Sanatate

#cuplu fertilitate #fertilitate #infertilitate

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Un cuplu din patru cupluri se confrunta cu probleme de fertilitate! De ce ajung femeile tarziu la medic

Doua treimi dintre femeile care nu pot concepe un copil pe cale naturala ajung prea tarziu la specialist, pentru ca nu stiu ca au nevoie de un medic specializat in probleme de infertilitate. Dr. Chadi Muheidli ne explica de ce un numar atat de mare de cupluri asteapta atat de multa vreme si care sunt cele mai frecvente cauze care duc la probleme de fertilitate.

Se intampla frecvent ca pacientele care ajung in clinica sa spuna ca au schimbat doi, trei, poate chiar cinci medici ginecologi, in incercarea de a obtine sarcina dorita. Le inteleg, au cautat raspunsuri si solutii in alta parte, e normal, insa de multe ori nu cauta in locul potrivit si pierd timp pretios, uneori chiar cu riscul de a ajunge prea tarziu pentru ca solutia sa mai functioneze. Si nu pentru ca medicii respectivi nu sunt medici buni, dar nu sunt specialisti in infertilitate si nu se confrunta zilnic cu astfel de cazuri, care sa le permita sa aiba o viziune complexa asupra acestei probleme. Majoritatea femeilor asteapta 5 ani sau mai mult sa vina sarcina pe cale naturala. Este enorm.

De ce? Din cauza rezervei ovariene. Femeia se naste cu un numar limitat de ovocite, care reprezinta capacitatea acesteia de reproducere. Aceasta rezerva nu se reface, nu creste. Doar scade, de la luna la luna, iar dupa 35 de ani se prabuseste de-a dreptul.

In mod normal, 85-90% din cupluri obtin o sarcina pe cale naturala intr-un an de incercari, adica de relatii neprotejate. Daca acest lucru nu se intampla, exista o problema undeva. Nu trebuie sa fie neaparat o problema grava, poate fi un simplu dezechilibru hormonal ce trebuie indreptat, insa trebuie vazut. Recomandarea mea este ca orice cuplu sa apeleze la specialistul in probleme de fertilitate, daca nu reuseste sa obtina o sarcina intr-un an de incercari, in cazul in care partenera are pana in 35 de ani, sau in 6 luni, daca aceasta are peste 35 de ani. Cu cat vin mai devreme, cu atat solutiile sunt mai variate, iar sansele de reusita sunt mai mari. Noi facem tot ce putem si cand pacienta are 40 sau 45 de ani, dar solutiile sunt limitate atunci. Despre primele analize, poti afla mai multe AICI.

Chiar daca problemele de fertilitate feminina sunt, in continuare, mai frecvente decat cele masculine, proportia s-a mai echilibrat in ultimii ani, motiv pentru care specialistii in infertilitate investigheaza cuplul, pentru a pune un diagnostic corect si a porni un tratament adecvat.

Infertilitatea este o problema de cuplu, e firesc sa ne ocupam de ambii parteneri. Intr-adevar, in peste jumatate din cazuri ne confruntam cu o problema feminina – fie sunt infundate trompele uterine, avem o rezerva ovariana scazuta, ovare polichistice, endometrioza etc., dar sunt destul de frecvente si cauze masculine, cum ar fi anomalii spermatice, probleme testiculare, varicocel sau sechele ale unor boli cu transmitere sexuala. Mai putin intalnita este infertilitatea de cauza necunoscuta, sau hipofertilitatea, adica acea situatie in care investigatiile nu scot la iveala vreo problema si totusi sarcina nu apare. E o situatie aparte, dar avem solutii si pentru ea, in reproducerea umana asistata. Detalii, AICI.

Potrivit statisticilor, 1 cuplu din 4 se confrunta cu probleme de fertilitate. Discutam, asadar, de o problema mai frecventa decat ai fi putut crede. Nu-ti fie teama sau rusine sa mergi la specialist daca nu ai reusit sa obtii sarcina dorita. Poate fi sansa ta de a deveni parinte.

Sursa foto: therapytribe.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea