INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Sanatatea copilului

#alergii #copii #animale de companie

Copilul este alergic la animalele de companie? Ce trebuie sa faci

Alergiile la animalele de companie sunt reactia fizica a organismului la un animal. Oamenii sunt, de obicei, alergici la parul (blana) animalelor de companie (scamele de piele ale unui animal), dar pot fi alergici si la urina, saliva si chiar fecalele unui animal.

Reactiile alergice la blana animalelor de companie nu se datoreaza blanii animalului, deoarece blana in sine nu este un alergen. Cu toate acestea, blana retine polenul si praful, iar fulgii de piele care alcatuiesc scuamele pot declansa reactii alergice. Daca copilul tau sufera de alergii la animalele de companie si respira par sau intra in contact cu saliva sau cu alte produse mai putin „benigne” ale animalelor de companie (de exemplu, excremente), organismul sau va intra in alerta si poate elibera histamina si alte substante chimice ca raspuns. Histamina actioneaza prin inflamarea nasului si a cailor respiratorii si provoaca bine-cunoscutele simptome de alergie la parul de animale de companie, cum ar fi curgerea nasului, lacrimarea ochilor si stranutul.

Ce fel de simptome de alergie la blana de animale va avea copilul?

Daca copilul pare sa aiba simptome pe tot parcursul anului, cum ar fi congestia nazala, curgerea nasului, mancarimi sau lacrimare a ochilor si stranuturi frecvente in interior (spre deosebire de faptul ca acestea apar doar in anumite perioade ale anului), acestea sunt semne ca cel mic poate avea o alergie la acarieni, mucegai sau la animalul de companie.

In cazul simptomelor pe tot parcursul anului, va trebui sa faci putina munca si cu ajutorul alergologului, pentru a determina daca animalul tau de companie sau altceva provoaca reactiile. Totusi, inainte de a te programa la consultatie, poti face tu putina munca de detectiv. In primul rand, urmareste cum se joaca copilul cu animalul de companie. Incearca sa fii atent la felul in care se comporta inainte si dupa ce a intrat in contact cu animalul. De asemenea, ar putea fi util sa rogi copilul sa petreaca o perioada de timp departe de casa, de exemplu un weekend petrecut la bunica sau intr-un alt loc fara animale de companie, pentru a determina daca simptomele au disparut. Cand il reintroduci in contact cu animalul de companie, fii atent la reactia corpului sau.

Apropo, indepartarea pur si simplu a animalului de companie nu va ajuta - este posibil sa fi ramas o multime de scuame de animale de companie care sa declanseze o reactie in absenta animalului.

Testarea alergiilor pentru a determina alergiile la animalele de companie

Modul in care alergologii determina la ce este alergic copilul tau este, de obicei, prin intermediul unui test de intepare sau de zgariere a pielii, cunoscut si sub denumirea de testare a alergiilor. Desi pare ca doare, in realitate implica doar mici crestaturi sau „intepaturi” pe stratul superior al pielii. Alergologul pune o picatura de extract alergen la fiecare zgarietura. Aceste extracte includ blana de animale, acarieni, polen si extracte de plante si alimente. Daca copilul este alergic la oricare dintre extracte, in punctele de testare vor aparea imediat mici umflaturi asemanatoare muscaturilor de tantar. Aceste umflaturi sunt o reactie imunologica usoara la extractul alergen si indica alergii.

Care este cel mai bun mod de a trata alergiile la animalele de companie?

Cea mai buna optiune de tratament depinde de tipurile de reactii pe care copilul le are la animalul sau de companie. De obicei, pentru reactiile alergice comune ale ochilor sau nasului, poti obtine un medicament pe baza de reteta pentru a contracara simptomele. 

Imunoterapia cu alergeni, sau „injectiile pentru alergii”, este terapia suprema pentru multe persoane alergice. Functioneaza prin reeducarea sistemului imunitar pentru a fi mai tolerant la alergenii din mediu. Imunoterapia este o solutie pe termen lung si ofera adesea o ameliorare de zeci de ani. Aceasta este mai benefica in cazurile in care cineva nu poate evita expunerea la animal sau daca reactiile alergice nu pot fi ameliorate cu medicamente.

Ce altceva se poate face pentru a minimiza expunerea la alergenii animalelor de companie?

In mod realist, este posibil sa nu poti evita toti alergenii comuni, dar exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a reduce expunerea:

  • Lasa animalele de companie sa iasa din casa cat mai des posibil. Daca acest lucru nu este posibil, incearca sa limitezi animalul de companie la zonele fara mocheta ale casei si tine-l cu siguranta departe de dormitorul copilului. De asemenea, tine animalele de companie departe de mobila! Tapiteria de pe canapea este un magnet pentru ranile animalelor de companie.
  • Investeste intr-un aparat de curatat sau purificat aerul si/sau modernizeaza filtrele. Pastrarea pisicii intr-o singura camera nu va rezolva problema din celelalte camere. Curentii de aer inca raspandesc alergenii, dar poti dota sistemul de incalzire si aer conditionat cu un filtru imbunatatit. Totusi, acest lucru singur nu va rezolva toate problemele, deoarece blana de animale de companie care a cazut pe suprafete nu este transmisa prin aer.
  • Asigura-te ca faci in mod regulat o curatare temeinica. Mobila tapitata, covoarele, lenjeria de pat si chiar peretii pot capta parul de animale de companie. Daca este posibil, indeparteaza mocheta de pe pardoseala si inlocuieste-o cu o pardoseala cu suprafata dura. 
  • Schimba hainele copilului dupa ce termina de jucat cu animalul de companie. Spune-i copilului sa se spele pe maini in mod regulat si sa evite sa isi atinga ochii sau alte parti sensibile ale fetei predispuse la o reactie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului