnatii, caltabosul, sarmalele si alcoolul ne pot imbolnavi. Dovada sunt sutele de apeluri facute la serviciul de Urgenta in fiecare an, in aceasta perioada. O multime de persoane ajung la spital cu probleme digestive. Un alt pericol de pe masa de Craciun este alcoolul. In cantitati foarte mari, acesta poate duce la coma alcoolica.
Moderatia este cheia
Moderatia este cheia. Aceasta este recomandata si de medici, care atrag atentia ca meniul de Craciun este bogat in calorii si grasimi, iar excesul alimentar ne poate imbolnavi.
"Dupa un post prelungit, de 6 saptamani, cu multe privatiuni alimenatre, avem tendinta de a manca din toate preparatele pe care le am gatit. Daca apar probleme digestive tulburari de transit, senzatie de plenitudne, greata, varsaturi, scaune diareice, puntem lua, medicamnte care sunt premise fara prescripitia medicului, ar trebui sa comunicam cu medicul de familie, pentru a primi sfatul acestuia", a declarat Alis Grasu, seful Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.
Hidratarea, foarte importanta
Nutritionistul Lygia Alexandrescu sustine ca este extrem de important sa ne mentinem organismul hidratat.
"Masa de Craciun portionata, trebuie mancate felulurile la o ora distanta, pentru ca noi romanii asa mancam, ne asezam la pranz si ne ridicam seara. Dar intre mese, dupa aperitiv sa ne hidratam. Apa necesara e de 30 de mililitri pe kg corp pe zi, chiar si in ziua de Craciun", spune expertul nutritionist, potrivit realitatea.net.