O fetita de doar sase ani, Kaylee, dintr-o comunitate menonita din vestul Texasului, a murit recent din cauza rujeolei, insa parintii ei refuza in continuare ideea vaccinarii. In ciuda tragediei, acestia au acordat un interviu organizatiei Children’s Health Defense, fondata de Robert F. Kennedy Jr., in care au transmis mesaje anti-vaccin, sustinand ca boala ar avea chiar efecte benefice asupra organismului.
„Spune ca vor spune in continuare «Nu faceti vaccinurile». Ei cred ca nu este atat de rau pe cat spune mass-media”, a declarat un traducator al interviului, citat de organizatia respectiva.
Cuplul sustine ca vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (MMR) nu este necesar, chiar daca fiica lor a murit dupa trei saptamani de suferinta. Cei doi afirma ca rujeola ar stimula sistemul imunitar si recomanda tratamente alternative, cum ar fi uleiul de ficat de cod si vitamina C.
„Nu faceti vaccinurile. Exista medici care pot ajuta cu rujeola. Boala nu este la fel de rea pe cat spun medicii”, a declarat mama lui Kaylee in cadrul interviului.
Tatal fetei, care s-a prezentat anterior sub numele de Peter, a intarit ideea: „Rujeola este buna pentru organism”.
Kaylee a fost primul dintre cei cinci copii ai familiei care s-a imbolnavit. Toti copiii au fost nevaccinati, asa cum este cazul majoritatii membrilor comunitatii lor. Ceilalti patru copii au avut forme usoare ale bolii.
Parintii sunt convinsi ca fiica lor se afla „intr-un loc mai bun” si cred ca a fost „prea buna pentru aceasta lume”.
Comunitatea din care fac parte nu are interdictii religioase legate de vaccinuri, dar exista o neincredere larg raspandita in eficacitatea acestora.
Rujeola, o boala extrem de contagioasa
Rujeola este considerata una dintre cele mai contagioase boli virale. Virusul se transmite prin tuse sau stranut si poate ramane activ pana la doua ore in aer sau pe suprafete contaminate. O persoana neimunizata are o sansa de 90% sa se imbolnaveasca daca se afla in apropierea unei persoane infectate.
Persoanele infectate pot raspandi virusul cu patru zile inainte si pana la patru zile dupa aparitia eruptiei cutanate. Complicatiile pot fi grave, incluzand pneumonia, encefalita sau panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) – o afectiune neurologica fatala care apare la ani distanta dupa infectia initiala.
PESS este rara, dar periculoasa, afectand in special copiii care au trecut prin boala inainte de varsta de doi ani. Se estimeaza ca intre 4 si 11 din 10.000 de pacienti care au avut rujeola pot dezvolta aceasta complicatie.
Vaccinul ROR, protectie eficienta in fata rujeolei
Vaccinul MMR (rujeola, oreion, rubeola) este eficient in proportie de 97% in prevenirea rujeolei. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), acesta reprezinta „cea mai buna aparare impotriva infectiei cu rujeola”.
Fara vaccinare, aproximativ una din 1.000 de persoane infectate cu virusul rujeolic ajunge sa moara din cauza complicatiilor.
In prezent, in Texas si New Mexico au fost raportate peste 300 de cazuri de rujeola, mai multe decat totalul inregistrat in tot anul 2024 in Statele Unite.
Chiar si in fata unei pierderi atat de dureroase, parintii lui Kaylee aleg sa ramana fideli convingerilor lor, punand in pericol, prin discursul public, sanatatea altor copii ai caror parinti ar putea fi influentati de acest tip de mesaj.