Sanatate

#tratament #aloe #marar #gastrita #ulcer #remedii #musetel #colon iritabil #afectiuni digestive

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Tratamente din natura care te scapa de simptomele afectiunilor digestive

Primavara este anotimpul in care se acutizeaza o serie de afectiuni digestive (gastrita, ulcer gastric si duodenal, sindrom de colon iritabil). Explicatia ar putea fi un nou stres la care organismul trebuie sa faca fata, reprezentat prin schimbarea alimentatiei (mai multe cruditati, verdeturi), accelerarea metabolismului, marirea zilei cu mai putine ore de somn.

In aceste conditii, alimentatia de primavara, care abunda in legume, verdeturi, fructe proaspete, adevarate rezervoare natural de vitamine, minerale, antioxidanti, clorofila, aminoacizi, enzime foarte benefice organismului, trebuie adaptata si personalizata.

Persoanele cu antecedente de gastrita sau ulcer gastroduodenal trebuie sa elimine consumul de alcool, de cafea, ceai negru si verde, bauturi energizante, bauturi carbogazoase, mancare tip fast-food. La fel, administrarea de medicamente antiinflamatorii, fumatul, stresul pot declansa crizele dureroase.

Mesele trebuie sa fie regulate, in cantitati mici, sa fie evitate alimentele prajite, afumaturile, rantasurile, grasimile animale, dulciurile concentrate, condimentele iuti (cu exceptia ghimbirului), supele si ciorbele de carne, legumele nefierte, alimentele si bauturile prea reci sau prea fierbinti.

Simptomele afectiunilor digestive includ dureri, arsuri la nivel epigastric, senzatie de greata, reflux acid, balonari, sughit si inapetenta. Inca de la primele simptome, este absolut obligatorie prezentarea la medicul specialist pentru investigatii si tratament adecvat.

Remedii recomandate in caz de afectiuni digestive

Medicina naturista pune la dispozitie nenumarate plante cu reale efecte terapeutice, care ajuta la diminuarea simptomatologiei si scurtarea evolutiei bolii.

Planta de aloe, sub forma de suc nepasteurizat, are actiune imediata. Aloe diminueaza simtomatologia, reduce aciditatea gastrica, inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (incriminata in patologia ulcerului), ajuta la cicatrizarea leziunilor.

Efectele terapeutice sunt potentate de utilizarea produselor ce contin aloe, menta, musetel si lemn-dulce.

Dozele variaza intre 25-50 ml de doua ori/zi, de preferat dimineata, cu 30 minute inainte de micul-dejun, si seara la culcare, timp de 30-45 zile.

Uleiurile de catina, de galbenele si de sunatoare au actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv. Se iau intre 5-10 picaturi, de doua-trei ori pe zi.

Sucul de orz verde si extractul de chlorella contin clorofila, ce ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, cu efect calmant si antiinflamator.

Sucurile din legume calmeaza durerile

De asemenea, sunt indicate si sucurile din legume, ce ajuta la calmarea durerilor stomacale, la reducerea aciditatii gastrice si la cicatrizarea mucoasei gastrice. Astfel de sucuri sunt cele obtinute din varza, din cartofi, morcovi, din sfecla rosie si din urzica. Se fac cure de cate doua-trei zile in care trebuie sa consumi exclusiv aceste sucuri. Sau se pot consuma 50-100 ml/zi, timp de 15-20 zile.

Efecte benefice au ceaiurile sau capsulele ce contin plante cu efecte antispastice, antiinflamatorii, antisecretorii, calmante: obligeana, flori de salcam, galbenele, frunze de zmeur, patlagina, coada-calului, musetel, lemn-dulce, tataneasa.

Pentru gastritele sau ulcerele aparute pe fond de stres, suprasolicitare, rezultate excelente se obtin prin administrarea de preparate pe baza de lavanda, melisa sau sunatoare.

Extractele gemoterapice din muguri de smochin, arin negru si tei argintiu pot fi administrate in cure de una-doua luni.

Condimentele, indicate in cazul colonului iritabil

Sindromul de colon iritabil se manifesta prin digestie dificila, meteorism abdominal, colici, diaree/constipatie sau alternanta lor.

Regimul alimentar trebuie strict individualizat, bolnavul evitand acele alimente care ii fac rau. In schimb, pot fi adaugate in mancare, dupa prepararea acestora, condimentele ce contin uleiuri eterice: mararul, cimbrul, coriandrul, menta, salvia, rozmarinul si leusteanul. Aceste plante au proprietati tonice digestive, antispastice, carminative (favorizeaza evacuarea gazelor intestinale), ajutand la usurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale si la combaterea meteorismului.

Aceeasi actiune benefica o au si ghimbir, chimenenul, anasonul, fenicul, sunatoarea, obligeana, sub forma de ceaiuri, tincturi, capsule.

Extractele de papaya si ananas imbunatatesc digestia.

In cazul sindromului de colon iritabil trebuie utilizate in paralel plante cu actiune calmanta, relaxanta: valeriana, sunatoare, lavanda, tei.

Sucul de aloe este si el indicat, deoarece ajuta la reducerea simptomelor si prevenirea recidivelor; 50 ml de 2 ori/zi, in cure de 30 zile.

Gemoterapia utilizeaza extract din muguri de smochin, mladite de merisor si muguri de tei argintiu, in cure de doua-trei luni.

Sa nu uitam de produsele stupului (miere, polen, pastura, tinctura de propolis, laptisor de matca) care au efecte benefice la nivelul tubului digestiv.

In paralel cu medicatia alopata si fitoterapia, putem efectua 10-12 sedinte de reflexoterapie si masaj terapeutic, sedinte de acupunctura, care restabilesc fluxul si echilibrul energetic.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea