Sanatatea copilului

# avertisment oms #europa #tuberculoza #copii

Tuberculoza face ravagii in randul copiilor sub 15 ani din Europa. OMS trage un semnal de alarma

Numarul cazurilor de tuberculoza inregistrate in randul copiilor sub 15 ani a cunoscut o crestere alarmanta in Europa, potrivit unui raport recent realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in colaborare cu Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC). Conform datelor analizate pentru anul 2023, aceasta categorie de varsta a reprezentat 4,3% din totalul cazurilor noi si recidivate de tuberculoza – o crestere cu 10% fata de anul anterior.

 

„Aceasta reprezinta o crestere pentru al treilea an consecutiv”, au transmis reprezentantii ECDC intr-un comunicat oficial, evidentiind tendinta ingrijoratoare care afecteaza in special copiii.

Raportul, bazat pe informatii provenite din 53 de state din regiunea europeana a OMS – inclusiv mai multe din Asia Centrala – indica faptul ca, in 2023, peste 172.000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoza, un numar similar cu cel raportat in 2022. In Uniunea Europeana si Spatiul Economic European (UE/SEE), aproape 37.000 de cazuri au fost raportate, cu aproximativ 2.000 mai multe decat in anul precedent.

Cifrele confirma faptul ca tuberculoza continua sa reprezinte o amenintare serioasa pentru sanatatea publica in Europa. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat incidenta in randul copiilor pare sa creasca constant, in pofida masurilor de preventie si tratament existente.

„Povara actuala a tuberculozei si cresterea ingrijoratoare a numarului de copii bolnavi de tuberculoza ne reamintesc ca progresul impotriva acestei boli care poate fi prevenita si vindecata ramane fragil”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Specialistii atrag atentia si asupra unei alte probleme majore: tuberculoza rezistenta la medicamente (MDR-TB), care continua sa fie o provocare de proportii pentru sistemele de sanatate din regiune. Potrivit sefei ECDC, Pamela Rendi-Wagner, „este esential ca Europa sa se reorienteze catre prevenire si tratament rapid si eficient”.

Raportul subliniaza nevoia urgenta de investitii in diagnostic precoce, tratamente eficiente si strategii de sanatate publica adaptate, pentru a preveni raspandirea tuberculozei, in special in randul celor mai vulnerabili – copiii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului

Top

Sfatul expertului