Sanatate

#minerale osteoporoza #vitamina d #calciu #osteoporoza

Expertul Acasa.ro, dr Viorel Vacaru: Rolul calciului si al vitaminei D in caz de osteoporoza DATE RECENTE

Intrucat suplimentarea cu calciu si vitamina D ar trebui sa se aplice pacientilor cu risc ridicat de fracturi si pentru ca varsta este un factor determinant in cazul riscului de fracturi, tinta acestei suplimentari este chiar segmentul de populatie in varsta, in special persoanele trecute de 65 de ani.


Nevoia de suplimentare cu calciu si vitamina D poate sa fie mai mare la persoanele in varsta dintr-o serie de motive. Aportul alimentar de calciu si vitamina D nu are efect, in general, la persoanele in varsta. In plus, productia endogena de vitamina D scade din cauza unei combinatii dintre scaderea timpului de expunere la soare si modificarile la nivelul dermei care apar odata cu varsta si care duc la scaderea capacitatii sintezei cutanate a vitaminei D. Absorbtia intestinala si reabsorbtia tubulara renala a calciului scad odata cu varsta, la fel si capacitatea de adaptare la o dieta saraca in calciu. Este general acceptat ca pacientii de peste 65 de ani ar trebui sa ia suplimente fara sa fie necesara o evaluare medicala a acestora.

In plus, femeile tinere cu insuficienta nutritionala si/sau un risc ridicat de fracturi ar trebui sa primeasca, de asemenea, suplimente dupa o evaluare medicala a starii lor de sanatate. S-a acceptat ca, din punctul de vedere al economiei sanatatii, suplimentarea cu vitamina D pe langa calciu poate sa fie justificata la femeile sub 65 de ani cu insuficienta demonstrata de calciu, intrucat combinatia de vitamina D si calciu ar putea reduce degradarea oaselor. In ceea ce priveste dozajul, este plauzibil ca persoanele cu risc mai mare sa beneficieze de doze mai mari decat persoanele cu riscuri mai mici.

Studiile care au investigat eficienta la anti-fractura a diferitelor regimuri de doze de vitamina D au aratat ca 400 IU pe zi nu este suficient pentru a obtine un efect pozitiv asupra ratei de fracturi. Dozele orale de 700–800 IU luate zilnic sau 100,000 IU luate trimestrial au aratat un efect pozitiv antifractura. Acest lucru sugereaza ca suplimentarea este cea mai eficienta la pacientii osteoporotici daca este data oral, fie zilnic, fie trimestrial, si daca este data zilnic, nu trebuie sa depaseasca doza de 700–800 IU zilnic.

 

Multe studii au aratat ca persistenta si complianta pot fi scazute in cazul regimurilor cu suplimente, si ca aceasta complianta scazuta scade si eficienta tratamentului. Este necesar deci, din punct de vedere al eficientei si din perspectiva economiei sanatatii, sa se asigure ca dozele sa fie create avand aceste aspecte in vedere. In cazurile in care este posibil, tratamentele combinate pot imbunatati complianta tratamentului prin reducerea numarului de medicamente pe care pacientul trebuie sa le ia.

 

Dovezi recente sugereaza ca rolul pe care il joaca vitamina D si calciu in prevenirea fracturilor nu este atribuit doar calciului, si o metaanaliza de date din 9 studii clinice, care au inclus 53.260 de pacienti, a descoperit ca efectele suplimentarii cu vitamina D nu au fost suficient de semnificative pentru reducerea riscului de fractura de sold la femeile in postmenopauza. Totusi, acelasi studiu a descoperit ca suplimentarea combinata de vitamina D si calciu a redus riscul de fractura de sold cu 25% si riscul de fracturi non-vertebrale cu 23% in comparatie cu suplimentarea doar cu vitamina D.

S-a concluzionat ca, pentru a reduce riscul de fractura, suplimentarea combinata ar trebui sa fie administrata persoanelor cu risc crescut de fracturi in doze adaptate in functie de nivelurile initiale, in jur de 800 IU de vitamina D si 1000 mg de calciu zilnic.

Suplimentele de calciu si vitamina D pot fi justificate din punct de vedere al eficientei la femeile cu risc crescut de fracturi osteoporotice, inclusiv cele care nu au avut inca nicio fractura.

Dovezile sugereaza ca, pentru a reduce considerabil riscul de fracturi, femeile ar trebui sa ia suplimente de calciu si vitamina D, aproximativ 1000 mg calciu (in functie de starea de sanatate la inceputul tratamentului) si 800 IU vitamina D zilnic.

Aderenta pacientului este esentiala pentru eficienta acestuia. Combinarea de vitamina D si calciu intr-un singur medicament, preferabil sub forma de comprimate masticabile, este recomandata intrucat aceasta poate creste aderenta pacientilor, care, la randul ei, imbunatateste eficienta generala.

In concluzie, suplimentele combinate de vitamina D si calciu sunt recomandate pentru toate femeile cu risc ridicat de fractura, inclusiv pentru cele care iau si alte tratamente anti-osteoporostice.

Date de contact:
Dr Viorel Vacaru

Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic
Laboratoire Innotech International
Reprezentanta pentru Romania Parte a Grupului Innothera
innotech.romania@innothera.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Viorel Vacaru

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea