Sanatate

#ulei esential #transpiratie #transpiratie excesiva #deodorante naturale #remedii transpiratie #plante transpiratie #bai locale

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Remedii impotriva transpiratiei excesive

Transpiratia excesiva sau hiperhidroza reprezinta o hiperstimulare a glandelor sudoripare si poate fi generala sau locala. Cauzele care genereaza aceasta problema sunt reprezentate de dezechilibre hormonale sau emotionale ce apar in diferite perioade ale vietii, pubertate, menopazua, si se amelioreaza treptat  sau insotesc anumite afectiuni, infectii, tulburari endocrine, distonii neurovegetative, stres.

Sursa foto: readanddigest.com

Exista cateva remedii naturiste care pot ajuta la diminuarea transpiratiei in exces si inlaturarea mirosului neplacut, aplicate pe cale interna sau externa.

Intern, se pot consuma zilnic una-doua cani de ceai cu: salvie, menta, cretisoara, coada-soricelului, coada-calului, frunze de mesteacan, frunze de steja sau tinctura de salvie, cate o lingurita de trei ori/zi, diluata in apa.

Sursa foto: recoveryhelpnow.com

Gemoterapia este deosebit de eficienta, se pot utiliza diferite scheme de tratament, la recomandarea unui medic apifitoterapeut: extract din muguri de nuc, extract din muguri de arin alb sau arin negru, extract din scoarta de salcie alba, timp de una-doua luni.

Pe cale externa, transpiratia excesiva poate fi combatuta prin:

  • bai generale sau locale cu decoct din ace de brad sau frunze de nuc, adaugate in apa de baie.
  • bai locale cu ulei lavanda sau ulei rozmarin (10 picaturi) adaugate in apa de baie, de doua-trei ori/saptamana.
  • tamponari locale (la nivelul zonelor cu probleme) cu bicarbonat de sodiu, diluat in putina apa, cu suc de lamaie, cu otet de mere natural.
  • spalaturi locale cu solutia diluata de tinctura de salvie (doua lingurite de tinctura la 200 ml de apa)
  • tamponari locale cu pudra de talc sau pudra pe baza de argila naturala. 

Sursa foto: essentialoils.co.za

Masuri igienico-dietetice

Regimul de viata are si el o influenta pozitiva/negativa asupra aparitiei transpiratiei in exces. Persoanele cu hiperhidroza ar trebui sa reduca consumul de proteina animala, de lactate grase, de condimente picante, prajeli, afumaturi, exces de alcool, cafea, bauturi energizante, fumat. Alimentatia ar trebui sa se bazeze pe legume si fructe proaspete.

Hidratarea este esentiala, cu apa, sucuri naturale, ceaiuri.

De asemenea, este indicata o imbracaminte confectionata din fibre naturale.

Este bine sa folosim deodorante naturale, cu extracte ce regleaza excesul de transpiratie, inhiba dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii (si implicit elimina mirosul neplacut), elimina iritatiile pielii sensibile prin hidratare si calmare: aloe vera, piatra de alaun, ceai verde, salvie, hamamelis, ceara albine, ulei esential de lavanda, citronella, tea-tree, salvie.

In cazul in care hiperhidroza nu cedeaza la aceste masuri si are implicatii negative asupra vietii personale si sociale, este bine sa recurgem la masuri mai radicale, cum ar fi injectiile cu toxina botulinica de tip A, care blocheaza activitatea glandelor sudoripare pentru aproximativ opt luni.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea