Sanatate

#examen ginecologic #test Babes-Papanicolau

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Tot ce trebuie sa stii despre controlul ginecologic de rutina

Medicii recomanda un control ginecologic pe an pentru a preveni posibilele afectiuni grave. Desi unele femei vad controlul ginecologic ca pe ceva jenant, el trebuie facut periodic si, poate cel mai important lucru, relatia dintre femeie si ginecolog trebuie sa fie una deschisa.

De ce este necesar un control periodic?

In primul rand, ajuta la descoperirea bolilor cu transmitere sexuala. Apoi, contribuie la descoperirea cancerului ovare de sau de col uterin. Este bine de stiut ca, atunci cand o femeie doreste sa isi faca o consultatie de rutina, cel mai bine ar fi sa o faca la mijlocul ciclului menstrual. De exemplu, rezultatul testului Babes Papanicolau poate fi unul fals daca a fost facut foarte aproape de menstruatie pentru ca este posibil ca celulele necesare sa fie deja eliminate.

 

4 intrebari puse de medicul ginecolog

  1. Tipul relatiilor sexuale. Este foarte important ca medicul sa stie daca aveti un partener sexual stabil, daca contactele sexuale sunt protejate si daca partenerul dumneavoastra a facut un consult urologic.
  2. Probleme ale organelor genitale (daca este cazul). Datoria medicului ginecolog este de a intreba de problemele genitale anterioare, despre libidou si despre secretia vaginala.
  3. Sarcini sau avort. Prin ecografia unui fibrom uterin incipient, medicul ginecolog poate analiza diverse simptome pe care le puteti avea in urma unui chiuretaj incomplet. De asemenea, ori cat de incomod ar fi, este bine sa anuntati medicul daca ati comis un avort si prin ce metoda. Echilibrul hormonal poate fi influentat de numarul de sarcini.
  4. Metoda de contraceptie. Sanatatea femeii poate fi pusa in pericol daca metoda de contraceptie este folosita fara stirea medicului ginecolog.

 

Cum decurge o consultatie ginecologica?

  1. Discutia cu medicul ginecolog reprezinta o etapa importanta intr-o consultatie pentru ca trebuie prezentat tot istoricul sexual al pacientei. De aceea, sinceritatea are un rol important in depistarea diverselor afectiuni.
  2. Examenul ginecologic. De obicei, sunt facute testele principale cum ar fi: Babes Papanicolau, examenul de secretie vaginala, culturi de col uterin, colposcopie (se foloseste un microscop cu o putere mare de focalizare pentru a se analiza in amanunt tesuturile anormale). Pentru o mai buna relaxare si pentru reducerea disconfortului, se recomanda urinarea inaintea consultatiei. De asemenea, la inceputul sau la finalul consultatiei, medicul ar putea face o examinare a sanilor.
  3. Teste de laborator. In cazul in care medicul ginecolog sesizeaza unele afectiuni, se va face o recoltare a probelor de sange si urina, dupa care se vor comunica datele despre starea dumneavoastra de sanatate.
  4. Teste imagistice. Ecografia, tomografia computerizata, rezonanta magnetita nucleara si radiografia pot fi folosite de catre medicul ginecolog pentru a vizualiza si analiza interiorul pacientei.

Despre testul Babes Papanicolau

Cea mai simpla si eficienta metoda de a depista rapid si la timp modificarile precanceroase si cancerul de col uterin este testul Babes-Papanicolau. Se recomanda efectuarea acestui test anual pentru ca, daca cancerul de col uterin este in faza initiala, exista mari sanse ca pacienta sa fie vindecata.

Daca femeia in cauza are o varsta de peste 30 de ani, se recomanda si efectuarea testului HPV (Virusul Papilloma Uman). Acest virus poate fi transmis prin contact sexual neprotejat si are potetialul de a genera dezvoltarea cancerului de col uterin.

Un studiu al Colegiului American al ginecologilor arata ca testul Babes-Papanicolau trebuie facut in functie de varsta, la intervale diferite de timp:

  • primul test trebuie facut pana la varsta de 21 de ani sau la 3 ani dupa inceperea vietii sexuale;
  • intre 21 si 30 de ani, testul poate fi facut o data la 2 ani;
  • intre 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual;
  • dupa varsta de 65 de ani, nu mai este necesar un astfel de test, ci doar in cazul in care in ultimii 10 ani, femeia a avut rezultate anormale.

 

Cum sa te pregatesti pentru un astfel de test?

In primul rand, inainte cu 2 zile sa faceti testul, este de referat sa evitati spalaturile vaginale, utilizarea tampoanelor si sa reduceti activitatea sexuala. De ce? Pentru ca medicul ginecolog sa preleveze celulele din colul uterin necesare testului Babes-Papanicolau.

Cum se desfasoara recoltarea? Recoltarea probelor pentru laborator dureaza cateva minute, fiind o operatiune nedureroasa. Medicul foloseste un instrument cu care deschide vaginul femeii (specul) si cu o spatula sau cu o perie fina recolteaza celulele din colul uterin.

In loc de concluzie. Testul Babes-Papanicolau a redus numarul de decese din cauza cancerului de col uterin cu pana la 70%. Prin urmare, este o examinare ce trebuie facuta periodic fiind un test relativ ieftin, ce poate preveni afectiuni grave prin depistarea lor la timp, urmata de tratare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi