Sanatatea copilului

# aerosoli copil # terapie aerosoli #aerosoli

Terapia cu aerosoli – cand se foloseste si ce beneficii are

Terapia cu aerosoli este o alternativa aleasa din ce in ce mai des de catre medici pentru a trata infectiile de la nivelul cailor respiratorii superioare, in special in situatia copiilor mici si a prescolarilor. Aerosolii sunt niste particule foarte fine de substanta solida sau lichida, care este combinata cu un mediu gazos. Acest mediu poate fi reprezentat atat de aerul natural, cat si de aerul comprimat, particulele fiind inhalate in plamani prin caile respiratorii. Aerosolii naturali sunt cei marini - intalniti acolo unde valurile se sparg de diguri, cei de padure – care se formeaza datorita combinarii dintre o substanta volatila si polenul din aer, si cei din salina. Aerosolii artificiali sunt produsi de niste dispozitive speciale, care au denumirea de nebulizatoare.

 

De cele mai multe ori, aerosolii sunt folositi pentru a trata afectiuni care implica respiratie dificila, rinoree sau tuse. S-a demonstrat ca pacientii care folosesc terapia cu aerosoli se insanatosesc mai repede decat cei carora li se administreaza medicamentele clasice destinate tratarii afectiunilor respective. Aerosolii au capacitatea de a fluidiza mucusul de la nivelul plamanilor si favorizeaza eliminarea prin tuse si prin suflarea nasului. De asemenea, terapia cu aerosoli ajuta la relaxarea muschilor cailor respiratorii, permitand unei cantitati mai mari de aer sa ajunga in plamani.

Terapia cu aerosoli – informatii importante

Exista doua feluri de nebulizatoare, si anume cu compresor sau cu ultrasunete. Nebulizatoarele cu compresor sunt cele mai folosite, compresorul avand rolul de a furniza aer comprimat pentru dispozitiv. Nebulizatorul cu ultrasunete este mai silentios si are o greutate mai mica decat nebulizatorul cu compresor. Cel mai mare avantaj al nebulizatorului cu ultrasunete este acela ca are capacitatea de a transforma medicatia utilizata in niste particule foarte fine – 5 microni – ce pot fi mai usor de inhalat.

Exista atat nebulizatoare care pot sa fie conectate la o sursa de energie electrica, precum si nebulizatoare portabile, care functioneaza cu baterii. De regula, aparatele de aerosoli ce pot fi conectate la priza au dimensiuni mai mari, insa pretul este mai accesibil decat in cazul celor portabile. Desigur, pretul difera in functie de model. Unele dintre modele au un design special conceput pentru copii, mai atractiv, care sa faca utilizarea mai putin neplacuta. De cele mai multe ori, aparatele de aerosoli sunt comercializate atat cu masca de gura, cat si cu filtrele necesare. In functie de modelul nebulizatorului, se poate ca acesta sa fie comercializat la pachet cu tuburi dinamice, adaptoare, cupe medicinale si piesa care se introduce in cavitatea bucala.

Ce beneficii are terapia cu aerosoli?

Este important de mentionat ca terapia cu aerosoli este foarte eficienta si ca efectele secundare ale acestei terapii sunt minime, in comparatie cu efectele secundare ale unui tratament medicamentos obisnuit. Terapia cu aerosoli constituie o alternativa de tratament atat pentru copiii foarte mici, cat si pentru persoanele adulte, datorita faptului ca nebulizatoarele sunt accesorizate cu masti inhalatorii pentru toate categoriile de varsta. De asemenea, aceste dispozitive au si un ajutaj care poate fi introdus in nas sau in gura, util pentru pacientii cu sinuzita. Terapia cu aerosoli s-a dovedit a fi utila in procesul de administrare a medicamentelor pentru astm la copiii mici si la sugari. Atunci cand sunt folosite corect, aparatele pentru aerosoli sunt foarte eficiente pentru a gestiona astmul alergic.

Terapia cu aerosoli este benefica si pentru persoanele care sufera din cauza sinuzitelor, a rinofaringitelor, a amigdalitei sau a laringitei. In afara de ameliorarea afectiunilor ORL enumerate anterior, terapia cu aerosoli este de ajutor si in cazul persoanelor cu afectiuni pulmonare – astm bronsic, bronsite, traheite sau bronsiolite. Nebulizatorul este un dispozitiv eficient in tratarea astmului la copii, putand fi folosit si pentru copiii sau adultii care au probleme de respiratie sau care sunt raciti. De cele mai multe ori, aparatele cu aerosoli sunt utilizate atunci cand pacientul are nevoie de doze mari de substante.

Alegerea celor mai bune aparate de aerosoli – sfaturi si recomandari

S-ar putea ca alegerea celor mai bune aparate de aerosoli sa se dovedeasca o sarcina dificila, de aceea este bine sa tineti cont de cateva sfaturi si recomandari ale specialistilor in domeniu. Chiar daca aceste dispozitive pot sa fie folosite in locuinta personala, nu uitati ca este esential sa folositi aceasta alternativa de tratament doar daca medicul v-a recomandat-o. Nu este indicat ca aparatul de aerosoli sa fie folosit nici in cazul copiilor si nici in cazul adultilor daca nu exista o prescriptie medicala pentru terapie cu aerosoli.

Trebuie sa stiti ca nebulizatoarele produc zgomot. Cu cat zgomotul produs este mai mare, cu atat dispozitivul este mai deranjant – in special in cazul copiilor. De aceea, pentru copii, de regula se folosesc aparate de aerosoli cu ultrasunete – desigur, doar daca medicul a sugerat aceasta alternativa de tratament. In situatia in care medicul va sugereaza sa optati pentru un aparat de aerosoli care sa fie dotat cu compresor si piston, asigurati-va ca alegeti un model care sa produca un numar cat mai mic de decibeli.

Ce trebuie sa mai aveti in vedere atunci cand alegeti un aparat de aerosoli

Este important sa tineti cont si de dimensiunile particulelor, pentru ca unele dintre aparatele de aerosoli reusesc sa produca particule de dimensiuni mai mici. Ideal este sa alegeti un nebulizator care sa imprastie particule foarte mici, de ordinul a cativa microni. Cu cat dimensiunile particulelor sunt mai mici, cu atat vaporii sunt inhalati mai usor. O alta recomandare este aceea de a verifica accesoriile cu care vine la pachet aparatul de aerosoli si de a citi manualul de utilizare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului