Sanatate

#antrenament #regim alimentar #slabit #program slabit

Expertul Acasa.ro, instructorul de fitness Serban Blebea: Slabitul, prioritatea primaverii 2014

Romanii se apropie vertiginos de americani, cel putin la capitolul obezitate. Statisticile arata ca o treime (34%) din populatia Romaniei este supraponderala, iar aproximativ un sfert (20%) sufera deja de obezitate. In SUA, peste doua treimi dintre adulti sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea este factorul principal in scaderea sperantei de viata si a calitatii vietii. Tu de ce vrei sa-ti risti sanatatea si viata?

Sa slabesti sanatos nu inseamna sa nu mananci nimic, ci sa mananci cat de mult poti in intervalul de calorii stabilit.

 

In viziunea mea, lupta cu kilogramele in plus include patru “secrete” pe care ti le voi dezvalui si tie: regim alimentar echilibrat, antrenament, motivatie si suport permanent. De aceste principii am tinut cont si atunci cand am conceput “Slabeste cu Serban", un program complet dedicat celor care au probleme cu greutatea.

Diferenta dintre conceptul meu si ceea ce poti sa gasesti in momentul de fata pe piata este ca programul "Slabeste cu Serban" nu se bazeaza pe un regim alimentar restrictiv, planul meu include mese sanatoase, dar in acelasi timp nu iti permite sa depasesti maximul calculat de calorii pentru ziua respectiva.

Sa slabesti sanatos nu inseamna sa nu mananci nimic, ci sa mananci cat de mult poti in intervalul de calorii stabilit.

In ceea ce priveste antrenamentele, acestea se desfasoara la Uzina CrossFit, un spatiu spartan, destinat exclusiv celor care doresc rezultate. Aici, folosim inelele, discurile si mingile medicinale pentru a alcatui unele dintre cele mai eficiente antrenamente pentru slabit, folosind concursurile pe echipe ca metoda principala de motivatie.

Pentru a intelege mai bine care sunt principiile programului, am rugat un participant al primei editii "Slabeste cu Serban" sa va descrie experienta sa, sub forma unui mininterviu. 

Cand ai constientizat ca este cazul sa slabesti?

Aurelian Popescu, consultant de asigurari: Sincer sa fiu, raspunsul la intrebarea ta este mult mai complex decat ar trebui sa fie la prima vedere... Dar, ca sa sintetizam putin, constientizarea asta a avut loc in urma cu vreo 5-6 ani, cand am solicitat ajutorul unui nutritionist (la prima noastra intalnire ti-am povestit si de acest detaliu). Din pacate, stilul acelui nutritionist nu a functionat pentru mine. Si el m-a cantarit ca si tine, tot pe un cantar profesionist... De asemenea, trebuia sa tin un jurnal alimentar si imi spunea ca trebuie sa fac miscare - cel putin mers pe jos in ritm alert - acest lucru imi era foarte dificil de facut avand in vedere ca lucrez in mediu office... In fiecare an, in momentul ciocnirii paharelor, ma gandesc "anul asta trebuie sa slabesc!", insa entuziasmul acela cumva se estompeaza in timp.

Asa mi s-a intamplat si anul acesta, insa motivatia mai puternica o exercita o problema medicala cu tendinta de acutizare (daca nu rezolv problema slabitului).

Cand ai luat decizia ca trebuie sa faci ceva in acest sens?

Ca o continuare a raspunsului de la prima intrebare, as putea sa mai spun ca, prin ianuarie-februarie, cautand ceva pe internet, am gasit si link-ul catre site-ul tau. Vazand articolele de acolo, mi-au placut modul de abordare, viziunea asupra acestei activitati, ceea ce probabil m-a si atras atat de mult asa incat sa urmez programul tau de slabit. Sincer, ma felicit ca mi-am ascultat instinctul pentru ca acum ,urmand recomandarile alimentare ale tale, nu am senzatie de foame pe parcursul zilei... Cumva, gasesc acest aspect motivant.

Cate kilograme intentionezi sa dai jos?

Asa cum ti-am spus la prima intrevedere, sper sa ajung la 10 kg "topite"... Si dupa cum am vazut primul antrenament (ca mai aveam putin si-mi expectoram plamanii) poate fi un obiectiv realizabil.

De ai ales un program de efort fizic sustinut?

In momentul in care m-am hotarat sa aleg "Slabeste cu Serban", urmaream ceva de genul programului tau si aveam in minte cateva criterii de genul:

  • sa am antrenor care sa-mi organizeze exercitiile,
  • sa am si un program alimentar,
  • sa am o echipa cu care sa lucrez etc.

Nu stiu cum s-au aranjat lucrurile, insa programul rau raspundea cerintelor mele, asa ca am si fost printre primii inscrisi in program. Se spune ca "nimic nu-i intamplator pe lumea asta"...Probabil ca acum a fost momentul propice pentru acest demers....

Cred mai mult intr-un program echilibrat compus din efort fizic (corect si suficient executat, dupa regulile unui antrenor care stie ce face si nu "dupa ureche" daca ar fi sa alerg/fac sala singur) si reguli alimentare.... Consider ca obiceiurile alimentare romanesti (ce insa vin cu aporturi calorice impresionante) nu mai sunt in pas cu evolutia societatii, iar acest fapt este un factor decisiv in ingrasarea individului (impreuna cu lipsa unui program de efort fizic sustinut, bineinteles).

Ce eforturi faci pentru a participa la program?

Ce-as putea sa-ti raspund aici? Banuiesc ca suportand "munca" din timpul antrenamenului, febra musculara de dupa si reorganizarea alimentara, ma incadrez in anumite eforturi sustinute si acceptate pentru obiectivul propus.

Care sunt asteptarile tale in urma acestui program?

In principal, scaderea in greutate cu cel putin 10 kg si scaderea in volum a "burtii" .

 Ce temeri ai?

Sa nu ma pricopsesc cu cine stie ce problema medicala (la antrenamente sau inainte sa reduc greutatea).

 Ce te motiveaza?

In primul rand, bolile ce pot aparea din cauza sedentarismului si a greutatii supraponderale, iar apoi banii pe care trebuie sa-i dau pe o garderoba noua, caci in cea actuala nu prea mai incap...

De curand, dupa ce a citit raspunsurile lui Aurelian Popescu pe site-ul Acasa.ro, o tanara participanta la curs s-a oferit sa va impartaseasca experienta sa in cadrul programului “Slabeste cu Serban”. Ea se numeste Andreea G. si a luat parte deja la primele 4 sedinte de antrenament de pana acum.

Cand ai constientizat ca este cazul sa slabesti?

Constienta ca trebuie sa slabesc eram de mai mult timp, insa declicul a fost atunci cand a trebuit sa renunt la hainele mele preferate si sa-mi reinnoiesc garderoba din cauza kilogramelor in plus. Nu a fost deloc placut si nici ieftin! 


Cand ai luat decizia ca trebuie sa faci ceva in acest sens?


Am inceput imediat dupa experienta la shopping sa-mi modific stilul alimentar. Am exclus carbohidratii, grasimile si dulciurile... Am urmat acelasi regim pe care nutritionistul i l-a recomandat mamei mele si am cautat informatii suplimentare pe internet.

Cate kilograme intentionezi sa dai jos?

15 kg.


De ce ai ales un program de efort fizic sustinut?


La o luna dupa ce am inceput sa tin dieta, am descoperit programul “Slabeste cu Serban”. Acest program mi se potriveste ca o manusa (personal trainer, regim individualizat, sustinere continua atat la sala, cat si pe retele de socializare). 

Am invatat de la Serban ca reusita pentru pierderea kilogramelor in plus consta in 30%  efort fizic. 

Ce eforturi faci pentru a participa la program?


De doua ori pe saptamana, plec mai devreme de la serviciu si am inceput sa-mi pregatesc in fiecare seara pachet pentru a doua zi, in loc sa cumpar mancare gata preparata de la cantina sau de la firmele de cattering.  


Care sunt asteptarile tale in urma acestui program?

Sa-mi imbunatatesc conditia fizica, mobilitatea si, bineinteles, sa dau jos kilogramele acumulate, desi sunt constienta ca acest lucru va dura o perioada, caci mi-am propus sa dau jos 15 kilograme!

Ce temeri ai?

Nu am temeri.

Ce te motiveaza?

In primul rand, motivatia a fost cea estetica, apoi stiu ca, in timp, din cauza acestor kilograme, voi dezvolta serioase probleme de sanatoase, mai ales ca am o munca statica.
Acestea au fost motivatiile mele pana sa ma inscriu in program.
Odata integrata, incurajarile de care am avut parte m-au determinat sa continui (trebuie sa recunosc ca sunt o fire timida si comoda si, care adesea, renunta usor).

Pana si colegii au observat ca starea mea de spirit s-a imbunatatit si chiar am speranta ca, de data aceasta, voi reusi sa slabesc fara sa ma ingras la loc, asa cum s-a intamplat cand am tinut doar regim.

Am deja pregatita rochia pe care vreau s-o imbrac dupa ce slabesc, mai ales ca vine vara!

Daca vrei sa slabesti sanatos si sa ajungi la o greutate normala, atunci nu mai sta pe ganduri si inscrie-te si tu la editia din luna aprilie a programului Slabeste cu Serban (la Uzina CrossFit). Te poti inscrie aici!

 

 

 

Ma poti gasi pe FitnessAntrenor.ro, SerbanBlebea.ro sau la 0757.103.898, serban@fitnessantrenor.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Seban Blebea 2

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea