Sanatatea copilului

#probleme ortopedice copii #sanatate copii

Probleme ortopedice intalnite frecvent la copii

Problemele ortopedice sunt destul de frecvente la copii si adesea ii ingrijoreaza mult pe parinti. Unele sunt temporare si dispar de la sine, pentru altele este nevoie de diverse tratamente, dar sunt si unele care ajung sa se agraveze in timp.

 

Este bine sa acorzi atentie afectiunilor care apar si sa mergi la medic intr-un stadiu incipient, pentru a vedea cat mai devreme ce este de facut. Daca vrei sa te adresezi unei clinici private, iti recomandam Ortokinetic, unde vei beneficia de cele mai bune servicii de ortopedie pediatrica.
Revenind la problemele care pot sa apara, iata care sunt cele mai populare:

Platfusul

Aceasta afectiune este intr-o prima faza normal pentru micuti. Se manifesta printr-o aplatizare a arcului piciorului, in momentul in care copiii sunt in picioare. De cele mai multe ori problema dispare atunci cand tesuturile moi se intaresc odata cu dezvoltarea musculara.

Ceva mai ingrijorator este cand o astfel de afectiune nu dispare de la sine sau apare spontan, cand mersul deja este dezvoltat si poate cauza rigiditate sau durere. Toate acestea pot duce in cele din urma la fortarea gleznelor, genunchilor si a soldurilor, motiv pentru care este important sa fie consultat la timp un specialist care va pune un diagnostic si va veni cu sugestii de tratament - modificari in activitatea zilnica, purtarea unor dispozitive ortopedice, fizioterapie etc.

Mersul pe varfuri

Tendinta de a merge pe varfuri este normala in perioada in care copilul isi formeaza mersul, mai exact in jurul varstei de 2 ani si nu este nimic ingrijorator. Dar, daca aceasta tendinta ramane si este insotita si de alte manifestari (muschi rigizi, necoordonare, pierderea abilitatilor motorii, mers impiedicat) este foarte important sa mergi cat mai curand la medicul ortoped, deoarece in spatele acestora pot sta afectiuni medicale grave precum probleme ale sistemului nervos sau paralizie cerebrala.

Daca este intr-adevar o problema, medicul poate recomanda fiziokinetoterapia, dar si interventii chirurgicale.

Genu valgum

Aceasta afectiune este cunoscuta ca „picioare in X” si este ceva natural pentru copiii care au intre 3 si 6 ani. Nu este nimic ingrijorator daca picioarele se indreapta usor-usor, iar genunchii nu sunt atat de apropiati incat sa se ciocneasca in timpul mersului. Daca insa nu pare ceva firesc, mai bine mergi la medic si vezi exact ce se intampla. Semnele care ar trebui sa iti dea de gandit sunt urmatoarele: unghiul care se formeaza intre axul coapsei si cel al gambei este mai mic de 165 grade, apare piciorul plat, membrul afectat se scurteaza, apar deviatii la coloana si bazin.

Printre posibilele cauze care pot duce la o astfel de afectiune se numara: probleme precum traumatisme sau infectii in zona genunchilor, obezitate, artrita articulatiilor de la nivelul genunchilor sau diverse boli osoase. In tratament medicul poate recomanda kinetoterapie, diverse dispozitive de corectare sau medicamente.

FOTO: ortokinetic.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului