In urma industrializarii masive am tot auzit de cele doua extreme “exercitiul fizic” si “sedentarismul”. Toti stim ca ce este in exces dauneaza. Dar care sunt efectele exercitiului fizic si sendentarismului asupra organismului nostru va prezint in cele ce urmeaza.
Efectele exercitiului fizic
Efecte asupra elementelor aparatului locomotor: oase, periost, articulaţii, muşchi, tendoane, fascii:
- oase: previne osteoporoza de inactivitate
- articulaţii: influenţează forma şi întinderea suprafeţelor articulare, creşte elasticitatea şi rezistenţa capsuloligamentară
- muşchi: influenţează forma şi orientarea muşchilor, produc hipertrofie musculară. Efectele asupra muşchilor constituie baza kinetoterapiei prin corectarea şi menţinerea posturală a corpului, dezvoltă funcţiile motorii normale şi le recuperează pe cele deficitare, cresc forţa şi rezistenţa musculară
Efectele funcţionale apar ca o consecinţă a celor morfogenetice
- cresc debitul sanguin muscular (are loc dilatarea capilarelor), produc modificări biochimice (scad cantitatea de potasiu, cresc cantităţile de sodiu, calciu, magneziu, fier, glicogen, fosfolipide, fosfocreatină, ultimele 3 asigurând creşterea potenţialului energetic al muşchilor), realizează coordonarea mişcărilor şi precizia gesturilor;
- aparatului respirator se intensifică schimburile gazoase la nivel pulmonar şi tisular, cresc volumele şi capacităţile funcţionale, creşte elasticitatea toracică, creşte frecvenţa respiratorie, se reglează respiraţia;
- aparatului cardio-vascular creşte viteza de circulaţie a sângelui arterial venos, uşurând travaliul cardiac, creşte debitul sistolic
Efectele educative sunt recunoscute de toată lumea, dar cele mai puternice sunt în perioada de creştere şi dezvoltare fizică şi psihică (la gravide exerciţiile fizice se execută cu prudenţă, la vârstnici exerciţiile au o durată de 8-12 minute executate de 2 ori pe zi, la persoanele cu profesii din poziţii monotone se recomandă exerciţii fizice compensatorii)
Efectele profilactice au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor şi a stărilor de disconfort, de menţinere şi stimulare a stării de sănătate, asigurând creşterea normală şi dezvoltarea fizică armonioasă a corpului.
Efectele terapeutice apar ca o consecinţă a aplicării programelor de exerciţii care sunt alese în funcţie de stadiul bolii, vârstă, sex, temperament şi constau în refacerea volumului şi proprietăţilor muşchilor, creşterea mobilităţii articulare, educarea neuromotorie, recuperarea tulburărilor de coordonare şi echilibru, corectarea posturii.
Efectele psihice constau în posibilităţile proprii de recuperare, încredere în sine, încredere în kinetoterapeut.
Efectele sociale constau în reintegrarea subiectului în mediul familial, socio-profesional sau sportiv.
CITESTE SI
Ce inseamna durerile de picioare
Efectele sedentarismului
1. Obezitatea
Fara activitate fizica regulata nu se poate produce arderea caloriilor, iar ca urmare, tot ce consumam se depune. Pentru a preveni acest lucru , ai grija ca respecti unul din principiile fitnessului : Slabesti atunci cand numarul caloriilor arse este mai mare decat cel al caloriilor introduse in corp.
2. Boli ale sistemului cardiovascular. Un stil de viata sedentar iti va incetini circulatia sangelui, iar venele si arterele isi pierd elasticitatea. Drept urmare , creste riscul de a se produce un infarct sau un atac vascular cerebral. Mai mult , grasimea acumulata de-a lungul timpului pe peretii vaselor de sange poate produce ateroscleroza. Potrivit studiilor, lipsa activitatii fizice la varsta mijlocie, creste riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare cu 52% la barbati si 28% la femei.
3. Diabetul zaharat. In urma studiilor, s-a constatat ca, exercitiile fizice regulate contribuie intr-o mare masura la controlarea cantitatii de zahar din sange. In schimb, lipsa exercitiilor aduce cu sine cresterea volumului de zahar din sange , iar pancreasul, care secreta insulina, devine suprasolicitat. Acesti factori cresc sansele de instalare a diabetului.
4. Osteoporoza. Nefiind folosite la intreaga lor capacitate, oasele capata o structura poroasa. In cazul femeilor, riscul aparitiei osteoporozei este mult mai ridicat.
5. Scaderea tonusului muscular. Exista o vorba care se aplica foarte bine atat in cazul muschilor cat si al mintii, “Use it or lose it”. Ei bine, lipsa exercitiilor fizice duce la atrofiere musculara si implicit la pierderea masei musculare. Mai grav de atat, este faptul ca, muschii nu vor mai putea contribui la mentinerea unei posturi corecte ,ceea ce va duce in scurt timp, deformarea oaselor.
6. Insomnii. In absenta efortului fizic, corpul nu mai simte nevoia de a se odihni, fapt care produce dereglari in tot organismul. Apropo, organismul se reface doar in timpul noptii.
7. Dureri de cap. Persoanele care fac regulat exercitii fizice prezinta un risc redus de a avea migrene, cu pana la 14% fata de cei sedentari.
8. Accelerarea procesului de imbatranire. Datorita lipsei activitatii fizice, in corp se acumuleaza o multime de toxine si radicali liberi, care incep sa afecteze buna functionare a organismului si sa produca modificari la nivelul ADN-ului.
9. Dezechilibrul hormonal. Pot aparea atat la barbati cat si la femei , iar pe termen lung se poate ajunge si la scaderea fertilitatii.
10. Depresia. S-a constatat ca mintea si corpul sunt interdependente. O minte stresata va favoriza mereu secretarea cortizolului (hormonul stresului), iar starea de incordare se va mentine atat la nivel fizic, cat si mental.
Radu Stefan Buculea
Kinetoterapeut
E-mail: radubuculea@yahoo.com
Web: radubuculea.com