Sanatosi de Sarbatori

#organism #digestie # probleme digestive #arsuri stomacale #masa copioasa

Ce se intampla cu organismul nostru in timpul festinului culinar de sarbatori

Perioada sarbatorilor de iarna este plina de tentatii culinare delicioase, in fata carora nu putem rezista. Mesele festive de acasa sau de la prieteni sunt tot atatea motive pentru a renunta la regulile de alimentatie sanatoasa. Consuma cu moderatie si vei avea parte de sarbatori fericite, fara intoxicatii alimentare sau alte probleme digestive.

In timpul unei mese copioase, organismul uman este intr-o permanenta stare de alerta. Lucreaza la capacitate maxima pentru a digera excesul de alimente si a le transforma in nutrienti si energie.

De cele mai multe ori insa organismul nu poate procesa toate alimentele, care sunt transformate in depozite de grasime.

Iata ce se intampla in timpul unei mese copioase:
 

In primul minut


Papilele tale gustative sunt in al noualea cer si transmit acest mesaj si creierului. Rezultatul: Vreau mai mult! Pe masura ce mesteci alimentele enzimele din saliva dizolva zaharul si amidonul.
 

In primele cinci minute


Stomacul lucreaza frenetic pentru a dizolva alimentele si pentru a le transporta mai departe in intestinul subtire . Tot acum nutrientii din alimente, dar si grasimile si zaharurile ajung in circulatia sangelui.
 

In decurs de 15 minute


Atat stomacul, cat si intestinul subtire alerteaza creierul prin intermediul hormonilor ca functioneaza mult mai rapid decat in mod normal. Daca insa mananci foarte repede, creierul nu va mai primi mesajul la timp si vei ajunge sa consumi mai multe alimente decat ai nevoie.
 

In decurs de o ora


Dupa desert, nivelul de insulina creste pentru a controla zaharul care ajunge in circulatia sangelui si de aici in intreg organismul. In decurs de 30 de minute dupa ce consumi alimente sarate si cu multe grasimi, vasele de sange devin din ce in ce mai putin suple.

Daca dieta ta este compusa in mod normal din alimente sarate, poti dezvolta numeroase afectiuni cardiovasculare grave, precum cheaguri de sange, atacuri de inima sau infarct.
 

Dupa o ora


Dupa o masa copioasa suntem din ce in ce mai somnorosi. Oboseala si senzatia de somnolenta este cauzata de alimentele grele pe care le-am consumat la masa. Stomacul plin transmite un mesaj catre creier, care isi redirectioneaza toate resursele de energie pentru digerarea alimentelor.

Atunci cand este plin, stomacul se umfla ca un balon si preseaza asupra organelor din jur. Acest fenomen duce la inconfort, dureri sau greata.
 

Dupa doua ore


Ficatul a transformat toate alimente in nutrienti pe care organele organismului sa le poata absorbi. Daca esti norocos si in mod normal ai o alimentatie echilibrata , toate grasimile si caloriile pe care le-ai consumat la masa de sarbator se transforma in energie pe termen scurt.

Daca faci multa miscare inainte de festinul culinar de sarbatori, vei avea mai mult loc pentru alimentele pe care le consumi.

Sansele sunt insa sa consumi mult mai multe alimente decat ai nevoie in normal. Excesul de calorii este converit in trigliceride. Trigliceridele se depun sub forma de grasime in zona coapselor, soldurilor si abdomenului.
 

Dupa trei ore


Dupa trei ore de la masa copioasa de sarbatori, stomacul se goleste si vasele de sange functioneaza in mod normal.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului