Sanatate

#prevenire placa bacteriana #dus bucal #igiena orala

Expertul Acasa.ro, dr Postelnicu Ionella Georgiana: Cand este obligatorie folosirea dusului bucal?

Dusul bucal este un dispozitiv folosit acasa, cu rol in igiena orala, care ajuta la indepartarea placii bacteriene si previne aparitia tartrului, actionand pe baza unui jet de apa.

Dusul bucal nu este nici pe departe la fel de comun ca periuta de dinti, insa tot mai multi pacienti inteleg rolul sau complementar.

Cat si cum se foloseste?

Multi pacienti chestioneaza blandetea cu care actioneaza jetul dusului bucal asupra gingiei. De aceea este recomandabil ca presiunea sa creasca treptat si sa se mentina in limitele confortului personal, care variaza de la un individ la altul. Cele mai bune rezultate se obtin, conform cercetarilor, prin folosirea dusului bucal la presiune medie sau mare.

Niciodata nu trebuie facut exces de irigarile dentare, deoarece ar putea duce la iritarea gingiei.

Cine foloseste dusul bucal?

Aparatul este recomandat de unii specialisti mai ales anumitor categorii de pacienti, celor care prezinta un risc general crescut de a dezvolta afectiuni orale, de exemplu pacientilor care sufera de anumite afectiuni ale gingiei, fumatorilor, gravidelor, diabeticilor, persoanelor care au diverse implanturi, aparate dentare, coroane dentare, punti si alte tipuri de proteze fixe. Se recomanda prudenta in folosirea aparatelor pentru irigare dentara in cazul pacientilor cu anumite afectiuni ale inimii. De aceea, pentru siguranta dumneavoastra, este mai bine sa intrebati medicul inainte de achizitionarea unui astfel de aparat, in cazul in care ati fost diagnosticat(a) cu o astfel de conditie in trecut.

Care sunt avantajele?

in cazul pacientilor cu afectiuni gingivale, statisticile sustin ca folosirea regulata a dusului bucal are ca rezultat reducerea sangerarilor asociate cu gingivita.

Unii specialisti il considera o alternativa viabila la ata dentara, insa dusul bucal are avantajul de a curata mai eficient nu doar spatiile interdentale, ci inclusiv zonele de sub linia gingiei.

Pacientii care folosesc acasa dusul bucal au mult mai putin nevoie de sedinte de detartraj si chiuretaj subgingival la cabinetul stomatologic.

Cum alegeti aparatul cel mai potrivit pentru dumneavoastra?

Aparatele pentru irigari dentare pot fi electrice sau atasabile la robinet ori la dus. Aparatele electrice au de obicei buton de reglare a presiunii atat pe dispozitivul de baza cat si pe cel mobil (pe care il tineti in mana). Spre deosebire de aparatele electrice, cele atasabile la robinet nu se pot folosi decat cu apa de la robinet, iar presiunea este mai greu de controlat. Mai exista si alternativa aparatelor manuale (sub forma de seringa, tub sau sticluta de plastic), destinate curatarii subgingivale, care sunt practice, insa in cazul carora presiunea este foarte redusa.

Capatul este adesea sanjabil, iar unele aparate includ mai multe tipuri de capete in kitul de baza.

Sursa foto: hip2save.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Postelnicu Ionella Georgiana

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea