Pentru a stabili posibilitatile terapeutice adaptate fiecarui caz in parte este necesar un examen clinic atent, precum si identificarea problemelor neurologice asociate.
Este foarte important sa fie observate toate miscarile pe care le poate face copilul pentru a studia functia motorie pe fiecare grupa musculara.
Examenul clinic este influentat de conditiile externe, de temperatura, de anxietatea sau emotivitatea copilului. De aceea, de obicei sunt necesare mai multe consultatii pentru a stabili planul chirurgical adaptat fiecarui pacient.
Sunt efectuate radiografii pentru a aprecia deformarea articulatiilor afectate. De asemenea se va face o electromiograma, care poate oferi informatii suplimentare despre posibilitatile de tratament.
Injectarea de toxina botulinica in scop diagnostic este de un real folos pentru diferentierea spasticitatii de retractiile musculare. De asemenea, permite aprecierea corecta a functiei muschilor antagonisti si, nu in ultimul rand, ne da o idee despre rezultatul final, care poate fi obtinut cu ajutorul interventiei chirurgicale.
Fiecare leziune necesita un gest chirurgical specific, pentru a spera un rezultat cat mai bun. Astfel, pentru atenuarea spasticitatii se pot efectua, la microscopul operator, neurectomii hiper-selective la nivelul muschilor afectati practicandu-se sectiunea selectiva a nervilor implicati.
Pentru reanimarea muschilor paralizati se pot face transferuri tendinoase, cu transferul unui muschi care functioneaza pe muschiul paralizat, pentru a recupera functia acestuia din urma.
Pentru retractiile musculare se pot practica tenotomii cu sectiunea tendoanelor muschilor afectati sau alungiri tendinomusculare, ceea ce permite o pozitie corecta a mainii. In cazul retractiilor importante, poate fi necesara rezectia primului rand de oase ale carpului. Deformarile importante si redorile articulare pot necesita efectuarea artrodezei cu sudarea oaselor intr-o pozitie corecta. De asemenea, articulatiile deformate, hiperlaxe, pot fi tratate cu tenodese locale, folosind tendoane pentru a repozitiona articulatiile.
Rolul tratamentului
Tratamentul membrului superior spastic poate fi facut cu viza functionala, pentru ca pacientul sa-si poata folosi mai bine mana, cu scop estetic, pentru a imbunatati aspectul, sau cu scop igienic - pentru a permite o ingrijire mai buna a pacientului.
Este important de mentionat ca imbunatatirea functiei membrului superior necesita respectarea anumitor conditii. Astfel rezultatele cele mai bune se obtin la un copil mic, cooperant si motivat, fara tulburari neurologice asociate, si cu resurse locale suficiente.
De asemenea, pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune, este foarte important suportul familiei, precum si o recuperare fiziokinetoterapeutica de calitate.
In cazul adolescentilor si a adultilor, membrul superior spastic este deja asimilat in schema corporala, iar pacientul si-a dezvoltat anumite obiceiuri si miscari specifice pentru a-si folosi mana. In aceste cazuri, scopul operatiei este mai mult cosmetic, ameliorarea functionala fiind foarte greu de obtinut.
In cazurile avansate cu retractii si deformari importante, chirurgia poate aduce o imbunatatire importanta a igienii locale si a confortului pacientului. Selectionarea atenta a pacientilor, alegerea unei strategii terapeutice adaptata fiecarui caz in parte, cunoasterea limitelor posibilitatilor tehnice sunt foarte importante pentru a obtine un rezultat cat mai bun.
Rodica Banciu
chirurg plastician
Centrul Medical Panduri, Clinica Arcul de Triumf
Adresa: Str. Clucerului nr. 55, Sector 1, Bucuresti
E-mail: dr.rodicabanciu@yahoo.com