Sanatate

#antrenament #masa musculara #scadere in greutate

Expertul Acasa.ro, instructorul de fitness Serban Blebea: Ce antrenament ti se potriveste?

Interesul fata de antrenamentul de fitness a crescut simtitor in ultimii ani. Fitnessul a inceput ca o activitate destinata celor putini, pasionati si cu un obiectiv ferm si concret. Sportivii de performanta au fost primii care au pornit acest trend, iar apoi au fost urmati de majoritatea celor care si-au dorit sa arate precum acestia.

Antrenamentele de fitness se pot imparti in doua categorii, in functie de scopul principal pe care il urmaresc: antrenamente pentru schimbarea aspectului fizic si cele menite sa iti dezvolte anumite caracteristici motrice precum viteza, forta, flexibilitatea sau rezistenta la efort.

Antrenamente pentru scaderea in greutate

  • componenta de baza: antrenament cardiovascular, 3-4 antrenamente pe saptamana;
  • eliminarea efectului yo-yo: dezvoltarea masei musculare, 2 antrenamente de forta/saptamana, de maxim 30 de minute;
  • regim alimentar hipocaloric si hiperproteic;
  • suplimentare: shake proteic, izolat din zer - ulei de peste, regleaza balanta hormonala, multivitamine si minerale,
  • alimente de baza: fibrele, legume, surse curate de proteina (peste, albusuri de ou), fructe cu indice glicemic scazut (mere, pepene, ananasul)
  • alimente ce ar trebui evitate: fructele cu indice glicemic ridicat (banane), zahar procesat, bauturi carbogazoase, paine (de orice fel), fast-food, alcool (100 ml de wiskey contin 256 kcal).

Antrenamentul pentru cresterea masei musculare

  • componenta de baza: antrenament de forta, 4-5 antrenamente pe saptamana;
  • ridicarea nivelului de testosteron si pastrarea procentului de grasime in limita acceptata: antrenament HIIT de maxim 20 de minute, 2 ori pe saptamana;
  • regim alimentar hipercaloric, surplus caloric de cel putin 500 kcal, hiperproteic si hiper glucidic.
  • suplimentare: Gainer sau izolat proteic si dextroza, creatina, ulei de peste, vitamine, enzime digestive;
  • alimente de baza: cereale musli, orez brun, carne de pui, peste sau vita, fructe, oua, iaurt grecesc, nuci si migdale
  • alimente ce ar trebui evitate: fast-food, alcool, bauturi carbogazoase.

Exista o relatie stransa intre abilitatile fizice si aspectul estetic al practicantului. Corpul tau se adapteaza la stimulul pe care il aplici asupra lui prin antrenament. Deci, daca esti un alergator pasionat, te poti astepta sa ai un fizic de maratonist, iar, daca ridicarea de greutati este arma ta, atunci ar trebui sa fi deja posesorul unui corp armonios dezvoltat.

Iti recomand sa variezi in mod constant antrenamentele si sa nu te axezi doar pe un anumit obiectiv, pentru ca este posibil sa pierzi mai mult decat ai de castigat. De obicei lucrez cu persoane care isi doresc sa slabeasca si sa aiba un corp frumos dezvoltat. Sa fim seriosi, cine nu isi doreste asa ceva? Deci obiectivul tau nu este unul simplu, ci mai degraba compus din doua aspecte foarte importante: scaderea in greutate, dar mentinerea daca nu chiar cresterea masei musculare.

Antrenamentul tau trebuie sa fie variat in consecinta. Daca esti amator, incepe cu o luna de antrenamente cardiovasculare - care sa iti ridice rezistenta la efort, antrenamente functionale, menite sa te ajute cu forma de executie a principalelor exercitii. Urmeaza o perioada in care principalul tau scop ar trebui sa fie dezvoltarea masei musculare, masa musculara consuma calorii in stare de repaus, deci vei evita astfel efectul de yo-yo. Nu uita sa adaptezi regimul alimentar la scopul antrenamentului tau. Combina totul cu o recuperare adecvata si asteapta-te la rezultate garantate.

Date de contact:

Serban Blebea

serbanantrenor@yahoo.com

Tel: 0757103898

Web: www.fitnessantrenor.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Seban Blebea 2

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea