Litiaza renala reprezinta formarea de calculi (pietre) la nivelul aparatului renal. Aceasta afectiune are o incidenta crescuta in ultimii ani. Se apreciaza ca aproximativ 10% din oameni dezvolta pietre la rinichi. Ingrijorator este faptul ca aceasta afectiune apare tot mai des la copii, ca o consecinta directa a alimentatiei nesanatose, de tip-fast-food si a hidratarii insuficiente.
Calculii renali pot fi formati din calciu (cei mai frecventi), din struvit (formati din magneziu si amoniac, apar in special la femei), din acid uric, din cistina.
Factori favorizanti
- hidratarea insuficienta
- aport crescut de vitamina D, de suplimente cu vitamina C
- boli: hiperparatiroidie, cancer, obezitate
- infectii la nivel urinar
- medicamente: antiacide, diuretice, corticosteroizi
- alimentatie bogata in proteine, in sodiu, alimente tip fast-food, alimente procesate, semipreparate
- dieta saraca in calciu
- sedentarism
Litiaza renala poate ramane mult timp asimptomatica sau poate declansa colici renale atunci cand calculul blocheaza partial sau total calea urinara sau migreaza: dureri puternice la nivel lombar si la nivelul abdomenului inferior, senzatie de greata, voma, cefalee, ameteli, edem palpebral, urini inchise la culoare.
In ce consta tratamentul litiazei renale
Pietrele mici (cu diametru pana in 5 mm) pot fi eliminate in mod spontan.
Hidratarea masiva (aproximativ 3 l/zi, repartizata de-a lungul zilei, cate un pahar la fiecare ora) poate fi utilizata cu succes in cazul pietrelor mici, dar doar daca nu exista o colica renala. In caz contrar, poate accentua simptomatologia.
Este foarte importanta analiza compozitiei chimice a pietrelor, deoarece ne poate furniza recomandari referitoare la dieta, in scopul diminuarii ratei de formare a acestor calculi.
Pentru calculii formati din oxalat de calciu se recomanda evitarea consumului de spanac, stevie, mazare, fasole, conopida, nuci, usturoi, telina, ceapa, cafea, cacao, ciocolata, bauturi energizante din comert.
Pentru calculii formati din acid uric, se recomanda diminuarea consumului de proteina animala sau vegetala (carne, organe, ciuperci, soia).
In cazul in care nu se obtin rezultate favorabile sau daca pietrele provoaca blocaj renal sau infectii, ele trebuie indepartate pe cale chirurgicala (operatie clasica, operatie laparoscopica, nefrolitotomia percutanata, litotritia).
Este bine sa se consume ape minerale, care trebuie schimbate la 2-3 luni, pentru a nu favoriza aparitia unui tip de litiaza, in functie de compozitia lor chimica.
Este recomandat si consumul de sucuri naturale de citrice (mai putin de grapefruit), care diminueaza formarea calculilor din calciu.
Plante recomandate in caz de litiaza
Persoanele care se confrunta cu litiaza renala pot folosi, ca adjuvant la tratamentul clasic, remedii naturale din plante cu actiune diuretica, antiseptica, antiinflamatoare si antispastica la nivelul cailor urinare. Sa nu uitam ca aproape jumatate dintre persoanele care au avut un episod de litiaza renala vor prezenta recidive in urmatorii cinci ani daca nu iau masuri de prevenire.
Curele cu infuzii sau tincturi din plante indicate in caz de calculi renali au durate lungi si este preferabil sa se bea ceaiuri din combinatii de plante timp de una-doua luni, dupa care se poate continua terapia folosind o alta combinatie de plante.
Printre plantele care favorizeaza dizolvarea calculilor renali se numara macesul. Se poate utiliza sub forma de infuzie, in amestec cu plante care ajuta la eliminarea calculilor de dimensiuni mici si care favorizeaza diureza, precum zamosita, mesteacan, urzica-moarta, coada-calului si pufulita cu flori mici, ghimpe. Infuzia se prepara din una-doua lingurite de amestec (plantele se combina in cantitati egale) la 250 ml de apa clocotita si se beau cate 3-4 cani/zi.
Un alt amestec ce favorizeaza eliminarea calculilor urinari este cel din seminte de anason, seminte de patrunjel, traista-ciobanului, frunze de strugurii-ursului, radacini de leustean, radacini de papadie, troscot si din radacini de pir.
Pentru stimularea diurezei si prevenirea formarii de noi calculi se poate face o cura cu infuzie din amestec de muguri de pin, radacini de pir, frunze de merisor, matase de porumb, cozi de cirese, frunze de mesteacan si frunze de maces. Infuzia se prepara dintr- o lingurita de amestec la 250 ml de apa fiarta si se beau cate 3 cani/zi.
Se pot utiliza si tincturi de ienupar, de mesteacan, de urzica, de papadie, de iarba-mare, de ghimpe si de telina, cate o lingurita de 2-3 ori/zi, in 200 ml apa.
Gemoterapia este deosebit de utila, se pot utiliza extracte din mladite de afin, mladite de iarba-neagra, seva de mesteacan, cate 50 picaturi/zi, in cure de 2-3 luni.
Rezultate bune au dat si sedintele de reflexoterapie si masaj utilizand uleiuri esentiale de tamaie, ienupar, lamaie, portocal, geranium.
Dr Ruxandra Constantina
medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro
Telefon: 0219232