Sa nu uitam niciodata ca trecerea de la restrictia alimentara specifica perioadei de post la superabundenta de produse poate provoca dezechilibre in organism, mergand de la dischinezii biliare, dispepsii, gastrite, colite pana la afectiuni grave-colecistite si pancreatite.
Deci, in primul rand incercati sa nu consumati o cantitate mare de produse la aceeasi masa.Preferati mese reduse cantitativ. Mancati in liniste, mestecati bine alimentele. Nu consumati alcool pe stomacul gol. Produsele din carne sa le asociati obligatoriu cu salate, cu legume proaspete sau fierte in aburi, cu muraturi.
Incercati sa pregatiti si varianta „light” a mancarurilor traditionale: piftie de curcan, sarmalute din piept de pui, salata boeuf cu maioneza vegetala. Asezonati mancarurile gatite cu multe condimente aromatice, care imbunatatesc digestia, gratie uleiurilor volatile pe care le contin, au proprietati tonice digestive, antispastice, stomahice si carminative - ghimbir, marar, patrunjel, rozmarin, menta, sofran, cimbru, busuioc, salvie, coriandru, fenicul, chimen. Aceleasi condimente le puteti consuma si sub forma de infuzie (una-doua cani/dupa masa).
Sa nu uitam nici de condimentele picante (curry, piper, ardei iute, hrean), care stimuleaza pofta de mancare si secretiile gastrice si intestinale, imbunatatind digestia. O actiune similara o au si scortisoara, cuisoarele si nucsoara.
Ghimbirul poate fi consumat si sub forma de capsule, ceai sau radacina rasa, deoarece usureaza digestia, absoarbe gazele intestinale, combate senzatia de voma.
Tot pentru imbunatatirea digestiei se poate utiliza si bitterul suedez, doua-trei lingurite/zi, diluat intr-un pahar cu apa plata, cu 30 de minute inainte de masa. Aceeasi actiune o au si vinurile medicinale (menta, marar, grepfrut, mure) se administreaza 25-50 ml de vin medicinal, inainte de masa. Se pot folosi si ulei volatil de menta, de cimbru (in proportia de 2:1), cate trei picaturi de amestec, de trei ori pe zi, cu putina apa.
Persoanele care se confrunta cu sindromul de bila lenesa este bine sa consume plante ce stimuleaza secretia si excretia de bila si imbunatatesc digestia grasimilor: papadie, cicoare, sunatoare, anghinare, consumate sub forma de ceai, tinctura sau capsule, cu 30 de minute inainte de masa.
Pentru persoanele cu hipersecretia gastrica acida (gastrita, ulcer) sunt recomandate ceaiurile din plante cu efect antispatic si cicatrizant (lemn-dulce, patlagina, frunze zmeur, lavanda, sunatoare, musetel, galbenele), sucurile alcaline (din varza, cartof, morcov, sfecla rosie) diminueaza aciditatea gastrica. Uleiurile de catina, de galbenele si de sunatoare au si ele actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv. Se administreaza intre 5-10 picaturi de doua-trei ori/zi.
Senzatia de balonare poate fi diminuata prin folosire comprimatelor cu carbune medicinal si comprimatelor ce contin enzime digestive. Papaya si ananasul contin enzime ce imbunatatesc digestia si absorb gazelor, fiind singurele fructe ce pot fi consumate dupa masa.
Ficatul va fi supus in aceasta perioada unei suprasolicitari, este bine sa avem grija de el, asa ca limitati consumul de alcool, luati extracte de papadie, cicoare, anghinare, armurariu.
Nu uitati sa va hidratati corespunzator: apa, supe si ciorbe de legume, ceaiuri din plante.
Sa nu uitam nici de de consumul de ceai verde, alb, negru, oolong, care sunt diuretice, detoxifiante, regleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, ajuta la scaderea colesterolului. Sunt recomandate doua-trei cani de ceai pe zi, eventual indulcite cu miere si cu adaus de zeama de lamaie.
Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro
Telefon: 0219232