Sanatatea copilului

#telefon mobil copii #pericol smartphone #telefon copii #pediatru

Smartphone-ul pentru copii? 5 reguli de urmat pentru o utilizare responsabila

E amuzant sa vezi un copil de doar 2-3 ani cum manuieste atent un smartphone care chiar si celor mari le da uneori batai de cap. Ne place sa ii privim si consideram un semn de inteligenta faptul ca reusesc sa se descurce cu gadgeturile. Dar cat de santoase sunt pentru dezvoltarea lor? Raspund pediatrii!

Preocupati cu fel si fel de treburi, obisnuim sa le dam celor mici pe mana un telefon si o tableta pentru ca asa stim ca sunt cuminti. Evident ca nu e neaparat un lucru rau sa ii invatam sa foloseasca aparatura moderna, insa problema apare atunci cand cei mici creaza un soi de dependenta de toate aceste gadgeturi.

Iata cateva dintre sfaturile pe care pediatrii le dau parintilor atunci cand vine vorba despre utilizarea responsabila a telefoanelor mobile de catre copii si adolescenti:

1. Cere-i sa utilizeze castile pentru a reduce efectul undelor electromagnetice asupra capului. E important sa nu il lasi pe copil sa vorbeasca mult la telefon. Limiteaza-i apelurile pana chiar la a-i permite doar apelurile de urgenta.

2. Desi nu exista dovezi potrivit carora copiii ar fi mai sensibili decat adultii la radiatiile emise de telefoanele mobile, aceasta posibilitate nu poate fi eliminata. De aceea, telefonul mobil sau smartphone-ul nu trebuie folosit mai mult de o ora pe zi, cu atat mai mult cu cat stim ca sistemul imunitar al copiilor este inca in dezvoltare si e sensibil la radiatii.

3. Ia-i telefonul peste noapte. Specialistii recomanda ca acesta safie tinut cat mai departe de pat si in niciun caz pe noptiera sau cu atat mai putin sub perna, intrucat undele electromagnetice perturba somnul.

4. Nu-i lasa telefonul la scoala. Oricat de necesar ti s-ar parea, nu il lasa sa ia cu el telefonul mobil in timpul zilei. Cel mai probabil il va pastra in buzunar si va fi astfel mereu in contact cu el. In plus, telefonul mobil ii poate distrage atentia. Astfel, copilul isi poate pierde concentrarea si isi poate ocupa timpul de studiu jucandu-se cu el.

5. Verifica-i-l din cand in cand. Poate parea frustrant pentru copil sa ii verifici telefonul, insa e bine sa stii cu cine vorbeste si ce mesaje trimite/primeste. Atata timp cat este minor, tu esti raspunzator pentru faptele si actele sale si pentru siguranta lui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului