INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Sanatatea copilului

# anestezie copii #anestezie

Anestezia este sigura pentru copii? Ce trebuie sa stii daca micutul tau urmeaza sa fie operat

Daca copilul tau are nevoie de o interventie chirurgicala, e posibil ca tu sa fii mai mult decat emotionat. La urma urmei, micutul va fi supus unei anestezii generale pentru procedura care urmeaza. Doar gandindu-te la asta, te-ai panicat. Ei bine, iata un motiv in minus sa iti faci griji: „Anestezia este foarte sigura, cu un risc scazut de complicatii”, spune anestezistul pediatru Lauren Licina, MD. „Parintii si familiile nu ar trebui sa fie speriati”.

 

Dar intelegerea a ceea ce este implicat in procesul de anestezie poate ajuta la atenuarea oricaror temeri persistente. Dr. Licina a explicat ce se intampla, astfel incat tu si copilul tau sa stiti la ce sa va asteptati.

Anestezie pentru copii. Ce presupune

Anestezia generala este utilizata pentru sedarea (adormirea) pacientilor, astfel incat acestia sa nu simta durere in timpul interventiilor chirurgicale sau al altor proceduri medicale. Anestezistii monitorizeaza oamenii cu atentie pentru a se asigura ca raman adormiti pe durata intregii proceduri. In timpul procedurii se utilizeaza o varietate de medicamente. Aceste anestezice sunt ajustate si administrate cu atentie in functie de varsta si greutatea copilului, astfel incat acesta sa nu primeasca mai multe medicamente decat este necesar. Tratamentele oferite astazi reflecta multele progrese facute de-a lungul timpului, spune Dr. Licina.

Potrivit cercetatorilor, primul caz inregistrat de anestezie pediatrica a avut loc in 1842. La acea vreme, copiii erau pur si simplu tratati ca adulti in miniatura - o abordare care nu este ideala avand in vedere diferentele de dezvoltare corporala. Anesteziologia a evoluat abia in 1930 pentru a raspunde nevoilor specifice ale copiilor, cu noi tehnici si echipamente care reflectau varsta pacientilor, de la sugari pana la adolescenta.

Cat de sigura este anestezia pediatrica?

Cercetarile arata ca anestezia pediatrica a devenit din ce in ce mai sigura datorita progreselor tehnologice si medicamentoase. In Statele Unite, mai mult de 6 milioane de copii si 1,5 milioane de sugari sunt „anesteziati” pentru interventii chirurgicale in fiecare an.

„In ultimii opt ani, au existat multe cercetari care au analizat efectele pe termen lung ale anesteziei la copiii mici”, spune Dr. Licina. „Vestea buna este ca aceste studii au aratat ca copiii care au avut doar cateva anestezii nu au prezentat niciun deficit comportamental sau cognitiv.” De asemenea, s-a pus un accent sporit pe formarea specialistilor care sa ofere anestezie celor mai mici dintre pacienti.

Riscurile anesteziei la copii

Desi riscurile asociate anesteziei generale pentru copii sunt scazute, pot exista riscuri - in special atunci cand procedura este efectuata de mai multe ori la o varsta frageda.

U.S. Food and Drug Administration (FDA) avertizeaza ca „utilizarea repetata sau indelungata” a medicamentelor de anestezie generala sau sedare la copiii mai mici de 3 ani poate afecta dezvoltarea creierului acestora.

Trebuie remarcat faptul ca apelul la prudenta se bazeaza pe studii non-umane, clarifica Dr. Licina. Multi factori contribuie la dezvoltarea creierului, ceea ce face dificila izolarea oricaror efecte potentiale ale anesteziei generale. Cercetarile in curs continua pentru a cauta potentiale conexiuni intre dezvoltarea creierului copilului si expunerea la medicamente anestezice.

Dar daca copilul tau are nevoie de anestezie generala de mai multe ori, de obicei nu este din alegere. Sunt sanse ca acesta sa se confrunte cu o afectiune grava sau chiar mortala care necesita atentie imediata. Acestea pot include:

  • Probleme cardiace congenitale
  • Obstructie intestinala sau rasucire intestinala
  • Leziuni pulmonare congenitale
  • Buza despicata sau palat despicat
  • Testicule nedescendate
  • Defecte congenitale precum atrezia esofagiana, gastroschizisul, stenoza pilorica si hernia diafragmatica
  • Cancer

Cum sa pregatesti copiii pentru anestezie

Pentru multe familii, ingrijorarea care precede interventia chirurgicala a copilului este cea mai grea parte. Ia-ti ceva timp pentru a va pregati, astfel incat sa poti calma fluturii din burta copilului (si pe ai tai). Poti face asta prin:

 

  • Fiind sincer. Explica-i copilului tau la ce sa se astepte inainte, in timpul si dupa operatie. Adapteaza limbajul in functie de varsta si vocabularul copilului tau, dar chiar si copiii mici merita sa stie ce se va intampla.
  • Incurajarea copilului. Incurajeaza copilul sa puna intrebari echipei medicale. „Le explic copiilor ca ei sunt responsabili de corpul lor”, spune Dr. Licina. „Ei au dreptul sa puna intrebari oricarei persoane care ii ingrijeste.”
  • Planificarea pentru teama de ace. O multime de copii (si, sa recunoastem, adulti) sunt nelinistiti de ideea de a primi o injectie. Pentru a atenua aceasta teama, anesteziologii ii pot lasa uneori pe copii sa adoarma cu gaz printr-o masca inainte de a le pune o perfuzie sau pot folosi medicamente de amortire pentru a atenua durerea. Intreaba daca oricare dintre acestea este o optiune pentru copilul tau.
  • Scrie intrebarile. Inainte de a te intalni cu echipa chirurgicala a copilului tau, noteaza intrebarile. Faptul ca scoti intrebarile din cap si le pui pe hartie te ajuta sa te linistesti creierul si te asigura ca nu uiti nimic.
  • Concentreaza-te pe confort. Lasa copilul sa aleaga o jucarie de plus sau o patura preferata si cateva carti pe care sa le aduca de acasa la centrul chirurgical. Obiectele dragi si familiare vor oferi confort si o distractie binevenita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului