Sanatate

#silvoterapie #terapie copaci #seva de mesteacan #scoarta salcie #decoct stejar #infuzie pin

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Terapia cu ajutorul copacilor sau reintoarcerea la natura

Silvoterapia, ca parte integranta a naturopatiei, reprezinta o metoda naturala de prevenire si/sau ameliorare a diferitelor afectiuni fizice, psihice, emotionale, cu ajutorul copacilor. Acestia poseda reale calitati terapeutice datorita energiei pe care o degaja, datorita aerului ozonat si incarcat cu ioni negativi si a uleiurilor volatile din paduri. In general, silvoterapia are efecte de stimulare a imunitatii, de crestere a tonusului fizic si psihic, de inlaturare a efectelor negative ale stresului asupra organismului, de relaxare, calmare, de echilibrare la nivel psihoemotional.

Putem sa absorbim din energia imensa a unui copac doar printr-o simpla atingere, inconjurandu-l cu bratele noastre, rezemandu-ne cu spatele de el sau culcandu-ne langa el.

In acelasi timp, de la arbori putem folosi scoarta, frunzele, mugurii, semintele, acele in scopuri profilactice si curative, atat ca tratament intern (sub forma de decoct, macerat, tinctura, gemoterapie), cat si extern (cataplasme, unguente, bai).

Salcia previne accidentele vasculare

Scoarta salciei diminueaza durerea si inflamatia (dureri reumatismale, nevralgii, cefalee, guta) si scade febra, previne accidentele vasculare si fenomenele trombotice prin efectul de fluidificarea a sangelui.

Extractul gemoterapic din scoarta de salcie are actiune antitermica, antiinflamatoare (boli febrile, reumatism, nevralgii).

Se bot face si bai cu scoarta de salcie, cu efecte antalgice si antiinflamatoare.

La nivel psihoemotional, salcia accentueaza dispozitia sufletului, calmeaza agresivitatea.

Stejarul accelereaza circulatia sangelui

Scoarta de stejar are actiune astringenta, antihemoragica. Se utilizeaza in caz de diaree, hemoragii de diferite cauze (uterine, nazale, renale). De asemenea, are efecte antitermice, antalgice, antiseptice intestinale (diaree, paraziti intestinali).

Extern, se pot face bai de sezut cu scoarta de stejar in caz de colici abdominale si pelvine.

Decoctul este folosit cu succes in aplicare locala in caz de eczeme si inflamatii.

Stejarul ne accentueaza energiile, ne dinamizeaza, accelereaza circulatia sanguina si limfatica si capacitatea de memorare si de actiune.

Bradul combate reumatismul si infectiile respiratorii

Scoarta de brad este utila pentru combaterea durerii si inflamatiei specifice bolii reumatismale si infectiilor respiratorii. Unguentele sunt deosebit de utile in caz de artroze, la fel si baia de sezut cu decoct din ace de brad.

Extractul din muguri de brad este unul dintre cele mai bune remedii care are actiune remineralizanta si de favorizarea a fixarii calciului in oase si dinti.

Bradul are capacitatea de a ne inlatura grijile si nelinistile, de a ne face mai buni si mai altruisti.

Sursa foto: christmashillstreefarm.com

Pinul inlatura oboseala

Pinul este un arbore care stimuleaza imunitatea, avand o actiune benefica asupra sistemului respirator. Totodata, stimuleaza circulatia sanguina, are actiune relaxanta, calmanta, ne ajuta sa ne regasimul echilibrul interior.

Siropul natural din muguri de pin (in combinatie cu cel de brad) este un bun imunostimulator, vitaminizant. In plus, degaja caile respiratorii, fluidifica secretiile, calmeaza tusea. De asemenea, are actiune antiseptica la nivelul cailor urinare.

Inhalatiile cu infuzie de muguri de pin sau brad au efecte bronhodilatatoare, utile in caz de bronsite, astm.

Baile cu decoct de ace de pin si/sau brad favorizeaza eliminarea toxinelor, sunt relaxante, calmante, inlatura oboseala.

Pinul favorizeaza meditatia, regasirea interioara, ne preia depresiile. Nu se recomanda insa persoanelor anxioase.

Mesteacanul scade nivelul colesterolului

Scoarta de mesteacan are efecte detoxifiante, depurative (reumatism, guta, intoxicatii, dermatoze), antiulceroase, are actiune diuretica, antiinflamatoare si antiseptica urinara (infectii urinare, litiaza urinara). Pentru uz extern se pot folosi comprese cu macerat din scoarta de mesteacan in caz de pistrui si pete pigmentare

Extractul din seva de mesteacan are efecte diuretice, de accelerare a eliminarii urinare de uree si acid uric, de reducere a nivelului sanguin al colesterolului. Aplicata local, seva de mesteacan este utila in caz de celulita, afte, calvitie precoce, dermatoze.

Mesteacanul are o energie blanda si linistitoare, ne ajuta sa inlaturam efectele stresului.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea