Sanatatea copilului

#model ghiozdan #incepe scoala #deviatii coloana copii #ghiozdan

NU contribui la aparitia deviatiilor coloanei copilului! Cum alegi ghiozdanul, in functie de greutate

Misiunea grea pentru parinti inainte de inceperea scolii! Acasa.ro vine in ajutorul parintilor cu sfaturi despre modul cum trebuie ales ghiozdanul copiilor, ca sa fie cat mai practic si lipsit de riscuri pentru coloana vertebrala a copiilor! Nu ne propunem sa influentam in niciun fel preferintele copiilor pentru desene si modele!

Ghiozdanul trebuie sa cantareasca, in medie, 8,2 la suta din greutatea elevului, ceea ce inseamna, in cazul unui copil de 25 de kilograme, ca ghiozdanul ideal ar trebui sa aiba aproximativ doua kilograme. De aceea este indicat ca, atunci cand il cumparati, sa va asigurati ca nu cantareste el singur mai mult de 1 kilogram!

Medicii atrag atentia ca numarul copiilor care sufera de scolioza si cifoza este tot mai mare, iar sectiile de ortopedie sunt asaltate de parinti cu copii care se plang de dureri de spate. "Realitatea e ca mai mult de o treime din elevi duc in spate o greutate mai mare decat ar trebui. Un studiu al specialistilor americani a demonstrat ca rucsacul trebuie sa cantareasca, in medie, 8,2 la suta din greutatea copilului. (...) O greutate cu mult mai mare decat cea recomandata poate duce la deformari ale coloanei. Partea buna este ca acest tip de deviatii ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate”, mai spune medicul ortoped  Emil Mares, citat de Mediafax.

Specialistii spun ca primele semne la care trebuie sa fie atenti parintii sunt durerile de spate, dar si cresterile rapide in inaltime ori starile de apatie si anemie ale copiilor.

Semnele bolii apar in jurul varstei de 8 ani si trebuie intervenit imediat, pentru ca, nedepistate la timp, afectiunile coloanei evolueaza si, in maximum doi ani, deviatiile devin vizibile, ajungand sa arate aproape ca o cocoasa.


Ghiozdanul ideal...

  • nu trebuie sa aiba o greutate mai mare de 500 de grame pentru elevii mici si 1 kg pentru adolescenti.

  • Ideal este ghiozdanul cu doua bretele, care se poarta in spate si care se tine pe ambii umeri. In acest fel, greutatea va fi distribuita in mod egal, fara sa dea copilului dureri de spate, gat sau umeri.
  • trebuie sa fie potrivit fizicului copilului, nici prea mare, nici prea mic. Cadrul ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca in latime si inaltime cu mult umerii copilului (maxim 2-3 cm), pentru a nu-i ingradi sub nicio forma vizibilitatea.
  • trebuie sa aiba doua bretele ajustabile, late si, preferabil, captusite cu burete, darsi centura abdominala reglabila (pentru a reduce balansul si a echilibra greutatea pe spate). In nicun caz nu se recomanda purtarea ghizodanului pe un singur umar!
  • trebuie sa fie compartimentat, astfel incat greutatea cartilor si a caietelor sa fie bine repartizata.
  • pozitia corecta a ghiozdanului este aceea cat mai apropiata de spatele copilului, dar nu trebuie nici sa fie foarte strans, pentru a permite miscarile bratelor si respiratia normala.
  •  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului