Sanatate

#tricomoniaza barbati #tricomoniaza femei #boala cu transmitere sexuala #trichomonas vaginalis # tricomoniaza

Expertul Acasa.ro, dr Viorel Vacaru: Totul despre cea mai intalnita boala cu transmitere sexuala

 
Tricomoniaza este o boala cu transmitere sexuala (BTS) foarte des intalnita care este cauzata de infectia cu un parazit protozoar denumit Trichomonas vaginalis. Femeile sunt mai predispuse la aceasta boala, desi si barbatii pot fi infectati si pot transmite infectia partenerelor lor prin contact sexual.
 

Tricomoniaza este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala cu vindecare rapida, la femeile active sexual. S-au estimat 7,4 milioane de cazuri noi in fiecare an la femei si la barbati.

Infectia este mai comuna la femei decat la barbati, iar infectia este mai des intalnita la femeile mai in varsta decat la cele mai tinere.

Cum se contacteaza tricomoniaza?

Parazitul este transmis de la o persoana infectata la o persoana neinfectata in timpul actului sexual. La femei, cea mai des infectata parte a corpului este tractul genital inferior (vulva, vagin sau uretra), iar la barbati, cea mai des infectata parte a corpului este interiorul penisului (uretra). In timpul actului sexual, parazitul este de obicei transmis de la penis la vagin, de la un vagin la penis, dar poate sa se transmita si de la un vagin la alt vagin. De obicei, parazitul nu infecteaza si alte parti ale corpului, cum ar fi maini, gura sau anus. Nu este clar inca de ce unele persoane infectate au simptome, in vreme ce altele nu au, probabil ca depinde de factori cum ar fi varsta persoane si starea generala de sanatate. Persoanele infectate si care nu dezvolta simptome pot transmite infectia la alte persoane.

Care sunt semnele si simptomele tricomoniazei?

Aproximativ 70% din persoanele infectate nu dezvolta semne sau simptome. Atunci cand tricomoniaza da simptome, acestea pot pleca de la o iritatie usoara pana la inflamatie severa. La unele persoane simptomele apar in 5 - 28 zile de la infectare, dar altele persoane nu dezvolta le nici mai tarziu. Simptomele apar si dispar. Barbatii cu tricomonaza pot simti o mancarime sau iritatie in interiorul penisului, arsura dupa urinare sau ejaculare sau scurgeri din penis. Femeile cu tricomonaza pot observa mancarime, arsura, inrosire sau durere in organele genitale, disconfort la urinare sau o scurgere subtire cu un miros neobisnuit care poate sa fie limpede, alb, galbui sau verzui.

Persoanele cu tricomonaza pot avea disconfort in timpul actului sexual. Fara tratament, infectia poate dura luni sau chiar ani.

Cum stiu daca am tricomoniaza?

De obicei, barbatii nu au simptome de tricomoniaza si nu stiu daca sunt infectati pana cand partenerele lor au nevoie de tratament. Dar, atunci cand apar, simptomele includ:

  • Iritare in interiorul penisului
  • Scurgere usoara
  • Arsura usoara dupa urinare sau ejaculare
Multe femei au simptomele de infectie, care includ:
  • Scurgere vaginala spumoasa de culoarea galben-verzui cu un miros neplacut
  • Dureri la urinare
  • Mancarime si iritare vaginala
  • Disconfort in timpul contactului sexual
  • Durere abdominala in partea inferioara (rar)

La femei, simptomele apar de obicei la 5-28 de zile de la expunere.

Care sunt complicatiile tricomonazei?

Tricomoniaza poate spori riscul de a lua sau transmite o alta infectie cu transmitere sexuala.

De exemplu, tricomoniaza poate cauza inflamatii genitale care faciliteaza infectarea cu virusul HIV/ sau transmiterea virusului HIV unui partener de sex. Femeile insarcinate care au tricomoniaza au unrisc mai mare de a naste mai devreme (nastere prematura). De asemenea, bebelusii nascuti de mame infectate au, de obicei, o greutate mai mica la nastere (mai putin de 2,5 kg).

Cum este diagnosticata tricomoniaza?

Nu se poate diagnostica tricomoniaza doar in baza simptomelor. si pentru barbati, si pentrufemei, medicul primar sau un medic specialist trebuie sa faca un control si un test de laborator pentrua diagnostica tricomoniaza.

Care este tratamentul pentru tricomoniaza?

Pentru tricomoniaza se administreaza, de obicei, tenonitrozol (este un derivat al tiazolului, cu activitate tricomonacid antiparazitara), pe cale orala, iar doza recomandata este de o capsula moale gastrorezistenta dimineata si seara, in timpul meselor, timp de 4 zile. Este foarte important sa se trateze simultan si partenerul, indiferent daca prezinta sau nu semne clinice.

Se recomanda evitarea consumului de bauturi alcoolice si utilizarea de medicamente care contin etanol. Persoanele care aufost tratate de tricomonaza o pot contacta din nou. Aproape o persoana din cinci se infecteaza din nou in 3 luni de la tratament. Pentru a evita reinfectarea, asigurati-va ca toti partenerii dumneavoastra de sex sunt si ei tratati si asteptati inainte de a reincepe activitatea sexuala pana ce toate simptomele vor fi disparut (aproximativ o saptamana). Mergeti din nou la control daca simptomele reapar.

 

Cum poate fi prevenita tricomoniaza?

Folosirea corecta si de fiecare data a prezervativelor din latex la fiecare contact sexual va reduce riscul de a contracta sau raspandi tricomoniaza. Totusi, prezervativele nu acopera toata zona, de aceea este posibil sa se contracteze sau raspandeasca infectia chiar si daca se folosesc prezervativele. Daca dumneavoastra sau un cunoscut al dumneavoastra aveti intrebari despre tricomonaza sau orice alta boala cu transmitere sexuala, in special cu simptome de tipul scurgere neobisnuita, arsura la urinare sau durere in zona genitala, adresati-va personalului medical calificat pentru a obtine raspunsuri. Daca sunteti diagnosticat cu tricomoniaza sau orice alta boala cu transmitere sexuala si primiti tratament, trebuie sa va anuntati toti partenerii recenti pentru ca si ei sa mearga la medic si sa fie tratati.

 

Date de contact:
Dr Viorel Vacaru
Medical & Regulatory Affairs Manager Laboratoire Innotech International

E-mail: Viorel.VACARU@innothera.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Viorel Vacaru