Sanatate

#stomatologie #ustensile #pasta de dinti #dinti #carie #george washington #Muzeu al Stomatologiei

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Stiai ca exista un Muzeu al Stomatologiei?

Stiati ca exista un Muzeu al Stomatologiei, deschis in anul 1996 de dr. Samuel D. Harris, in campusul Universitatii din Maryland, Baltimore, ca o filiera a Institutului Smithsonian? Acest muzeu adaposteste 40.000 de exponate, printre care proteza lui George Washington, obiectele de igiena dentara ale reginei Victoria si organizeaza o serie de evenimente interactive la care copii intalnesc Zana Maseluta, care ii invata cum sa aiba grija de dintii lor.

Muzeul Stomatologiei este primul muzeu de acest gen si functioneaza ca un centru in care vizitatorii afla lucruri interesante despre istoria stomatologiei si invata despre importanta sanatatii dentare.

In cadrul Muzeului Stomatologiei exista aproximativ 40.000 de exponate, printre care instrumente dentare, mobilier din primele cabinete dentare, instrumente de igiena dentara folosite de-a lungul timpului si care au apartinut unor persoane marcante ale istoriei universale. O mare parte dintre acestea provin din primul Colegiu de Chirurgie Dentara, infiintat in Baltimore in 1840.

Stomatologia nu a fost dintotdeauna ceea ce este astazi, iar ameliorarea durerilor dentare nu a fost atat de simpla, desi a chinuit la fel de tare omenirea de-a lungul istoriei.

Astazi, daca avem dureri de dinti, mergem la stomatolog si, sub anestezie locala, medicul rezolva problema.

Medicii stomatologi invata 6 ani in facultate, ceea ce predecesorii lor au descoperit in mii de ani de studii si experimente, si apoi se perfectioneaza continuu pentru a fi la curent cu noile tehnici aflate in continua dezvoltare si modernizare.

Cele mai vechi remedii pentru durerile dentare sunt mentionate intr-un text din anul 5000 I.H. de catre sumerieni, care considerau caria dentara provocata de un vierme ce mananca dintele.

Medicul francez Pierre Fauchard a efectuat in secolul al XVII-lea studii aprofundate in medicina dentara publicand prima carte de specialitate.

Pana atunci, stomatologia era practicata de catre "barbieri" care tundeau parul, barba, lasau sange pentru a curata organismul de infectii si scoteau dinti fara nici un fel de anestezie, cu clesti improvizati, in conditii precare facand mai mult rau decat bine.

Un punct de cotitura in dezvoltarea stomatologiei l-a avut infiintarea Colegiului de Chirurgie Dentara din Baltimore in 1840, cand s-au pus bazele stomatologiei de astazi. Iata de ce vechea cladire cu o asa importanta in istoria stomatologiei adapostete astazi Muzeul Stomatologiei, unde pot fi vazute o serie de exponate cum ar fi proteza lui George Washington, obiectele de igiena dentara ale reginei Victoria, primul cabinet dentar si unde se organizeaza o serie de evenimente interactive la care copiii intalnesc Zana Maseluta, care  ii invata cum sa aiba grija de dintii lor.
 
george washington lower denture.

Proteza lui George Washington

Este cunoscut faptul ca presedintele american George Washington a suferit de dureri dentare inca din tinerete si ca si-a pierdut o mare parte din dinti de timpuriu, astfel incat cand a devenit presedintele SUA mai avea doar un dinte, pe care l-a pierdut inainte de terminarea primului mandat. Dar contrar legendei, nu purta dinti din lemn, ci o proteza facuta din fildes, care la un moment dat a avut ancorati chiar dintii naturali extrasi ai presedintelui. Proteza a fost donata muzeului de John Greenwood, dentistul prezidential, fiind una dintre cele patru proteze care s-au pastrat si care sunt expuse in diverse muzee.

Primul cabinet stomatologic al dr. G.V. Black

Asa cum presedintele american este primul pacient purtator de proteze mentionat in istorie, si primul  dentist care a studiat si a perfectionat mult tehnicile dentare in timpul Razboiului Civil este tot un american, G.V. Black, un autodidact recunoscut, care a inventat mai mult de 100 de instrumente de mana, utilizate pentru restaurarile dentare, dintre care unele inca se mai folosesc si astazi.

In Muzeul Stomatologiei a fost recreat cabinetul sau dentar cu mobilierul si instrumentele folosite de acest pionier al stomatologiei, care a voluntariat si in Razboiul Civil.
 
queen victoria personal oral hygiene instruments.

Obiectele personale de igiena dentara ale Reginei Victoria

Cuceririle stomatologiei si profilaxiei dentare au traversat oceanul  in secolul al XIX-lea, astfel incat regina Angliei avea o trusa speciala pentru intretinerea si curatarea dintilor, formata din scobitori din diverse materiale, cu manere aurite sau impodobite cu perle.

Periuta de dinti din par de mistret

In perioada Reginei Victoria se folosea pentru igiena dentara o periuta de dinti cu maner din os si par de mistret, asa cum reiese din cataloagele vremii expuse la muzeu, insa numeroasele afectiuni gingivale cauzate in special copiilor si persoanelor cu gingii mai sensibile au dus la inlocuirea parului de porc cu cel de capra sau bursuc.

De altfel parul de porc a fost utilizat la fabricarea periutelor de dinti pana in secolul al XX-lea, cand a aparut Nylonul.

  mouthpower laboratory.

Cabinetul Gurii Sanatoase

Daca designul periutei de dinti s-a schimbat prea putin si neesential de-a lungul timpului, metodele de curaaire si intretinere a dintilor au evoluat foarte mult. De la prafurile pe baza de cenusa, piatra ponce sau sare, la pasta de dinti, care a ajuns in formula si ambalajul actual tot datorita americanilor de la Colgate, toate pot fi vazute in Muzeul Stomatologiei.

In plus, copiii pot invata in joaca pe machete uriase despre dinti si igiena dentara corecta, tehnici de periaj si de curatat cu ata dentara.

Astfel, ei invata ca secretul unui zambet frumos si sanatos este o igiena dentara corecta, ca fumatul, dulciurile si bauturile carbogazoase dauneaza dintilor si ca stomatologul poate fi prietenul, si nu inamicul lor.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea