Sanatate

#entorse #kinetoterapie entorse #masaj entorse #tratament entorse

Expertul Acasa.ro, Marcel Dragus: Tratamentul corect al entorselor

Entorsele sunt intinderi sau rupturi ale ligamentelor la nivelul incheieturilor de la glezne, genunchi, maini si umar, care apar in urma unor miscari fortate, accidentale. Primele simptome sunt durerile puternice si faptul ca articulatiile din zona accidentata se umfla rapid, iar dupa doua-trei zile apar vanatai, care se vor vindeca in trei-patru saptamani. La solicitari si mai puternice pot sa apara luxatii, deplasari de oase si chiar torsiuni sau rupturi ale muschilor, tendoanelor si ligamentelor, miscarea devenind imposibila din cauza durerii acute.

Primul lucru – si cel mai important de altfel – este repausul. De ce repaus? Pentru ca prin repaus protejam tendoanele, ligamentele sau muschii de o posibila agravare a leziunii initiale. Tot prin repaus, organismul isi conserva energia care va fi directionata catre zona afectata si se va grabi vindecarea.

Un alt procedeu important este masajul usor/bland cu gheata! De foarte multe ori – gresit, de altfel – oamenii au tendinta de a pune caldura pe locurile traumatizate, nestiind ca, de fapt, caldura produce vasodilatatie - adica aducem si mai mult sange in zona afectata, marind inflamatia/umflatura respectiva.

 

La polul opus, gheata actioneaza prin calmarea durerilor, reduce inflamatia si edemul local prin vasoconstrictie. Pe langa masajul cu gheata este important si masajul cu creme sau geluri antiinflamatoare in sensul circulatiei venoase.

Bandajele elastice compresive au si ele un rol important in recuperarea pacientului prin limitarea miscarilor care ar putea produce complicatii ligamentare sau articulare si pentru stimularea circulatiei venoase sau limfatice care contribuie la reabsorbtia edemului din zona afectata.

Kinetoterapia – dupa primele zile de criza, cand inflamatia si durerea incep sa se reduca este foarte important ca pacientul sa inceapa exercitiile de refacere, pentru a-si asigura o vindecare corespunzatoare.

Fara exercitiile fizice de reabilitare, bolnavul poate ramane cu articulatii instabile si meteosensibilitate (dureri acute la schimbarea presiunii atmosferice), entorse recidivante si, in final, chiar cu artroza (uzura cartilajului articular cu durere mare la mobilizarea articulatiei respective).

Marcel Dragus

Kinetoterapeut

Tehnician maseur

Telefon: 0745.37.51.96

E-mail:  marcel_dragus@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcel Dragus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea