Vaccinurile reprezinta una dintre cele mai bune modalitati prin care iti poti proteja copilul de gripa si raceala in sezonul rece. Chiar daca nu ti-ai vaccinat copilul la inceput de sezon, mai o sansa, inainte de aparitia epidemiei de gripa. Vaccinarea este cu atat mai importanta cu cat gripa poate fi insotita de numeroase complicatii.
Multe persoane confunda gripa cu o simpla raceala (guturai), fara sa tina cont de implicatiile serioase pe care le poate avea aceasta infectie respiratorie asupra sa, dar si asupra celor din jur.
SImptomele se dezvolta rapid
Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale raceli, precum si a altor infectii respiratorii. De obicei, simptomele apar brusc si se dezvolta extrem de rapid: febra, frisoane, cefalee, dureri musculare si de articulatii, dureri de gat, lipsa apetitului, tuse seaca, stare generala alterata.
Poate duce la meningoencefalita!
Virusul gripal are o contagiozitate foarte mare, gripa transmitandu-se prin stranuturile si accesele de tuse ale unei persoane bolnave. Infectia incepe prin inflamatia cailor respiratorii superioare: nas si gat si se poate complica cu bronsite, pneumonii si chiar insuficiente respiratorii. In cazul complicatiilor extrapulmonare pot aparea semne de miocardita (boala inflamatorie a muschiului inimii), in cazurile severe ajungandu-se la meningoencefalita (inflamatia creierului si meningelui).
Sursa foto: //www.medicover.ro/
Pentru a preveni aceste neplaceri, este prudent sa se efectueze profilaxia prin vaccinare mai ales la copiii. Cei mai sensibili in fata gripei sunt copiii cu varste intre 6 luni si 5 ani şi cei care sufera de afectiuni cronice cum ar fi astm sau alte probleme ale plamanilor, imunodepresii congenitale, boala cronica de rinichi, boli de inima, HIV / SIDA, diabet zaharat, siclemie (anemie cu celule in secera), copiii care au luat tratament cu aspirina pe termen lung sau care se confrunta cu orice condiţie care poate reduce functia pulmonara (disfunctii cognitive, leziuni ale coloanei vertebrale, convulsii sau alte tulburari neuromusculare).
De asemenea, specialistii CDC (Centrul de control si prevenire a bolilor din SUA) recomanda vaccinarea impotriva gripei sezoniere si de catre:
-
Persoanele care locuiesc cu copiii mai mici de 5 ani
-
Ingrijitorii (bone, menajere, etc) copiilor mai mici de 5 ani
-
Persoanele care traiesc sau au contact apropiat cu copii de orice varsta, cu o problema de sanatate cronica (astm, diabet etc)
Vaccinarea, inainte de epidemie
Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece producerea de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie. Dar, daca vaccinarea nu s-a facut toamna, se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa.
Este bine sa stiti ca vaccinul gripal protejeaza împotriva celor trei virusuri principale care pot provoca cele mai multe imbolnaviri în acest sezon. Se va proteja împotriva unei virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) şi un virus gripal B, aceleasi ca si anul trecut.
Cate doze sunt necesare
Copiii intre 6 luni şi 9 ani au nevoie, pentru a obţine un titru crescut de anticorpi, de 2 doze de vaccin împotriva gripei la interval de 4 saptamani. Prima doza stimuleaza sistemul imunitar, insa titrul protector de anticorpi va fi facut doar dupa a doua doza. Copiii care primesc doar o singura doza, dar au nevoie de doua doze au o protectie redusa sau chiar absenta in plin sezon.
Copiii de peste 9 ani şi copiii mai mici care au avut anterior o vaccinare antigripala vor face doar o doza anual.
Reactiile adverse ale vaccinarii:
Dupa vaccinare, pot aparea reactii locale de scurta durata la locul injectarii. Este vorba despre durere, eritem, prurit sau, mai rar, reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi. Toate acestea sunt de scurta durata (una-doua zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.
Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in caz de alergie la substantele componente (in special la ou).
Dr Roxana Grama
medic specialist pediatru
Reteaua privata de sanatate Regina Maria
Clinica Sun Plaza