Sanatatea copilului

#ochelari copii #ochelari

Cum procedam cand ne trebuie ochelari pentru copii?

In zilele noastre a devenit un gest normal si responsabil sa mergem cu copilul la oftalmolog pentru un control. Chiar daca nu consideram ca ar avea probleme, o simpla verificare ne va ajuta sa stim, sa corectam la timp, daca ar fi cazul. In plus, specialistii mai zic si ca sansele sa avem un copil purtator de ochelari cresc daca cel putin unul din parinti are nevoie de corectie a vederii. Controlul oftalmologic este foarte important pentru ca, mai ales la varste mici, copilul nu isi da seama cum trebuie sa vada bine, nu stie sa ne anunte, iar situatia ii poate afecta relatia cu lumea care il inconjoara.

Ce facem cand ne trebuie ochelari pentru copii?

Deci mergem la oftalmolog si plecam de acolo cu o reteta de lentile. Se pare ca va trebui sa poarte ochelari. Nicio problema. Sunt multi copii cu ochelari, poate si pentru ca acum ii duc parintii la oftalmolog, se poate sa fie si vina aparatelor digitale care ii inconjoara. In nici un caz nu ii creati copilului senzatia ca l-a lovit o nenorocire, ci convingeti-l ca il vor ajuta sa vada mai clar, ca va fi interesant sa ii poarte, ca va arata si mai bine, ca va fi precum cineva drag sau un coleg care ii e simpatic. Cereti eventual ajutorul familiei si celor de la gradinita sau scoala.

Si, in paralel, va trebui sa porniti la alegerea ramelor si lentilelor.

De unde cumparam rame de ochelari pentru copii?

Puteti merge impreuna cu copilul la un magazin de optica, dar puteti vizita si magazinele online. Acestea au oferta mult mai mare si va puteti petrece impreuna cat timp vreti alegand din zecile de rame de ochelari pentru copii.

Cel mai bine, faceti dumneavoastra in prealabil selectia urmarind cateva lucruri importante. Ramele trebuie sa fie rezistente si usoare. Ar fi bine sa fie si foarte flexibile (aliajele de titan, siliconul sunt niste alegeri bune pentru copii foarte activi) ca sa reziste loviturilor si cazaturilor, normale pentru un copil. Ar fi util sa aiba pernute nazale pentru ca acestea sunt mai usor de ajustat pe nasul copilului. In orice caz, alegerile trebuie facute cu gandul sa facem copilul sa se simta in largul lui, sa nu cumva sa il oprim de la joaca obisnuita pentru ca acum poarta ochelari. In ceea ce priveste aspectul, alegeti neaparat rame colorate, vesele si cautati eventual sa aiba logo-uri ale personajelor preferate.

Gasiti un magazin online bine construit (ochelari.com e un exemplu) care sa va ofere posibilitatea sa retineti din multimea de rame de ochelari pentru copii doar pe acelea care corespund: selectati dimensiunea (latimea intre tample),  greutatea, forma, culoarea, producatorul, tipul de pernute, tipul de balamale si, evident, pretul. Aveti in vedere ca pretul poate varia mult de la un loc la altul si ar fi intelept sa cautati si locul cu pretul cel mai bun. Nu va grabiti sa cumparati rame foarte scumpe, accidentele sunt normale pentru incepatori, iar copilul oricum creste rapid si va trebui curand sa cautati altele.

Dupa ce ati facut cercetarea de adult, invitati neaparat copilul sa definitiveze alegerea in concordanta cu propriile gusturi. Va fi incantat sa faca asta, va fi si distractiv, iar ulterior va fi mandru sa-i poarte. Puteti face mai multe asemenea sesiuni, acesta este avantajul magazinului online: va putea tot cauta si gandi si razgandi pana va alege ceva ce ii place din ce ati selectat deja dumneavoastra pentru el.

Pentru copii mai mari, pentru adolescenti, puteti lua in calcul ramele cu clip-on (ochelari clip on) care au si o rama suplimentara cu lentile de soare, care se aplica, in general magnetic, pe rama cu lentilele de vedere. Copilul ii va considera foarte smecheri si va avea si ochii protejati de razele daunatoare ale soarelui, afara.

Dar referitor la lentile de ochelari pentru copii, ce trebuie stiut?

Sfatul general este sa alegeti plasticul ca material pentru lentile de ochelari pentru copii pentru ca sunt mai usoare, rezista mai bine la socuri si pericolul pentru copil e mai mic in cazul unui accident. Lentilele de plastic sunt compatibile cu tratamente speciale, unele foarte indicate cand vine vorba de ochelari pentru copii, cum ar fi cel antizgariere, antireflex, oleofob, etc, Eventual prevedeti si o protectie impotriva luminii albastre daunatoare produse mai ales de ecranele digitale. Toate acestea pot fi adaugate ca niste optiuni suplimentare la lentilele de vedere, fiecare adaugand un cost in plus.

E bine sa analizati ce trebuie cu adevarat si ce nu, ca sa va puteti incadra in buget. Nu uitati si sa tineti cont ca se poate sa fie nevoie sa schimbati lentilele foarte curand: dioptriile se pot modifica odata cu cresterea copilului, lentilele se mai sparg, in mod sigur se zgarie, mai ales pana cand va invata sa le ingrijeasca. Deci nu e nevoie sa investiti sume uriase in primii ochelari pentru copii.

Cateva sfaturi pentru parinti

Retineti codul ramei, in cazul unui accident o puteti cauta online si, cu putin noroc, veti monta lentilele pe o rama identica, fara sa schimbati lentilele.

Pe masura ce faceti noi ochelari pentru copii  (dar e valabil si pentru adulti), pastrati perechea anterioara drept ochelari de rezerva. Se poate sa aveti nevoie de ei cateva zile pana faceti unii noi daca s-a intamplat inevitabilul si s-au rupt. Luati-i cu dumneavoastra in vacanta, nu vreti sa va stricati o zi cautand un loc potrivit.

Cand isi va primi copilul ochelarii, incurajati-l sa ii poarte, complimentati-l, laudati-l, aratati-I ca il ajuta sa vada bine. Destul de repede va intelege si el ca se simte mai bine cu ei si i se va parea normal sa ii poarte. Rugati pe cei din jurul lui sa nu il trateze ca pe un copil cu deficiente, chiar nu e cazul. Cel mai sigur va fi sa poarte ochelarii permanent, probabil asa a recomandat si oftalmologul, iar ochelarii se strica cel mai des cand nu sunt la ochi. Invatati-l sa ii ingrijeasca, unde sa ii lase ca sa fie in siguranta, cum sa ii stearga ca sa nu se strice repede.

In timp, se va obisnui si sa ii poarte si sa ii pretuiasca.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului