Sanatate

#diata diabet #persoane diabetice #alimentatie diabet #alimentatie #diabet #alimente diabetici #meniu diabetici

Expertul Acasa.ro, nutritionist Liana Contiu: Diabetul si dieta

Numarul romanilor care sufera de diabet de tip 2 este in continua crestere. Conform unui studiu peste 2 milioane de oameni sufera de diabet pe plan national. Printe cei mai importanti factori care dau tonul acestei afectiuni se regasesc obezitatea si alimentatia necorespunzatoare.

Cand suferi de diabet este necesar sa-ti schimbi in totalitate stilul de viata, ceea ce constituie o adevarata provocare.

Cu medicatie corespunzatoare, precum si cu o stare fizica si psihica adecvata, diabetul poate fi tinut sub control.

Iata cateva sfaturi utile pentru persoanele care au diabet:

Alimetatie variata. Consuma zilnic alimente din fiecare grupa alimentara, nu-ti fie frica sa incerci alimente noi pe care nu le-ai mai gustat vreodata.

Jumatate din farfurie sa contina fructe si legume. Fructele contin fibre, vitamine si minerale asa ca pofta de "dulce" va fi satisfacuta. Consuma cat mai multe legume fara amidon. Alege fructul si nu sucul de fructe (chiar daca acesta este facut de tine acasa).

Alege carbohidrati sanatosi. Creste nivelul fibrelor consumand zilnic carbohidrati sanatosi. Orezil brun, hisca, fulgii de ovaz, pastele si painea integrala sunt surse importante de fibre.

Mananca mai putina grasime. Carnea slaba si pestele ar trebui sa fie in topul preferintelor. Incearca gatitul la abur, coacerea sau grilul in locul prajirii in ulei.

Fara sare. Inlocuieste sarea cu piper sau alte ierburi aromate. O alimentatie saraca in sodiu tine tensiunea arteriala in limite normale.

Nu sari peste mese. Saritul peste mese te face mai flamand si afecteaza concentrarea. Teoretic un diabetic ar trebui sa aiba 6 mese pe zi (3 mese principale si 3 gustari)

Acorda importanta mancatului. Incearca sa mananci la masa, fara sa faci alte lucruri in timp ce mananci (vorbit la telefon, navigat pe internet, etc) deoarece poti manca mai mult de cat iti dai seama. O alta idee buna e sa inlocuiesti o farfurile mare cu una mai mica pentru a consuma o cantitate mai mica de alimente.

Pastreaza o evidenta a meniului. Este foarte important sa stii ce si cat consumi. Achizitioneaza un cantar de bucatarie pentru a putea stabili gramajul zilnic al fiecarei portii consumate.

Un diabetic are nevoie de o disciplina alimentara riguroasa. Evita sfaturile neacreditate care de cele mai multe ori dezinformeaza si apeleaza la un specialist pentru a te putea alimenta corespunzator. Alimentatia constituie unul dintre cei mai importanti stalpi care mentin in limite normale aceasta afectiune.

Date de contact: 
Liana Contiu 
Nutritionist - dietetician 
Specialist in Nutritie Clinica si Comunitara 
Tel : 0744676355
Facebook: Nutritie-dietetica

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Liana Contiu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea