Sanatatea copilului

# alerta medicala in Romania #alerta medicala #rujeola #varicela

Este alerta medicala in Romania! Epidemie de rujeola si varicela. Cum sa le diferentiezi

Este alerta medicala in Romania. Zeci de pacienti ajung zilnic la camera de garda cu forme grave de rujeola si varicela. Multi altii, cu forme usoare, ajung la medicii de familie.

 

Totodata, medicii de la camerele de garda se confrunta si cu un val de pacienti cu eruptii grave provocate de alergiile de sezon.

Medicii infectionisti atrag atentia ca primesc in fiecare zi, zeci de copii cu rujeola si adulti cu varicela.

Varicela, care in cazul copiilor este o boala usoara, in cazul adultilor vine cu forme severe, daca acestia nu au facut boala in copilarie. De asemenea, medicii atrag atentia ca numarul copiilor cu rujeola este in crestere.  

 

Cum recunosti si diferentiezi cele doua boli

Varicela – simptome specifice

In cazul varicelei, primele simptome sunt usoare la copii, dar severe in cazul adultilor.  Initial apar mici pete rosii, care in 1-2 zile se transforma in blistere cu lichid clar sau tulbure. Acestea provoaca mancarimi, in umele cazuri severe.

Erptia poate aparea mai intai pe fara, apoi pe piept si se raspandeste pe restul corpului.

Timp de 5-7 zile apar zilnic noi pete rosii care se umplu de lichid, iar in cele din urma se sparg si apar crustele. Aceste cruste apar dupa aproximativ o saptamana.

Rujeola – simptome specifice

In cazul rujeolei sunt specifice simptome precum febra mare(39-40oC), tuse, rinoree, eruptie si inflamatie a achilor. Acestea sunt insotite de eruptii ale pielii care apar, in medie, in primele 3-4 zile de la debutul simptomelor. Starea generala se amelioreaza dupa 3 zile, insa pacientul isi revine complet dupa 10-14 zile de la debutul simptomelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului