Sanatate

#smalt #antiinflamatoare #periuta de dinti #dureri #stomatolog #dinti #carie

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Te doare un dinte? Iata cum sa eviti complicatiile!

Atunci cand te doare un dinte nu mai amana vizita la dentist, daca nu vrei complicatii inutile si cheltuieli suplimentare. Durerea este semnalul organismului tau ca ceva este in neregula si trebuie intervenit pentru a-l remedia. Solutia nu este automedicatia, desi analgezicele se elibereaza in continuare din farmacii fara prescriptie medicala, ci o vizita la stomatolog.

Daca durerea sau sensibilitatea apare doar la variatiile de temperatura extreme, date de consumul alimentelor fierbinti sau foarte reci, este un semnal ca nu trebuie sa mai consumi asemenea alimente. Smaltul care acopera dintii tai nu este suficient de gros pentru a asigura protectia nervului si a pulpei dentare de variatiile termice, iar repetarea acestui traumatism termic poate duce la inflamarea nervului, cu durere continua ce nu mai cedeaza la nici un analgezic.

Grosimea redusa a smaltului poate fi fiziologica sau patologica, produsa prin parafunctii, cum sunt bruxismul, interferentele sau contactele premature.

Uneori, sensibilitatea la variatiile termice poate sa apara si ca urmare a dezvelirii radacinii prin retractia fiziologica cu varsta a gingiei sau patologica, printr-o tehnica de periaj inadecvata sau prin parafunctiile amintite anterior.

Daca durerea la rece se insoteste si de durere la dulce, care persista si dupa indepartarea excitantului, poate sa fie o carie dentara care a avansat pana la nivelul dentinei, un tesut dentar mai slab mineralizat si mai bogat inervat.

Ce este de facut? In primul caz, se recomanda renuntarea la alimentele foarte reci sau foarte fierbinti si utilizarea unor paste de dinti cu fluor, care sa inchida tubulii dentinari ce permit transmiterea influxului nervos, iar in cazul durerii persistente se impune vizitarea de urgenta a stomatologului si tratarea cariei simple, evitand astfel scoaterea nervului si tratamentul de canal.

Daca durerea apare dupa un tratament stomatologic (detartraj, obturatie) se poate remite intr-o saptamana cu sau fara antiinflamatorii gen nurofen, aspirina, paracetamol. In caz ca durerea persista sau chiar se amplifica, sunati urgent stomatologul!

 Durerea aparuta in masticatie prin presiune,poate sa fie semnul unei carii interdentare, a fracturarii unei obturatii mai vechi sau a unui perete dentar subtire, mai ales daca si gingia sangereaza si ata dentara se agata la curatarea spatiului respectiv.

De asemenea, poate fi semnalul unei reactii la nivelul apexului (varfului) radacinii dintelui ca urmare a unei infectii (parodontita apicala, granulom, chist) sau a unui tratament endodontic recent.

Ce este de facut? O vizita la stomatolog pentru rezolvarea cariei sau obturatiei fracturate sau pentru rezolvarea infectiei apicale. In cazul unui tratament endodontic recent se recomanda antiinflamatorii locale sau generale si evitarea masticatiei  pentru un timp pe partea afectata, pana cand durererea dispare.

Durerea persistenta, care nu mai cedeaza dupa indepartarea excitantului si nici chiar dupa administrarea de analgezice obisnuite, iradiind in hemiarcada pe care se afla dintele si apoi si in cea antagonista si chiar in zonele craniene limitrofe indica o inflamatie grava a pulpei dentare aparuta ca urmare a complicatiei cariei dentare sau a unei fracturi dentare si este numita pulpita acuta sau popular "turbarea dintilor"

Ce este de facut?
Este indicat tratamentul stomatologic de urgenta cu extirparea nervului si un pansament calmant, urmat de obturatia de canal si obturatia dintelui in sedinte ulterioare. Lipsa tratamentului duce la abces dentar cu riscul diseminarii generalizate a infectiei.

O durere severa constanta, ca o presiune, asociata cu sensibilitatea si sangerarea gingiilor, indica un abces parodontal ca urmare a suprainfectarii unor pungi parodontale preexistente in cazul parodontopatiilor.

Ce este de facut? O igiena bucala riguroasa si drenarea abcesului, asociata cu medicatie generala este tratamentul indicat in acest caz, altfel infectia poate duce la resorbtie osoasa si pierderea implantarii dintelui. Uneori poate fi necesara si extirparea dintelui, cu efectuarea tratamentului de canal, ca urmare a infectarii retrograde a acestuia (de la punga parodontala prin varful radacinii spre tesutul viu al dintelui).

Orice amanare poate duce la dureri si complicatii mai mari, de care consultatia si tratamentul stomatologic te poate scuti. De aceea, cand te doare un dinte mergi la stomatolog si rezolva problema pe care organismul tau ti-o semnaleaza, nu-ti mai intoxica organismul cu medicamentele din farmacia din casa sau din vecini si nu mai lasa complicatiile sa-ti afecteze starea generala de sanatate, problemele dentare crescand riscul de afectiuni cardiovasculare si reumatismale printre altele.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea