Cand a fost ultima data cand ai inlocuit periuta de dinti a copilului tau? Periutele de dinti pentru copii nu dureaza la nesfarsit - trebuie inlocuite din cand in cand.
Igiena orala a copiilor este o practica fundamentala pentru prevenirea bolilor si mentinerea unei guri sanatoase. Pentru ca igiena orala sa fie eficienta, este necesar sa se schimbe periutele de dinti pentru copii din cand in cand. Un instrument de igiena orala adecvat si in stare buna favorizeaza curatarea corecta a dintilor si gingiilor. Mai jos, afli cat de des si in ce situatii este recomandat sa inlocuiesti periuta de dinti a copilului tau.
Cat de des ar trebui sa fie inlocuite periutele de dinti pentru copii?
American Dental Association (ADA) recomanda inlocuirea periutelor de dinti la fiecare trei-patru luni sau mai frecvent daca periile sunt deschise sau rupte. Pentru copii, recomandarile pentru inlocuirea periutelor de dinti sunt similare. Indiferent daca micutul foloseste o periuta de dinti manuala sau electrica, cel mai bine este sa o schimbi la fiecare 3 luni sau mai devreme, daca este necesar. Dupa cum se explica intr-un articol din BMC Pediatrics, din cauza utilizarii continue, periutele de dinti ale copiilor sufera modificari in timp.
Varfurile periutelor de dinti folosite de copiii prescolari crapa adesea dupa 4 saptamani, ceea ce favorizeaza dezvoltarea microorganismelor. In plus, articolul explica faptul ca periile sunt vulnerabile la incurcare, deoarece copiii se periaza cu miscari neuniforme si pot musca sau mesteca instrumentul in timpul curatarii.
Dupa cum indica o analiza publicata in International Journal of Pharmaceutical Science Invention, uzura periutei de dinti este influentata mai mult de metodele de periaj decat de durata sau numarul de perieri pe zi. Periile uzate compromit capacitatea periutei de a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana. Din acest motiv, inlocuirea trimestriala este o modalitate de a promova curatarea eficienta.
Sfaturi pentru ingrijirea periutei de dinti a copilului
Pe langa inlocuirea periodica a periutei de dinti a copilului, este esential sa o mentii in stare buna. Iata cateva sfaturi importante de care trebuie sa tii cont:
Spalare si uscare: Dupa ce copilul s-a spalat pe dinti, asigura-te ca este bine clatita periuta de dinti sub robinet pentru a elimina bacteriile, resturile si reziduurile de pasta de dinti. Apoi scutur-o energic pentru a elimina excesul de apa si las-o sa se usuce la aer in pozitie verticala. Aseaz-o intr-o zona curata, bine ventilata.
Depozitare: Tine periutele de dinti ale fiecaruia cat mai departate posibil. Alege un loc uscat si ventilat pentru a le depozita. Evita sa le plasezi langa toaleta, deoarece aceasta zona poate fi o sursa de germeni care ar putea contamina periile.
Utilizeaza protectii de calatorie: Daca trebuie sa transporti periuta de dinti dintr-un loc in altul, este indicat sa utilizezi o protectie din plastic pentru a preveni deformarea periilor si contactul periutei de dinti cu alte obiecte. Asigura-te ca periuta de dinti este uscata inainte de a o depozita pentru a preveni dezvoltarea germenilor. De asemenea, ia in considerare utilizarea periutelor de dinti de unica folosinta atunci cand calatoresti.
Nu imparti periuta de dinti: Nu trebuie sa imparti niciodata periuta de dinti cu o alta persoana. Daca o faci, inlocuieste-o cu una noua.
Noteaza cand ai inceput sa utilizezi o periuta de dinti noua si calculeaza timpul estimat de utilizare. Planifica sa inlocuiesti peria impreuna cu cele ale tuturor membrilor familiei tale.
Verifica periile in mod regulat: observa frecvent starea periilor periutei de dinti si evalueaza daca periuta de dinti trebuie inlocuita pe baza uzurii.