Sanatate

#nerv toracic #paralizie nerv toracic #exercitii recuperare #omoplat

Expertul Acasa.ro, dr Rodica Banciu: Metode de tratament in caz de paralizie a nervului toracic lung

Aceasta paralizie se manifesta printr-o dischinezie a scapulei, numita si omoplat, cu decolarea acesteia conferind un aspect deformat la nivelul spatelui in special atunci cand pacientul ridica bratul. De asemenea, paralizia este insotita si de o disfunctie a membrului superior. Pot aparea dureri, slabiciune musculara, senzatie de brat greu, iar in unele cazuri dificultate de a ridica bratul.

 

Paralizia poate aparea din diverse cauze. Astfel pot fi incriminate traumatismele, purtatul obiectelor grele in spate, practicarea sporturilor care solicita umarul, sechelele radioterapiei, elongatii sau compresii ale nervului, cauze toxice, sistemice sau infectioase, precum si bolile neurologice cum ar fi sindromul Parsonage Turner. Uneori, paralizia de nerv toracic lung poate aparea fara o cauza aparenta.

Prima optiune: exercitiile de recuperare

In majoritatea cazurilor, evolutia paraliziei este favorabila, de aceea pentru inceput se practica un tratament conservator. Recuperarea este spontana in 6-12 luni, pana la 3 ani in sindromul Parsonage Turner. In aceasta perioada se pot face exercitii de recuperare pentru a mentine o mobilitate corecta la nivelul umarului. De asemenea, pot fi utilizate diverse orteze pentru a stabiliza scapula la peretele toracic. In general, recuperarea este buna, dar poate persista o anumita slabiciune musculara, in special dupa un efort prelungit.

Tratamentul chirurgical

Daca paralizia este provocata de o compresie sau un traumatism al nervului toracic lung, se poate practica neuroliza. Interventia chirurgicala consta in eliberarea nervului. Pentru a obtine rezultate bune, cazurile trebuie atent selectionate, fiind excluse paraliziile care nu au o cauza locala precum si paraliziile prea vechi. Neuroliza se practica dupa 6 luni de la aparitia simptomelor, atunci cand nu sunt semne de recuperare clinica sau electromiografica.

Majoritatea pacientilor recupereaza functia spontan sau prin neuroliza. Pacientii care nu au recuperat in timp sunt tratati cu ajutorul interventiilor chirurgicale paliative in scopul de a stabiliza scapula. Astfel se pot practica transferuri tendinoase, care constau in folosirea unui muschi activ pentru a restabili functia pierduta. Alte posibilitati terapeutice sunt artrodeza scapulotoracica si scapulopexia, care fixeaza omoplatul la torace. Toate aceste metode imbunatatesc aspectul si restabilesc partial functia pierduta.

Rodica Banciu

chirurg plastician

Centrul Medical Panduri, Clinica Arcul de Triumf

Adresa:  Str. Clucerului nr. 55, Sector 1, Bucuresti
E-mail: dr.rodicabanciu@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Rodica Banciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea