Plomba sau inlay/onlay? – aceasta este intrebarea. Important de stiut ar fi faptul ca inlay-ul si onlay-ul sunt confectionate fie din aliaje de aur, fie din ceramica sau materiale compozite (asemanatoare cu cele din care se realizeaza obturatiile fotopolimerizabile, adica plombele).
Inlay-ul si onlay-ul dentar se pot folosi in locul obturatilor clasice, pentru a reconstitui dinti afectati de procese carioase sau alte defecte structurale.
Folosim inlay/onlay-ul atunci cand un dinte este avariat serios la nivelul coroanei, prea distrus pentru a putea sustine o plomba, dar nu suficient de distrus pentru a se indica o coroana dentara.
Ideal este sa nu ne grabim pentru a opta pentru o coroana dentara, care necesita slefuirea dintelui, proces care duce la pierderea unor cantitati importante din structura originala a acestuia.
Cand distructia coronara este prea avansata pentru ca dintele sa poata sustine o obturatie fotopolimerizabila (portiunea sanatoasa ramasa este foarte subtire si putin rezistenta), daca optam pentru tratamentul prin obturatie, peretii subtiri se vor fractura, iar obturatia va fi compromisa.
Ca si timp, obturatiile fotopolimerizabile sunt aplicate de medicul stomatolog in timpul unei singure sedinte, iar inlay-ul si onlay-ul sunt construite la laboratorul dentar in urma unei amprente luate de medicul stomatolog.
Pentru ce tip de inlay/onlay sa optam?
-
Daca problemele noastre nu sunt de natura pur estetica (de exemplu, in cazul molarilor), aliajele de aur sunt cea mai buna optiune
- Inlay-urile si onlay-urile din portelan (sau ceramica) ofera cea mai buna estetica, fiind preferate in special in zonele frontale, vizibile.
- Inlay-urile si onlay-urile din compozit sunt recomandate pacientilor cu bruxism (scrasnirea necontrolata a dintilor) sau care prezinta alte tulburari ocluzale (la nivelul "muscaturii").
Sura foto: pixabay.com