Sanatate

#artroza degenerativa a soldului #coxartroza #kinetoterapie

Expertul Acasa.ro, dr Nazer Tarek: Cum iti dai seama ca suferi de coxartroza

Coxartroza sau artroza degenerativa a soldului este o boala des intalnita, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Este un proces de uzura si de distrugere progresiva a cartilajului de la nivelul articulatiei soldului.

Coxartroza este frecvent intalnita la persoanele de peste 50 de ani, in special la femei, rareori apare la tineri sub forma de coxartroza secundara a altor boli. Apare in urma imbatranirii articulatiei sau unui traumatism.

Artroza degenerativa a soldului se manifesta printr-un dezechilibru functional si mecanic dintre rezistenta structurilor articulare si presiunea exercitata asupra lor, cu leziuni localizate la nivelul cartilajului si deformari osoase asociate cu o inflamatie locala.

Factorii de risc si persoanele predispuse la artroza sunt: obezii, varstnicii, cei cu istoric de diabet zaharat si boli hormonale si cei care au suferit traumatisme sau fracturi.


Care sunt simptomele?

Coxartroza are un debut lent progresiv, la inceput apare o durere dimineata cand pacientul se da jos din pat, devenind din ce in ce mai accentuata cu avansarea artrozei. Urmata de redoare articulara, cracmente osoase, sensibilitate la frig si la umezeala.

Cum pune medicul diagnosticul de coxartroza?

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei si unui examen clinic local, insotit de un examen radiologic prin care se poate observa prezenta de osteofitoza, ingustarea spatiului articular si a depozitelor de calciu in interiorul articulatiei.

Uneori este necesar o investigatie suplimentara precum RMN-ul .

Tratamentul nechirurgical

  • Kineto si fizioterapia sunt utile in stadiile incipiente, ajuta la reducerea durerii si la cresterea mobilitatii articulare.
  • Tratamentul cu infiltratii locale sub control radiologic, metoda este recomandata in stadiile incipiente ale bolii, ofera o ameliorare buna a durerii si intarzie evolutia artrozei.
  • Tratamentul farmacologic cu antiinflamatoare si antialgice este recomandat in stadiile incipiente pentru a reduce durerea, in stadiile avansate aceast tratament nu are efect.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical prin artroplastie totala de sold inlocuieste articulatia cu una metalica si are rezultat foarte bun. Postoperator pacientul are nevoie de aproape 6 saptamani pentru recuperarea completa, el va putea merge inca din a doua zi postoperator cu ajutorul unui cadru ce il va folosi pana la maxim 6 saptamani.

Insa aceasta operatie trebuie sa fie efectuata de catre un medic cu experienta in artroplastie deoarece are un risc mare de luxatie daca nu este pusa in pozitia corespunzatoare. 

Sursa foto: corewalking.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nazer Tarek

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea