Sanatatea copilului

# avertisment medici pediatri #infectie copii #pediatri #complicatii #copii

Avertismentul pediatrilor! Infectia cu Covid-19, efecte devastatoare asupra copiilor

Medicii pediatri trag un semnal de alarma. Copii cu varste de 5-11 ani sunt cei mai vulnerabili in ceea ce priveste urmarile lasate de Covid-19 in urma infectarilor.

Semnalul de alarma a venit din partea medicului pediatru Mihai Craiu, care ii avertizeaza pe parinti ca desi boala pare mai usoara, efectele post-Covid sunt alarmante. Copiii din aceasta categorie sunt cei mai susceptibili sa sufere apoi de sindromul inflamator multisistemic, care le pune in pericol viata.

„In cazul copiilor, desi boala COVID-19 pare mai usoara, principala problema nu este boala acuta, ci modul in care se vindeca organismul unui copil care a trecut prin aceasta maladie. Sunt ingrijoratoare pentru ca pot veni pe un teren absolut normal anterior.

Aceste efecte post-COVID pot sa apara la copii care nu au aboslut nicio comorbiditate.

Am ingrijit pacienti care au avut leziuni cardiace de o gravitate extrema cu afectare coronariana.

Spre exemplu, o fetita de 8 ani care a facut infarct anterior si a avut nevoie de suport inotrop (suport pentru sustinerea frecventei cardiace - n.red.) si manevre extensive de mentinere a vietii.

La grupa de varsta 5-11 ani se inregistreaza majoritatea cazurilor de complicatii dupa faza acuta a infectiei naturale. (...)

Acest virus pare a fi capabil sa speculeze niste inabilitati, care n-a fost revelate de niciun fel de incercare prin care a trecut corpul copilului pana la acea varsta. Acest virus nu slabeste imunitatea, ci produce, in a doua parte a bolii, un exces de imunitate. Inca din mai anul trecut, ne confruntam cu sindromul multisistemic la copii, care este extrem de grav si care poate sa produca si deces. (...)

Faimosul sindrom inflamator multisistemic are varsta medie, in raportarile de la nivel global, de 9 ani. Deci, doua treimi din pacientii care fac aceasta complicatie care, din nefericire poate sa evolueze si letal – in SUA sunt 55 de decese raporatate prin sindrom inflamator multisitemic la copil – sunt exact in aceasta categorie de varsta. A obtine imunitate naturala prin boala vine la pachet cu niste riscuri mult mai mari decat la alte grupe de varsta.”, a relatat medicul pediatru Mihai Craiu, joi seara, la televiziunea publica.

Diabetul, o alta complicatie data de Covid-19

Un alt efect devastator al trecerii prin boala este instalarea diabetului. Numarul de cazuri de diabet la copiii care s-au infectat cu coronavirus a crescut. 

„Am observat o crestere a numarului de cazuri de diabet la copii, peste tot in lume, la cei care au trecut prin Covid-19, inclusiv in Romania. Sunt cazuri de copii care nu au pe nimeni in familie diabetic si care, in prezent, vin la urgente cu acidocetoza”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului