Sanatate

#analize infertilitate #analize sarcina #infertilitate

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Cand barza nu mai vine... Ce analize ai de facut ca sa afli daca ai probleme de fertilitate

Barza nu vine mereu atunci cand ai vrea, dar asta nu inseamna ca nu va ajunge niciodata. Totusi, daca incerci de mai bine de 1 an sa ramai insarcinata si nu reusesti, e cazul sa te gandesti la un set de analize ceva mai amanuntite, pentru a te asigura ca esti sanatoasa si ca poti obtine o sarcina. Daca ai in jur de 40 de ani, ar trebui sa iti pui semne de intrebare dupa numai 6 luni de incercari. Dr. Chadi Muheidli, medic specialist obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center, vorbeste despre testele recomandate femeilor care vor sa afle daca au cumva o problema de fertilitate.

Ca in cazul oricarui tip de investigatii, totul incepe cu o vizita in cabinetul medical, in care medicul specialist incearca sa afle cat mai multe despre stilul de viata al pacientei, metodele contraceptive folosite, istoricul medical, eventuale boli cu transmitere sexuala, medicamente folosite in mod curent si daca exista consum de tutun, alcool sau droguri. Aici ar fi o nuanta, si referirea vine la medicul pe care il alegi. Sigur, acum exista o colaborare mult mai buna intre ginecologi si specialistii in probleme de fertilitate, iar trimiterile se fac mult mai repede. Daca totusi nu se intampla asa, cere o a doua opinie.

Dupa discutia cu pacienta, primul pas este sa facem o serie de analize de sange si de urina, pentru a vedea starea generala de sanatate. Apoi, ii vom face un consult pelvin, analiza secretiei vaginale si un test Papanicolau, pentru a vedea daca sunt ceva infectii sau probleme, precum si o ecografie transvaginala, ca sa descoperim eventuale chisturi pe ovare, fibroame uterine sau polipi. 

Investigatiile medicale pot continua cu testele hormonale.

In primul rand, trebuie sa stim daca pacienta are sau nu ovulatie, asa ca este nevoie de determinarea hormonului luteinizant si a nivelului de progesteron din organism. In plus, hormonul stimulator folicular (FSH) si estradiolul dau indicii despre rezerva ovariana a pacientei.

Totodata, va fi evaluata functia glandei tiroide, intrucat o afectiune a acesteia poate impiedica ovulatia, si pot fi facute teste genetice, pentru a vedea daca exista vreo anomalie genetica ce provoaca infertilitate. Nu trebuie sa lipseasca nici analizele pentru bolile cu transmitere sexuala, care sunt responsabile pentru 20% din cazurile de infertilitate. Cele mai riscante pentru fertilitate sunt Chlamydia, gonoreea si ciupercile.

La fel de important este sa ne asiguram si ca trompele uterine sunt permeabile si ca spermatozoizii pot ajunge la ovul. Asta se poate afla cu ajutorul histerosalpingografiei. Este o analiza usor invaziva, dar extrem de eficienta. Se injecteaza o substanta de contrast, pana in uter, pentru a vedea daca trompele sunt cumva infundate in vreun loc si acesta este motivul pentru care nu apare sarcina. In cazul in care gasim o inflamatie, se poate incerca desfundarea trompei chiar in timpul procedurii. Din pacate, insa, acest lucru nu e intotdeauna posibil.

O alta procedura care poate ajuta in identificarea unor probleme de fertilitate este histeroscopia. Reprezinta examinarea mucoasei uterine cu ajutorul unei camere video minuscule, inserata prin vagin si colul uterin, pana la nivelul uterului. Astfel se poate pune diagnosticul de endometrioza si, de asemenea, se pot indeparta eventuale excrescente anormale.

Femeia nu este singura pe acest drum. Il are alaturi pe partenerul ei, pentru ca infertilitatea, indiferent de cauza ei – feminina ori masculina - nu este problema ei, respectiv a lui, ci a cuplului. Asa si trebuie abordata.

Infertilitatea este o problema care, din pacate, a ajuns sa afecteze 1 din 4 cupluri. Aceasta situatie poate fi cauzata, in egala masura, de probleme de sanatate ale femeii sau ale barbatului. Daca femeile sunt ceva mai deschise vizitelor medicale, pentru a afla daca exista o problema si cum o pot remedia, barbatii au nevoie de putina convingere pentru a trece pragul clinicilor. Ce analize e bine sa faca barbatii, daca partenera nu a reusit sa obtina o sarcina in 6-12 luni de incercari.

Totul incepe cu o vizita la medicul ginecolog, in cuplu. Apoi, urmeaza vizita la medicul urolog, pentru evaluarea starii generale de sanatate a barbatului. Se evalueaza regiunea pelvina – structura penisului si a testiculelor, starea venelor din scrot si a prostatei, pentru a identifica eventuale afectiuni care pot cauza probleme. Se analizeaza totodata greutatea corporala si tiparul de pilozitate, care pot indica anumite dereglari hormonale. Discutia cu pacientul cuprinde si intrebari despre obiceiurile acestuia si istoricul sau medical, informatii ce pot contura primele posibile probleme.

Bolile infectioase ale copilariei, in special oreionul, alaturi de leziunile inghinale sau testiculele necoborate in scrot sunt cateva dintre afectiunile timpurii care pot afecta fertilitatea masculina, la varsta adulta. La acestea se adauga infectiile aparatului urogenital, anomaliile lichidului seminal, dar si problemele de erectie si ejaculare.

Un alt factor important care poate cauza probleme de infertilitate sunt bolile cu transmitere sexuala, in special Chlamydia si gonoreea.

Aceste infectii pot determina aparitia unor cicatrici ce pot bloca ductele spermatice sau ejaculatorii. Un simplu test de urina poate stabili existenta unor infectii cauzate de bolile cu transmitere sexuala sau infectii ale tractului urinar, precum si disfunctii erectile, ca ejacularea retrograda, adica sperma in loc sa fie proiectata in vaginul partenerei, refuleaza catre vezica urinara.

Sumarul de urina e bine sa fie insotit de analizele uzuale de sange, la care se adauga testele hormonale. Se urmaresc oscilatiile nivelului de testosteron - care pot duce la infertilitate, valoarea estradiolului - care in cantitati mari afecteaza virilitatea, valoarea FSH – care depisteaza lipsa spermatozoizilor si insuficienta testiculara.

Investigatiile privind infertilitatea masculina trebuie sa includa si o analiza a spermei si a lichidului seminal. Se masoara volumul si cantitatea de material seminal prezent in urma unei singure ejaculari, consistenta, mobilitatea spermatozoizilor care pot fecunda ovulul, PH-ul spermei, precum si cantitatea de zahar din sperma, numita fructoza, care genereaza energie pentru spermatozoizi. Aceasta analiza reprezinta un bun indicator al problemelor existente si ofera o directie concreta investigatiei medicale.

Circa o treime din barbatii care intampina dificultati in a procrea obtin rezultate sub limita normala la aceasta analiza. Asta nu inseamna neaparat ca lupta este pierduta, ci ca urmeaza un tratament, pentru a incerca remedierea problemei.

In unele cazuri, cand numarul de spermatozoizi este foarte mic sau exista un procent ridicat de anomalii, se recomanda analize suplimentare, ca biopsia testiculara. Aceasta procedura presupune prelevarea unui mic fragment de tesut, de la unul sau de la ambele testicule, pentru a fi examinate la microscop si a determina existenta de anomalii de productie sau de maturare a spermatozoizilor.

In functie de rezultatul analizelor, medicul specialist va sti daca este vorba despre o problema de fertilitate si trebuie prescris un tratament sau e nevoie doar de o mai buna monitorizare a ovulatiei si de mai putin stres, pentru a obtine o sarcina.

Sursa foto: MomJunction

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea