Sanatate

#remedii afectiuni toamna #afcetiuni toamna #depresie de toamna #afectiuni respiratorii #remedii naturale

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: 7 afectiuni care vin odata cu toamna! Cum previi imbolnavirile

Toamna este un anotimp de tranzitie, care face trecerea de la cald la rece; caracterizat prin schimbari (uneori bruste) de temperatura si presiune atmosferica, de aparitia ploilor, a vantului, de micsorarea perioadei de expunere la lumina, iar organismului nostru ii trebuie o perioada de adaptare pentru a face fata noilor conditii atmosferice.  


Alimentatia potrivita acestui sezon trebuie sa includa legumele, fructele si verdeturile proaspete puse la dispozitia noastra de aceasta toamna bogata, o sursa valoroasa de vitamine, minerale, enzime, antioxidanti naturali care ne asigura o imunitate crescuta; peste (bogat in acizii grasi Omega 3 cu efecte antiinflamatorii); iaurt, lapte bătut, kefir şi sana (produc o microfloră probiotică ce conferă un efect de protectie impotriva bolilor infectioase si ajuta la mentinerea imunitatii); fructe si legume oleaginoase (nuci, arahide, alune de padure, caju, seminte de in, de susan, de florea soarelui, de kia) bogate in grasimi sanatoase si vitamina E.

Sa nu uitam sa ne asiguram o hidratare corespunzatoare, inclusiv cu ceai verde, ceai alb, ceai soc, ceai ghimbir care imbunatatesc circulatia, inlatura senzatia de frig, cresc tonusul fizic si psihic, alunga melancolia si depresia.

Siropurile naturale de macese, coacaz-negru, afine, catina stimuleaza imunitatea naturala, vitaminizeaza si revigoreaza; previn infectiile specifice sezonului.

Exista o serie de afectiuni care pot fi declansate sau agravate aceasta perioada.

 
Infectiile respiratorii: gripa, guturai, bronsite, crize astm bronsic, pneumonie

Este foarte important ca, incepand cu luna septembrie, sa efectuam o cura de stimulare a imunitatii nespecifice a organismului prin mijloace naturale:
„vaccinare naturala” (cu plante, produse hemopatice, produse apicole, gemoterapie):

  • preparate de echinaceea (sub forma de ceai, tinctura, sirop pentru copii, capsule) adminstrate in general 10-30 zile, in doze corespunzatoare varstei
  • ulei de chimen negru sau capsule cu ulei de chimen negru (pentru copii si adulti)
  • ceai din muguri plop, muguri de brad si de pin, iarba neagra, cimbru, busuioc, patlagina, mu
  • vaccin homeopat
  • preparat homeopat ce contine autolizat filtrat de ficat si inima de Anas Barbariae (rata salbatica); preventiv: se ia 1 doza pe saptamana in perioada sezonului rece.
  • extracte gemoterapice (ce pot fi administrate chiar de la varsta de sugar ) din muguri coacaz negru, mladite maces, muguri brad, muguri catina rosie, in cure periodice de 2-3 luni
  • ulei esential de cuisoare, scortisoara, lamaie, scortisoara, eucalipt, cimbruv(in adminstrare interna si prin aromoterapie, inhalatii, aerosoli),
  • propolis, sub forma de tinctura, comprimate, baton
  • extract de astragalus


Afectiuni alergice

Fenomele alergice (rinite alergice, crize de astm bronsic) sub declansate in aceasta perioada de frig, de polenul ruginei (sau pipirig), de mucegai (favorizat de umiditate si lipsa soarelui), de acarienii din praful de acasa sau din scoli, de praful de creta.
Sunt utile preparatele gemoterapice din muguri de coacaz negru, mladite de maces, muguri de calin, muguri de carpen; extractele de urzica, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, mesteacan, lemn-dulce.


Infectiile genitourinare (in special la femei)

Temperaturile scazute, umiditatea crescuta (de multe ori asociate cu o imbracaminte necorespunzatoare) favorizeaza aparitia cistitelor, anexitelor. Pentru prevenirea acestor afectiuni, este bine sa ne imbracam corespunzator, sa ne hidratam cu ceaiuri din plante cu rol antiseptic si antiinflamator (coada-soricelului, coada-calului, afin, merisor, strugurii ursului, fructe ienupar, muguri plop, frunze mesteacan); in cazul declansatorii bolii, alaturi de tratamentul alopat, putem efectua o cura de 2 luni cu gemoterapie cu extract din muguri de iarba neagra si de merisor in asociere cu tinctura de propolis.

Bolile reumatice

Sunt meteorosensibile, cu exacerbarea simptomelor (dureri, limitarea flexibilitatii articulatiilor) la schimbari de temperatuta si presiune atmosferica.
Alaturi de tratamentul alopat (cu antialgice si antiinflamatorii care au actiune rapida si puternica, dar nu se pot administra pe perioade lungi de timp deoarece au efecte adverse- iritatie gastrica, retentie apa, pot favoriza hemoragii) putem urma un tratament naturist cu extract de gheara diavolului, scoarta salcie, gheara matei, cretusca, funze mesteacan, radacina lemn dulce in combinatie cu masaje cu unguente naturale (arnica, gheara-diavolului, untul pamantului, sunatoare, extract ardei iute, tataneasa) si reflexoterapie; terapie cu infrarosii si cromoterapie.


Afectiunile cardiace si vasculare

Pot fi agravate de timpul rece, de aceea este foarte important ca persoanele cu probleme cardio-vasculare sa urmeze tratamentul alopat prescris, sa evite expunerea prelungita la frig; sa urmeze in paralel un tratament cu tonicardiace, vasodilatatoare; paducel, talpa-gastei, valeriana, roinita, gingko biloba, maces, sulfina, hibiscus, extract de usturoi, extract de frunze de maslin .

Afectiuni digestive

Venirea toamnei declanseaza, la persoanele sensibile, exacerbarea simptomatologiei digestive legata de o hiperaciditate gastrica (dureri sau arsuri in capul pieptului, balonari, regurgitatii acide, sughit, senzatie greata). Foarte utile sunt terapiile cu gălbenele, salcam, pătlagină, lemn-dulce, musetel, sunătoare, isop (Hyssopi herba), roinita, sub forma de ceaiuri compuse sau capsule; se poate utiliza si ulei catina, sunatoare, galbenele cu rol analgezic si cicatrizant al mucoasei gastroduodenale.

 

Depresia

Odata cu scaderea numarului de ore in care beneficiem de lumina binefacatoare a soarelui si stressul suplimentar la care este supus organismul din cauza schimbarilor atmosferice, exista o tendinta mai accentuata spre depresie, in special la persoanele predispuse.
O planta cu proprietati antidepresive puternice si eficacitate dobandita este sunatoarea, care se poate adminstra sub forma de ceai, tinctura sau capsule.

In plus, pentru eliminarea stressului, imbunatatirea starii psihice si mentinerea starii de buna dispozitie mai pot fi adminstrate preparate de lavanda, rhodiola rosea, ginseng, suc noni, extract de drojdie, polen, laptisor matca; uleiuri aromatice (ulei sunatoare, lavanda, de lemon, de bergamota, de maghiran), cateva picaturi adaugate in lampa de aromoterapie, in apa de baie sau in uleiul de masaj.
 

Sursa foto: pixabay

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea